Sant Boi inaugura un Centre d’Acollida per a Persones Refugiades

L’equipament, que entrarà en funcionament al llarg del mes de novembre, es destinarà de manera preferent a dones i infants, inicialment d’Ucraïna

Creu Roja, el Complex Assistencial en Salut Mental Benito Menni i l’Ajuntament de Sant Boi -amb el suport del Rotary Club ‘Satèl·lit de Sant Boi- posen en marxa a la ciutat un Centre d’Acollida per a Persones Refugiades.

Centre Acollida Persones Refugiades 7

El centre, que entrarà en servei al llarg d’aquest mes de novembre, es destinarà de manera preferent a dones i infants, inicialment d’Ucraïna. Ubicat a l’antiga  comunitat de Germanes del recinte de l’hospital Benito Menni, té capacitat per acollir un màxim de 40 persones. La posada en funcionament d’aquest nou equipament referma la condició de Sant Boi com a Ciutat Refugi i la vocació assistencial i de servei a la comunitat de les institucions i empreses que l’impulsen.

Centre Acollida Persones Refugiades 5

Durant l’acte de presentació, l’alcaldessa de Sant Boi, Lluïsa Moret, ha considerat aquest projecte com “el fruit d’una feina de molts mesos i de moltes persones”, basada en “la manera en què fem les coses a Sant Boi, a partir de la complicitat, les aliances i la suma d’esforços per millorar la vida de les persones, en especial les més vulnerables.”

Centre Acollida Persones Refugiades 9

La superiora de Benito Menni Germanes Hospitalàries, Teresa Iñíguez, ha afirmat que “l’hospitalitat pot transformar el món” i ha recordat que amb aquest projecte la seva institució treballa per “donar una resposta justa, humanitària i solidària a persones que s’han vist obligades a abandonar el seu país a causa de situacions de dificultat i violència.”

La presidenta provincial de Creu Roja, Lídia Lanuza, ha indicat que l’objectiu de la seva organització és oferir “una ajuda integral per proporcionar a les persones sol·licitants d’asil tot el que necessiten, des de la cobertura de les necessitats bàsiques a l’acompanyament i el suport emocional i psicològic.”

La governadora del Districte 2022 de la Fundació Rotaria, Ingrid Steinhoff, ha destacat la tasca del voluntariat de l’entitat, integrat per “persones que comparteixen la passió per millorar la vida d’altres persones” que hi troben “una forma de realització personal i de compromís social.”

Un ecosistema col·laboratiu

Benito Menni CASM, amb la seva participació en aquesta iniciativa, amplia l’abast de les seves actuacions més enllà de la tasca vinculada a la salut mental i obre les portes del seu recinte per acollir i acompanyar persones refugiades en situació de vulnerabilitat. En aquest sentit, la institució ha posat en marxa un programa de voluntariat amb professionals del Complex Assistencial per facilitar l'acollida d’aquestes persones i donar-les tot el suport necessari. 

Creu Roja s’encarrega de la coordinació d’aquest centre a Sant Boi, com l’organització que ha estat al capdavant dels programes d’acollida a Catalunya i a Espanya des de l’inici de l’emergència. En aquest temps, el seu dispositiu especial de recepció i acollida ha registrat l’arribada a Catalunya de més de 57.000 persones i ha proporcionat un allotjament temporal a més de 3.200 persones a 41 municipis diferents. 

Centre Acollida Persones Refugiades 11

L’Ajuntament i diferents agents del territori han configurat a la ciutat de Sant Boi al llarg dels darrers anys un potent ecosistema col·laboratiu. El Centre d’Acollida per a Persones Refugiades és un fruit més d’aquest ecosistema i expressa un compromís global de ciutat davant l’emergència que viu Ucraïna.

Fundació Rotaria aporta al nou centre el mobiliari i els elements de parament de la llar per un valor global de 25.000 dòlars, gràcies a la tasca del Rotary Club ‘Satèl·lit de Sant Boi’.

Sant Boi, Ciutat Refugi: una estratègia global d’acollida

Sant Boi es va declarar Ciutat Refugi l’any 2015, tot fent explícit d’aquesta manera el seu compromís amb les persones refugiades. Des d’aleshores, diferents agents han treballat en col·laboració amb l’Ajuntament en una estratègia d’acollida integral que ja ha donat fruits com:

- La creació de 22 places d’acollida a la ciutat, distribuïdes en cinc habitatges

- La posada en marxa d'un servei especialitzat d’atenció: el Punt d’Informació i Orientació sobre Protecció Internacional (PIO)

- El desplegament d’un programa d’educació i sensibilització als centres educatius

- La col·laboració en projectes internacionals vinculats a l’assistència humanitària. 

Centre Acollida Persones Refugiades 6

La posada en marxa del Centre d’Acollida per a Persones Refugiades és un pas decisiu en el marc d’aquesta estratègia.

Sant Boi, una ciutat compromesa amb la població d’Ucraïna

L’emergència generada per la invasió d’Ucraïna, que el Ple Municipal va condemnar el 24 de febrer de 2022 amb una declaració institucional, ha mobilitzat la ciutat amb diferents iniciatives i amb la voluntat d’acompanyar i donar suport a les persones d’Ucraïna (acollida a domicilis, aportacions econòmiques i de materials, etc.).

Centre Acollida Persones Refugiades 8

L’acollida forma part d'un procés de restitució de drets humans reconegut en les normes internacionals de drets humans i en l'ordenament jurídic estatal. També forma part d’una visió de la ciutat centrada en les persones, en els seus drets i en  la creació d’oportunitats. Aquest projecte nascut de la col·laboració entre institucions reforça la vocació de Sant Boi com a ciutat compromesa, solidària i acollidora.

Redacció / Fotos: Aj. Sant Boi de Llobregat

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
213

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix