El Pla INUNCAT es manté actiu en el Baix Llobregat

Hi ha previsió de pluges abundants al litoral i els rius encara tenen cabals força elevats.

Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté activada l’Alerta del Pla Especial d’Emergències per Inundacions a Catalunya INUNCAT per l'estat dels rius amb cabals encara elevats a les comarques de Girona, la Catalunya Central i gran part de les comarques del litoral i prelitoral i per la previsió de més pluges abundants que manté el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), afegint el litoral de Tarragona durant el vespre i i el nord-est del país durant la matinada. Els rius en general presenten cabals amb tendència decreixent però encara força elevats. L’ampliació de la previsió de pluges poden fer augmentar els cabals, de nou, i provocar inundacions en zones properes a les seves lleres. Es mantenen diverses incidències provocades per les pluges.

  

Estat de la Mar

També es manté la previsió fins a principis de setmana. Es pot superar el llindar d’onades per sobre els 2’5m a tot el litoral del país amb mar de fons de l’est i nord-est. De cara a demà baixarà la intensitat del fenomen al litoral central i sud tot i que, s’intensifica a la zona de l’Empordà i la Selva amb onades que poden superar els 4m d’alçada. El valor màxim de les onades podrà arribar als de 6m. A diversos municipis de la meitat nord de la costa catalana s'han produït anegacions de les zones més properes a la costa per efecte de la mala mar i en especial en els punts de desguàs de rius i rieres, com ara a Cadaqués o al Port de la Selva.

Cabals i embassaments

Pel que fa a la situació de rius i rieres, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha informat que el Ter a Torroella, el Llobregat a Sant Joan Despí i la Muga a Castelló d’Empúries estan reduint el seu cabal, si bé encara són elevats i es mantenen dins dels llindars d’alerta.

Protecció Civil des del Centre de Coordinació d'Emergències de Catalunya (CECAT) ha informat puntualment als municipis sobre l'evolució dels cabals de lleres i desembassaments, per tal que puguin realitzar els tancaments de zones inundables allà on sigui necessari i prenguin mesures preventives per evitar incidències així com la vigilància dels cabals de rius i rieres per detectar possibles desbordaments de forma anticipada.

Incidències

La Direcció General de Protecció Civil ha emès una Prealerta del pla d’emergències en el transport de passatgers FERROCAT. Segons ha informat Adif, s’estan produint filtracions a l’estació de l’AVE de Girona i s’ha suspés la circulació de trens d’alta velocitat entre Barcelona i Figueres. Un comboi de l’AVE que estava a l’estació ha hagut de ser evacuat i els passatgers seran traslladats fins a Barcelona en un tren de mitja distància.

El telèfon d’emergències 112 ha rebut des de les 18 hores fins a les 20 hores 259 trucades. En el que portem de llevantada l’acumulat de trucades puja a 2.062. De les trucades rebudes pel 112 destaquen per comarques: Alt Empordà 480, Vallès Occidental 191, Barcelonès 189, Maresme 125, Vallès Oriental 95, Baix Llobregat 86, Bages 80, Gironès 69, Selva 65 i Anoia 53. Pel que fa a municipis Figueres 274, Barcelona 113, Vilafant 76, Sant Cugat del Vallès 50, Sabadell 41, Vilamalla 31, Hospitalet del Llobregat 31, Sant Vicenç de Castellet 28, Santa Maria de Palautordera 28 i Badalona 25.  

De les trucades rebudes al 112 que han estat derivades als cossos operatius, els Bombers de la Generalitat han atès, Els Bombers de la Generalitat han atès, des de les 20 hores d’ahir i les 20 hores d’avui diumenge, un total de 730 serveis relacionats amb la pluja i el vent.

Per regions d’emergències (RE) els serveis s’han distribuït de la següent manera:

  • RE Girona: 432 serveis
  • RE Lleida: 41 serveis
  • RE Tarragona: 43 serveis
  • RE Metropolitana Nord: 116 serveis
  • RE Centre: 26 serveis
  • RE Metropolitana Sud: 57 serveis
  • RE Terres de l’Ebre: 15 serveis

L’alerta del pla INUNCAT, activada des del passat dijous al matí, preveu l’activació preventiva dels serveis municipals (brigades, policies locals, voluntaris de protecció civil...), empreses de serveis bàsics i activitats vulnerables, cossos d’emergències i seguretat, per tal de poder reaccionar el més ràpid possible i minimitzar al màxim els efectes i situacions de risc que puguin derivar d’aquest episodi. Alhora, també s’han pres mesures preventives en alguns punts com el tancament d’accessos i senyalització de zones inundables.

Redacció / Foto: Ajuntament de Martorell

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix