Desmantellada una banda internacional de blanqueig de capitals

La investigació policial està relacionada amb una altra iniciada l'any 2018, arran de la localització en una empresa de Sant Boi de Llobregat de 1.413 kg de cocaïna a l'interior d'un transport originari del Brasil

Els Mossos d'Esquadra de l'Àrea Central de Delictes Econòmics de la DIC conjuntament amb Policia Nacional, i en coordinació amb Policia Judiciària Portuguesa, EUROPOL i SIRENE, han desmantellat una organització criminal internacional dedicada al narcotràfic i blanqueig de capitals que operava a Catalunya i a la resta de l'estat, concretament a Madrid i Andalusia, així com a Portugal i Veneçuela. En total, s'han detingut vint persones a qui se'ls atribueixen delictes de blanqueig de capitals i pertinença a grup criminal.

Els dies 6 i 7 de març, l'equip conjunt d'investigació va executar 13 entrades i registres acordades pel Jutjat d'Instrucció número 1 de Sant Boi, amb l'objectiu de recollir indicis, detenir els presumptes responsables dels fets investigats i evitar una reincidència històrica que perdurava des de feia més de vuit anys.

Entrades en tres municipis del Baix

L'operatiu policial es va practicar de manera simultània a les localitats de Valls, Sant Boi de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Arenys de Mar, Guadalajara, Albacete, Vera, Huelva i Madrid, en les quals van participar efectius d'EUROPOL. A Portugal, es va dur a terme a Aveiro i Lisboa. Gràcies a la cooperació amb INTERPOL es va detenir un dels integrants de l'organització criminal que residia actualment a Veneçuela.

En les entrades i perquisicions es van intervenir més de 130.000 euros en efectiu, lingots d'or, joies i altres objectes de luxe: es van localitzar 30 rellotges de luxe valorats en mig milió d'euros.

240306 CAS MONTANA PRINT 3

Cal destacar que algunes de les persones vinculades a l'organització criminal, es trobaven a la presó complint condemna per altres causes relacionades amb el narcotràfic. La cooperació amb EUROPOL, EUROJUST, SIRENE i SCIBIT (Secção Central de Investigação do Branqueamento e Infracções Tributárias de Portugal), es va veure reflectida en aquesta operació, que va permetre, a més, bloquejar més de deu propietats immobiliàries, centenars de comptes bancaris i més de 50 vehicles, així com assegurar la detenció i posada a disposició judicial de la cúpula de l'organització criminal.

L'operatiu va ser essencial per a detenir l'activitat delictiva que els investigats havien exercit en els últims anys i que tenia per objecte el blanqueig internacional de fons amb origen en el narcotràfic. L'operatiu policial, però, no es va donar per finalitzat, i és possible que es realitzin més detencions posteriors que se sumarien a les vint que ja es van practicar.

Els detinguts van passar a disposició del Jutjat d'Instrucció número 1 de Sant Boi de Llobregat. Set van ingressar a presó, un dels quals a Portugal i l'altre a Veneçuela. La investigació continua oberta i no es descarten noves detencions.

Sistemes utilitzats per blanquejar els diners

Els sistemes utilitzats per l'organització per a blanquejar els diners eren diversos, però sempre amb el mateix objectiu, l'acumulació d'actius a Sud Amèrica, principalment, a Colòmbia i Veneçuela. Utilitzaven "mules" per als enviaments de diners que es duien a terme cap aquella zona. A canvi de comissions, feien l'ingrés de diners en efectiu de petits imports en diferents entitats bancàries superant els sistemes de control de prevenció de blanqueig que tenien implementats. Aquest sistema constant d'ingressos en efectiu, conegut com a "smurfing", era pràcticament indetectable gràcies a l'enorme diversificació de l'efectiu. Era pràcticament indetectable gràcies a la diversificació de l'efectiu entre més de 200 testaferros i desenes de societats pantalla.

240306 CAS MONTANA PRINT 1

Cas Smile

Aquesta investigació es va iniciar l'any 2018, arran de la localització en una empresa de Sant Boi de Llobregat de 1.413 kg de cocaïna a l'interior d'un transport originari del Brasill. La droga estava oculta en 800 caixes de folis. La Unitat Central d'Estupefaents de la DIC va aconseguir identificar i detenir 14 persones participants en la planificació i introducció de la droga el mes de febrer de 2020.

Davant l'abast de l'operació de narcotràfic interceptada es va demanar la col·laboració d'EUROPOL per a obtenir més dades i determinar la capacitat d'actuació de l'organització investigada en l'àmbit europeu. El carregament de la droga tenia com a destinació la Unió Europea, i es va poder acreditar que aquest grup criminal estava preparant un nou enviament d'uns 200 kg de cocaïna que tenia com a objectiu entrar a Europa pel port de Rotterdam. Per aquest motiu, la magistrada va sol·licitar la col·laboració de les autoritats dels Països Baixos.

sucesos 466963326 10311377 1706x960

Aquesta alta capacitat de distribució de droga va destapar la necessària xarxa econòmica que els permetia finançar els carregaments, que es realitzaven sota la cobertura d'un nombrós grup de persones i empreses ubicades especialment a Catalunya, Almeria, Madrid i Andalusia. Gràcies a un treball de més de tres anys d'investigació econòmica, l'Àrea Central de Delictes Econòmics de la DIC i la Brigada Provincial de Policia Judicial de Policia Nacional van poder desarticular aquesta xarxa de blanquejadors professionals que portava activa més de vuit anys, i que s'aprofitava de la identitat de multitud de persones ubicades a Espanya, Portugal, Veneçuela i Colòmbia.

Redacció / Fotos: Mossos d’Esquadra

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
212

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix