Desmantellat un grup criminal dedicat a robatoris amb força en domicilis

L’equip conjunt d’investigació, format pels Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Civil va resoldre 22 delictes de robatori, tretze a Catalunya (Santa Coloma de Cervelló, Molins de Rei, Sant Boi i Sant Vicenç), sis a Astúries i tres a Cantàbria

 

Els Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC) de la Regió Policial Metropolitana Sud i la Guàrdia Civil d’Astúries, han desmantellat una organització criminal que es dedicava al robatori amb força a domicilis i han detingut set homes i dues dones com a presumptes autors de vint-i-dos delictes de robatori amb força a domicili, tretze a Catalunya i deu a Astúries, pertinença a grup criminal, receptació i falsificació documental.

La investigació es va iniciar a començament del mes de gener quan agents de la Unitat d’Investigació de la comissaria de Sant Boi de Llobregat va tenir coneixement d’un robatori amb força a un domicili de Santa Coloma de Cervelló. Unes setmanes més tard, els investigadors van tenir coneixement d’un segon robatori, aquest cop en grau de temptativa, en el mateix municipi.

Posteriorment, als mesos de gener i febrer d’enguany, els investigadors de la comissaria de Sant Boi de Llobregat i de la Unitat Territorial d’Investigació de la Regió Policial Metropolitana Sud van formalitzar un equip conjunt d’investigació (ECI), que els va permetre tenir coneixement d’onze robatoris amb força més als municipis de Molins de Rei, Sant Boi de Llobregat, Sant Vicenç dels Horts i Santa Coloma de Cervelló. Els lladres havien aconseguit accedir a l’interior dels habitatges i s’havien endut objectes de valor com ara joies, aparells electrònics i diners, entre d’altres. En algun dels casos, les víctimes van sorprendre els lladres, que van fugir corrents del lloc.

Captura de pantalla 2024 03 16 a las 10.05.38

Gràcies a les gestions d’investigació i als indicis recollits, els agents van comprovar que tots aquests fets delictius podrien estar relacionats i que els autors podrien ser els mateixos en tots els casos.

El mateix modus operandi

Les indagacions i les imatges enregistrades per les càmeres de seguretat van permetre atribuir els fets delictius a un grup de tres persones, dos homes i una dona. El seu modus operandi era sempre el mateix: forçaven alguna de les finestres del domicili amb un tornavís o un objecte similar amb la intenció d’accedir al seu interior i cometre el robatori, sempre en la mateixa franja horària, quan marxava el sol. Tanmateix, els autors utilitzaven principalment el transport públic per desplaçar-se als municipis on cometien els robatoris. De fet, el seu radi d’actuació sempre era proper a les estacions de tren i de ferrocarrils.

Els investigadors van aconseguir acreditar, gràcies a les imatges enregistrades per les càmeres de seguretat, que els lladres, de tornada a l’estació de tren o ferrocarril, anaven seleccionant i llançant pel camí les joies que consideraven que no tenien valor, així com les caixes que les contenien.

Cal esmentar però que a vegades també empraven un vehicle particular o un vehicle de lloguer en els seus desplaçaments. De fet, un dels investigats també era l’encarregat de facilitar aquest suport logístic així com del lloguer i del desplaçament amb vehicle. Tanmateix, aquesta persona també posava una matrícula sostreta al vehicle quan cometien els fets delictius amb l’objectiu de dificultar la tasca d’investigació.

Els investigadors van aconseguir acreditar que els tres investigats conformaven un grup criminal, molt actiu i amb caràcter estable en el temps, que de forma coordinada, realitzaven diverses funcions específiques amb la finalitat de cometre els robatoris amb força a domicilis. A més a més, la dona, que també participava en els robatoris, era la receptadora dels objectes sostrets i que els guardava al seu domicili.

Finalment, el 5 i el 6 de març, els investigadors van detenir les tres persones investigades. El mateix 6 de març, sota la tutela del Jutjat d’Instrucció número 1 de Sant Boi de Llobregat van realitzar una entrada i escorcoll a un dels domicilis de les persones detingudes, on amagaven els objectes sostrets, a l’Hospitalet de Llobregat. En el marc de l’escorcoll, els agents van recuperar rellotges i joies sostrets a alguns dels fets denunciats, entre altres indicis, com ara la roba utilitzada en els robatoris. Cal esmentar que la dona arrestada portava posat un dels anells sostrets als robatoris. Els tres arrestats van passar a disposició judicial. Així mateix, els investigadors van determinar que tot i que el seu àmbit d’actuació havia estat detectat a Catalunya, no es descartava la seva itinerància a la resta de l’estat espanyol.

Segona fase de la investigació

En una segona fase, els investigadors van esbrinar que els detinguts estaven vinculats amb sis persones més que es trobaven en una casa rural al municipi de Tresgrandas de Llanas (Astúries). Els agents van aconseguir acreditar que aquestes persones formaven part del mateix grup criminal investigat, que a vegades es separava per optimitzar i ampliar les seves accions delictives. Aquestes persones tenien la intenció de cometre més robatoris a cases de localitats properes. Per aquest motiu es va formalitzar un equip conjunt d’investigació amb la Unidad Orgánica de la Policia Judicial de la Guàrdia Civil d’Astúries. Gràcies a les gestions d’investigació, els agents van aconseguir localitzar un amagatall a les zones boscoses properes a la casa rural on estaven allotjats i on guardaven els estris utilitzats per cometre els robatoris.

Captura de pantalla 2024 03 16 a las 10.06.11

Finalment, gràcies al treball conjunt dels dos cossos policials, i sota la tutela del Jutjat d’Instrucció en funcions de guàrdia de Sant Boi de Llobregat, el 9 de març, els agents van realitzar una entrada i escorcoll a la casa rural on les sis persones investigades es trobaven allotjades.

En el marc de l’escorcoll, els investigadors van localitzar joies que hauran de ser analitzades i esbrinar el seu origen, aparells electrodomèstics provinents d’alguns dels robatoris denunciats a Astúries, a més d’eines susceptibles de ser utilitzades en robatoris amb força com per exemple guants, malls, palanques i llanternes. Finalment, van detenir els cinc homes i la dona investigats que formaven part del mateix grup criminal com a presumptes autors de deu robatoris amb força a domicilis d’Astúries. Els arrestats van passar a disposició judicial.

Redacció / Fotos-Vídeo: Mossos d’Esquadra

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
216

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix