Es millora la confiança dels pares per educar en hàbits saludables

L'exjugador de bàsquet i president de la fundació, Pau Gasol, va presentar a Sant Boi de Llobregat els projectes que duen a terme per combatre l'obesitat infantil juntament amb el grup de distribució alimentària IFA

La Gasol Foundation ha aconseguit, amb un dels seus projectes, millorar la confiança i la resiliència dels pares en educar en hàbits saludables els seus fills, perquè els mantinguin conforme vagin creixent, en un moment preocupant pel risc que la inflació agreugi 'l'alarmant' problemàtica de l'obesitat infantil. L'exjugador de bàsquet i president de la fundació que porta el seu nom, Pau Gasol, va presentar ahir dimarts en una roda de premsa a Sant Boi de Llobregat els projectes que duen a terme per combatre l'obesitat infantil juntament amb el grup de distribució alimentària IFA.

funda 1

Gasol va alertar que les dades són “alarmants”, ja que a Espanya 1 de cada 3 menors d'entre 8 i 16 anys sofreix sobrepès o obesitat, una problemàtica molt més present en famílies amb pocs recursos. El problema no és exclusiu d'Espanya: Segons dades de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), l'obesitat infantil afecta 124 milions de nens i nenes d'entre 5 i 19 anys a tot el món.

Com que la mala alimentació està vinculada a rendes baixes, la situació pot empitjorar amb una inflació desbocada, que previsiblement augmentarà el nombre de persones vulnerables en els propers temps. “En moments de major necessitat, el nostre treball es veu reforçat”', va destacar l'expivot de l'NBA, que no obstant això va puntualitzar que 'tenim els mitjans que tenim.”

Fb9mfeiXoAAUmxb

“Cal sensibilitzar el país d'aquesta problemàtica més accentuada i fer-ho tan bé com sigui possible, per fer arribar a més gent aliments més accessibles i nutritius”, va afegir Gasol, que fa gairebé un any es va retirar de les pistes.

L'obesitat infantil i juvenil es tradueix no solament en malalties, sinó que també provoca problemes psicosocials, pel risc d'estigma o d'assetjament escolar, i tot això genera conseqüències econòmiques per al país per l'alt cost sanitari, que suposa una reducció del 2,9% del PIB, ha destacat Gasol. “Per cada euro invertit a evitar l'obesitat, es recuperarien 6 euros, per això cal invertir en la prevenció”, va emfatitzar.

funda 3

Els estudis indiquen que, en la gran majoria dels casos, el sobrepès que s'instal·la en el cos en edats primerenques es manté en l'adolescència, i més enllà: “El 80% dels adolescents ho arrossegaran fins a l'edat adulta, un fet important que cal tenir en compte”, va dir Gasol.

Presafalín

Per això, un dels projectes en els quals treballa la Gasol Foundation i IFA, PRESAFALÍN, està orientat a actuar de forma preventiva ja sobre els pares de nens petits (0-5 anys), perquè sàpiguen educar-los en hàbits saludables. Consta de tallers, formacions amb educadors socials de guarderies i entitats, materials informatius i missatges per xarxes, entre d'altres recursos que preparen els pares per transmetre hàbits saludables als seus petits.

FT2NgWaWQAAMZd0

Sobre una mostra de 320 casos avaluats, la Gasol Foundation ha conclòs que les famílies participants en PRESAFALÍN tenen un 45,6% més de probabilitat de millorar la seva autoconfiança per educar en hàbits saludables respecte als pares i mares que no formen part del projecte.

Pel que fa a la resiliència, el resultat és molt similar: tenen un 44,3% més de probabilitat de millorar aquesta capacitat, que els permetrà afrontar i adaptar-se a les situacions adverses que vagin succeint al llarg del creixement dels nens i nenes. Tant l'autoconfiança parental com la resiliència són dos elements que influiran de forma rellevant en el desenvolupament saludable dels seus fills i filles, segons va explicar el responsable de Recerca i Programes de la Gasol Foundation, Santiago F. Gómez.

Altres projectes

En paral·lel, la fundació de l'exjugador de l'NBA i de l’FC Barcelona està duent a terme la segona edició de l'estudi PASOS sobre l'estat de l'obesitat i el sobrepès infantil a Espanya, els resultats del qual es donaran a conèixer en la primavera del 2023 i que permetran comparar-los amb els que hi havia el 2019, abans de la pandèmia. Fins al moment, ja s'ha completat l'avaluació de prop de 3.000 nens de 173 centres educatius de les 17 comunitats autònomes, va explicar Gómez.

VV rGTCM

IFA i la fundació de Gasol col·laboren en un altre projecte, COACH, que promou els hàbits de vida saludable a través de la formació d'entrenadors i equips tècnics d'entitats esportives, i compta amb diversos anys de treball amb organitzacions com el Bàsquet Girona o l'Escola de Futbol Denis Suárez.

El director general d'IFA, Juan Manuel Morales, va remarcar que “seguir enfortint” l'aliança amb la Gasol Foundation multiplica les capacitats del grup com a “agent de canvi” cap a una alimentació més saludable dels nens.

Redacció / Fotos: Gasol Foundation-Pau Gasol

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
216

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix