Més de 2.000 infants participen en un estudi de la COVID-19

En el transcurs de cinc setmanes, 1.700 nens i nenes i 400 monitors han participat en aquesta anàlisi que ha realitzat l’Hospital Sant Joan de Déu sobre el comportament del virus en un entorn similar a l’escolar

L'Hospital Sant Joan de Déu Barcelona, ​​en el marc de l'estudi Kids Corona organitzat als casals d’estiu, ha recollit més de 2.000 mostres setmanals en un total de 24 campus escolars i esportius d'estiu de Barcelona i l'àrea metropolitana. L'objectiu d'aquest estudi, que ha requerit un desplegament de recursos sense precedents per part de l'Hospital, és analitzar com es transmet la COVID-19 entre els grups d’infants d'entre 3 i 15 anys i els monitors.

estudio ninos casales kids corona hospital sant joan de deu

Durant les setmanes en què s'ha dut a terme l'estudi de camp, diversos infants i monitors han resultat positiu en les proves de detecció de virus i s'han posat en quarantena els grups de convivència estables corresponents en els quals s'havien produït contactes amb casos positius o sospitosos. L'objectiu de les mostres recollides és analitzar la transmissió entre nens i també en relació amb els adults a càrrec (monitors o professorat) en un entorn similar a l'escolar.

En el marc de la plataforma Kids Corona, l’estudi realitzat en els domicilis en què hi havia hagut un adult COVID-19 positiu, va demostrar que els nens s'infecten en un percentatge similar als adults però amb una manifestació de la malaltia generalment asimptomàtica o lleu. En aquell cas no es va poder analitzar com es transmetia el virus entre la població infantil que, fins aquell moment, havia estat confinada.

Captura de pantalla 2020 08 04 a las 21.54.38

Per aquest motiu, l'hospital va decidir posar en marxa una nova línia d'investigació que pretén aportar pistes sobre un dels grans interrogants per a les famílies i la comunitat educativa. "La plataforma Kids Corona neix d'una demanda social" recalca el Cap de Pediatria i coordinador del projecte, Juan José García. "En aquest cas volíem veure què passa amb els nens quan estan en un ambient en què circula la COVID-19 i que reprodueix unes condicions semblants a les que trobarem a l'escola al setembre", explica Garcia.

Recollida de mostres biològiques i informació qualitativa

"El volum de participants havia de ser ampli perquè, en el moment en què es va iniciar l'estudi, no s'havien detectat rebrots", explica la responsable de la Unitat d'Investigació Clínica, Joana Claverol. Un altre criteri d'inclusió ha estat que cada participant assistís almenys dues setmanes a casal perquè tingués un contacte relativament perllongat amb la resta de nens i nenes del grup de convivència estable. De forma setmanal s'ha realitzat una PCR en saliva a tots els infants i adults que han participat en els casals i, en un dels centres (a l’escola Thau), s’han realitzat PCRs nasofaríngies. També s’ha dut a terme un seguiment dels casos que han donat positiu.

Captura de pantalla 2020 08 04 a las 21.54.53

"Les mostres de frotis nasofaringi s'han pres perquè segueixen sent el criteri de referència per al diagnòstic de la COVID-19. Les de saliva, a més d'usar-se per detectar la malaltia, s'analitzaran per estudiar si en el fluid es poden detectar anticossos que ajuden a veure si quan en surt una PCR positiva el nen té la infecció activa o passada, això és un fet nou", afegeix Iolanda Jordan, coordinadora d'investigació pediàtrica de la plataforma Kids Corona. L'estudi també ha realitzat enquestes als casals per analitzar aspectes epidemiològics: nombre de nens que participaven, organització dels grups, activitats a l'aire lliure o en interior, etc.; una informació qualitativa que contribuirà a conèixer si la malaltia impacta més en uns casos o uns altres.

Redacció / Fotos: HSJD

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Radiografia de la dona treballadora al Baix Llobregat

Augmenta de manera generalitzada la taxa d’ocupació i disminueix la distància entre la taxa d’ocupats i ocupades
234

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix