El Parc Sanitari SJD aplegarà especialistes catalans en migranya

La jornada posarà el focus en la important discapacitat que provoca, els costos associats i l'aparició de nous fàrmacs

Coincidint amb el Dia Internacional d'Acció contra la Migranya (12 de setembre), el Parc Sanitari Sant Joan de Déu, a Sant Boi de Llobregat, ha anunciat l'organització, juntament amb la Societat Catalana de Neurologia i la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC), de la XII Jornada de la Migranya a Catalunya. Aquesta trobada, que se celebrarà el pròxim 10 de novembre al recinte del Parc Sanitari SJD, s'organitza amb el clar objectiu de posar en valor i analitzar possibles vies per millorar la qualitat de vida d'una malaltia neurològica que, tot i tenir una alta prevalença en la societat catalana, encara està poc valorada, diagnosticada i tractada. 

med parc ssanitari sboi

Sota el lema Context i perspectives de futur, dins del programa de la jornada destaquen dues taules rodones on diferents especialistes en Neurologia, Geriatria, Psiquiatria, Medicina Familiar i Comunitària, i Farmàcia, debatran, per una banda, sobre les Comorbilitats i els costos de la migranya, vinculant-la amb la salut mental, l'edat geriàtrica o els costos econòmics i, per l'altra, sobre el Present i futur de la migranya, amb la presentació dels fàrmacs i/o tractaments més innovadors, com els anticossos monoclonals o els ditans i gepants. 

90590a07 9640 4d41 b212 7dcd79c8c41e 16 9 discover aspect ratio default 0

Una malaltia invisible i infradiagnosticada

 La migranya està caracteritzada per la presència de crisis de dolor, episodis recurrents de mal de cap intens i pulsàtil, que pot durar hores o dies, i que limita o incapacita l'activitat habitual de la persona afectada. Pot anar precedida o acompanyada d'altres símptomes neurològics reversibles anomenats 'aura', com alteracions visuals, i també de formigueig, mareig, nàusees, vòmits o hipersensibilitat a la llum i les olors. 

1200 1645186205fotonoticia 20190722103657 1200

El fet que la migranya sigui una malaltia benigne, amb diagnòstic clínic, únicament en base als símptomes associats, que afecti sobretot dones (19%) i que tingui una forta influència hormonal ha fet que la societat la menystingui. "La migranya provoca una discapacitat acumulada important que, sumant les crisis de dolor durant tota la vida, la situa entre la tercera o quarta causa de discapacitat per sota dels cinquanta anys", explica la Dra. Núria Berrocal, adjunta de Neurologia i referent en cefalees a l'SJD Hospital de Sant Boi del Parc Sanitari SJD. Tot i això, és una malaltia molt infradiagnosticada, on les persones afectades han normalitzat el dolor. Segons la Dra. Berrocal arriben a consulta i a rebre tractament preventiu menys de la meitat de la gent que el necessita.  

Tractaments innovadors

 "Un pacient migranyós ho serà de per vida, parlar d'eradicar completament els atacs de migranya és irreal, però no ho és que aquestes crisis siguin esporàdiques i es resolguin amb tractament de rescat" afirma la doctora. I afegeix, "si es continuen cercant nous fàrmacs és, precisament, perquè el pacient tingui una millor qualitat de vida."

1662551181072

Actualment, la migranya pot tractar-se amb medicació de rescat, per a l'atac agut, habitualment suficient per a aquelles persones amb menys de quatre crisis al mes; i/o amb tractaments preventius, indicats per a persones amb més de quatre dies de migranya al mes, ja que és  a partir d'aquest moment on s'ha demostrat que la qualitat de vida disminueix. 

Dins del grup de tractaments preventius, l'any 2020 es van introduir a Catalunya un grup de fàrmacs anomenats anticossos monoclonals, subcutanis i de dispensació hospitalària, dissenyats específicament per tractar la fisiopatologia de la migranya. A més entre finals de 2023 i 2024, està previst que sorgeixin un grup de fàrmacs 'de rescat' que prenent-los cada dia poden tenir també un efecte preventiu. A part de la millora en la qualitat de vida, un dels motius per plantejar-se iniciar un tractament preventiu és per evitar un abús de fàrmacs de rescat en aquelles persones amb moltes crisis de migranya.   

"La gent ho normalitza i no és normal que estiguis limitat per un mal de cap molt freqüent i hagis de prendre analgèsics habitualment. Convido a totes aquelles persones que estiguin limitades pel seu mal de cap que facin una consulta al seu metge de capçalera, perquè és molt probable que tinguem una solució al seu dolor", declara la Dra. Berrocal. 

Sota sospita de migranya, la primera línia d'actuació és l'Atenció Primària, que compta amb professionals amb formació, que treballen conjuntament amb neuròlegs, per receptar tractaments de rescat i tractaments preventius per a la migranya. 

Redacció / Fotos: Arxiu

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
215

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix