Detenen a Sant Boi i Prat integrants d’un grup internacional neonazi

Els Mossos d'Esquadra i la Policia Nacional desarticulen la branca espanyola d’un grup criminal vinculat al nacionalsocialisme i supremacisme blanc (Combat 18) que pretenia actuar segons els seus objectius polítics

Els Mossos d’Esquadra de la Comissaria General d’Informació, en un Equip Conjunt d’Investigació (ECI) amb la Policia Nacional han detingut setze persones (13 homes i 3 dones) per la seva presumpta pertinença a una organització criminal internacional vinculada al nacionalsocialisme i al supremacisme blanc anomenada Combat 18. A primera hora d’aquest matí s’ha iniciat un fort desplegament en diferents municipis de Catalunya i a Madrid, Lugo, Màlaga i Toledo amb un total de 14 entrades i escorcolls, tal com ha avançat La Premsa del Baix.

Combat 18, considerada “braç armat” de l’organització ultradretana Blood and Honour, té presència en diversos països i aposta per la lluita armada clandestina per a aconseguir les seves finalitats polítiques. Aquesta organització ha sigut il·legalitzada a Alemanya i al Canadà és considerada com a terrorista. La investigació duta a terme pels dos cossos policials ha escapçat la branca espanyola d’aquesta organització i el seu projecte neonazi que pretenia desplegar a tot l’Estat. Els seus objectius consisteixen a vulnerar drets fonamentals i llibertats públiques, fomentant, promovent i incitant a l’odi per motius racistes, antisemites i ideològics mitjançant la comissió de delictes contra les persones per a subvertir l’ordre constitucional. Pretén establir un règim nacionalsocialista, desestabilitzar el normal funcionament de les institucions polítiques, socials o econòmiques i/o alterar greument la pau pública per tal de preservar la supremacia de la raça blanca.

F8nOGcVXgAA5LcV

Captura de pantalla 2023 10 17 a las 15.56.59

Durant el dia d’avui s’han escorcollat un total de catorze domicilis (10 a Catalunya i 4 a la resta de l’Estat), amb un balanç de 13 homes detinguts i 3 dones detingudes. Els arrestats tenen entre 30 i 45 anys. Onze de les detencions s’han produït a Catalunya, concretament 2 a Barcelona, 2 a Lloret de Mar, 2 a El Prat de Llobregat, 2 a Mollerussa, 2 a Sentmenat i 1 a Sant Boi de Llobregat i 5 a la resta d’Espanya, 2 a Màlaga, 1 a Lugo, 1 a Arganda del Rey (Madrid) i 1 a Ventas de San Julián (Toledo).

La investigació del cas continua oberta i no es descarten noves detencions. Els detinguts passaran a disposició judicial durant els propers dies.

La branca espanyola

Durant la investigació, tutelada pel Jutjat d’Instrucció número 3 de Manresa, s’ha pogut determinar el grau de participació i militància a l’organització criminal de les persones detingudes així com les relacions internacionals amb membres de Combat 18 a altres països, tant d’Europa com de Sud-Amèrica.

15797821831398

L’activitat principal del grup s’ha centrat en la realització de múltiples reunions organitzatives captació continuada de militància, merchandising per tasques de recaptació econòmica per finançar el grup, intent d’abastiment d’armes de foc, planificació de futures accions violentes contra persones i béns i activitat continuada de proselitisme ultradretà en forma de discursos d’odi per motius racistes, antisemites, LGTBI-fòbics, xenòfobs i ideològics, materialitzats a Internet, en grups de missatgeria instantània i en el pla físic.

Combat 18 així com altres organitzacions similars, s’adscriuen en gran part a l’extremisme violent de matriu ètnica o racial o també conegut per la seva nomenclatura en anglès (REMVE). Aquest extremisme, de caire transnacional i molt violent, té com a principal objectiu la preservació i la defensa de la raça blanca com a eix de cohesió. Ha protagonitzat històricament accions terroristes, moltes d’elles amb un nombre elevat de víctimes mortals.

A tall d’exemple, l’atac amb un camió bomba a la seu de l’FBI a Oklahoma (EUA 1995) amb 168 víctimes mortals; els atacs d’Anders Breivik a Oslo i l’illa d’Utoya (Noruega 2011) amb 77 víctimes mortals o l’atac per motius racistes a una Església de Charleston (EUA 2015) amb 9 persones mortes. Més recentment, l’any 2019 amb accions terroristes a Christchurch (Nova Zelanda), Poway i El Paso (EUA) i Halle (Alemanya). L’octubre de 2022 a Bratislava (Eslovàquia) van ser assassinades dues persones en un atac a un local LGTBI i a Jacksonville (EUA) i l’agost passat 3 persones van morir assassinades per motius racistes.

Redacció / Fotos: Mossos d’Esquadra-Arxiu

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
216

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix