El temporal provoca un gran vessament d’aigües fecals a Gavà

La plataforma Les Agulles–Ecologistes en Acció denuncia que el sistema de clavegueram de la ciutat ha abocat un gran volum d'aigües residuals urbanes sense depurar a les rieres del municipi que han quedat greument afectades, i el vessament ha arribat al mar

El temporal de pluja d'ahir dilluns 29 d'abril va provocar importants efectes a la costa central catalana. Es va repetir la regressió de les platges, i es va produir el tall de diversos carrers inundats, a les zones baixes de Gavà (polígons industrials) i la inundació de la mateixa zona agrícola de Gavà, amb afectació als conreus.

Però els efectes sobre el medi ambient han estat més greus. Les Agulles-Ecologistes en Acció del Baix Llobregat va poder documentar uns impactes importants derivats del vessament de les aigües fecals de Gavà (al tram de competència municipal) cap a la riera de les Parets i d'aquí a la riera dels Canyars. “Un important riu d'aigües negres i pestilents, va baixar per la primera riera (completament canalitzada a través del casc urbà) unint-se a les aigües pluvials que de forma natural discorren des del massís del Garraf cap al mar a través de la Riera dels Canyars”, afirma la plataforma ecologista. A més de la contaminació pels excrements procedents del clavegueram, les aigües fecals van arrossegar una important quantitat de residus sòlids (plàstics, llaunes, tovalloletes, ferralla, etc.) que es trobaven acumulats al llarg de la riera “pel seu nul manteniment”, cap al mar.

WhatsApp Image 2024 04 30 at 08.14.52

L'impacte ambiental és evident al curs fluvial. “Aigua negra, putrefacta i amb escassa vida (la població d'ocells de la riera ha minvat significativament els darrers anys). Però encara que no es vegi, també és greu al mar. A més de l'excés de bacteris fecals i càrrega de fosfats i altres substàncies presents a les aigües residuals urbanes, episodis així d'importants arrosseguen multitud de sòlids cap al mar, afectant tants els organismes pelàgics (peixos, cetacis, etc.) com els bentònics (plantes i animals del fons marí”, explica Les Agulles-Ecologistes en Acció Baix Llobregat. Aquests episodis són “lamentablement un fenòmen recurrent a causa del sistema de col·lectors totalment deficitari (no hi ha separació de pluvials i fecals), però no per això menys greu”, afegeix.

Les Agulles–Ecologistes en Acció ha estat durant anys insistent davant les autoritats municipals, reclamant que es faci un pla d'inversions per instal·lar una xarxa separativa d'aigües pluvials (que han d'anar a les rieres) de les fecals (que han d'anar a depuradora). Gavà no disposa d'aquesta xarxa, de forma que cada cop que plou, el tub únic que porta totes les aigües col·lapsa i vessa el contingut als sobreeixidors de la riera, amb els impactes assenyalats.

WhatsApp Image 2024 04 30 at 08.14.53

En un moment en què el canvi climàtic s'està accelerant, els científics s'han cansat d'assenyalar que la conca Mediterrània és una de les zones del planeta on els canvis ja estan sent més greus, amb fenòmens extrems cada cop més freqüents com grans sequeres o temporals devastadors. Només cal recordar que portem tres anys de sequera gravíssima a Catalunya, però que fa uns pocs mesos a Grècia va haver-hi un temporal que va deixar 700 litres/m2 en dos dies. Els ecologistes es pregunten quins efectes devastadors tindria una pluja d'aquesta magnitud a l'àrea metropolitana de Barcelona, que pot succeir en qualsevol moment a partir d'ara, si amb només 100 litres els efectes han estat considerables.

Redacció / Fotos: Les Agulles-Ecologistes en Acció del Baix Llobregat

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

La Festa Major de Sant Boi 2024 tindrà lloc del 17 al 20 de maig al municipi baixllobregatí

La Festa Major de Sant Boi 2024 escalfa els motors

El pregó anirà a càrrec de la il·lustradora santboiana Raquel Gu, mentre que en l'apartat de la cultura popular destaca la presentació d'un nou…
349

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix