Augmenta un 10% l’interès pel centre de naixements de l’FHSJDM

Aquest espai, creat per facilitar el part natural, ha donat la sensació de més seguretat a les gestants durant la pandèmia de la COVID-19

El centre de naixements de la Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell (FHSJDM) ha despertat un major interès entre les gestants durant l’Estat d’Alarma. Les consultes per parir al centre de naixements han augmentat un 10% respecte el mateix període de l’any passat (dels mesos de març a maig).

L’espai, creat per facilitar el part natural, ha donat la sensació de més seguretat a les futures mares durant la pandèmia del coronavirus. La llevadora referent de la FHSJDM, Roser Palau, explica que “en un moment de màxima protecció i seguretat per evitar contagis, moltes gestants han volgut allunyar-se de l’hospital com a tal, i han buscat alternatives i s’han adreçat el centre de naixements”.  I afegeix: “Ara bé, no totes les dones compleixen els criteris establerts per entrar o acaben donant a llum al centre de naixements.”

2 Centre de naixements FHSJDM

A diferència d’una sala de part natural, el centre de naixements de Martorell s’ubica fora del bloc obstètric de l´Hospital. Les mares, acompanyades en tot moment per una llevadora, es troben en una habitació, que podria ser la d’una casa, amb diferents espais per treballar el procés del part: una banyera, un llit, unes lianes, una cadira de parts, un matalàs o llums regulables (en intensitat i color).

Així mateix, arran de la COVID-19, la FHSJDM ha ofert atenció telefònica les 24 h per a aclarir dubtes a les futures mares i les parteres han fet més feina de preparació i dilatació a casa per evitar haver de fer aquest treball al centre hospitalari. Palau ha destacat que l’equip de llevadores “ha realitzat una sèrie de vídeos per ajudar a les mares en la preparació pel part que es troben disponibles a la web de l´Hospital.”

IMG 6928

Més de 150 neixaments

Des de la seva obertura el novembre del 2017, un total de 151 dones han donat a llum al centre de naixements. D’aquestes, el 60%  esperaven el seu primer nadó. La més jove tenia 24 anys i la més gran, 42.  Cada cop,  hi ha més famílies que opten per aquesta opció.

Espai pioner a Catalunya

El centre de naixements creat per la FHSJDM és un  projecte innovador, pioner i únic en el sistema sanitari públic de Catalunya. L’objectiu d’aquest projecte és atendre totes aquelles mares que volen viure el part sense intervencionisme, promovent el procés fisiològic i amb una atenció centrada en les necessitats de cada dona i de la seva família, però sempre amb totes les necessitats assistencials garantides.

centre naixements FHSJDM

L'FHSJDM ha desenvolupat el projecte del centre de naixements de la mà del Departament de Salut, des d’on es pretén actualitzar el model d’atenció a la maternitat i orientar-lo a donar resposta a les dones que, cada cop més, demanen participar en el  seu part i poder tenir diferents opcions, com l’atenció en un centre de naixements.

El model, que inclou centres de naixements gestionats per llevadores, ha mostrat ser una opció segura i de qualitat als sistemes de salut on s’han implantat. En aquest sentit està previst estendre unitats com el centre de naixements de  Martorell a altres hospitals públics de Catalunya com l’Hospital Germans Tries i Pujol, Sant Pau o el Parc Taulí.

Redacció / Fotos: FHSJDM

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Radiografia de la dona treballadora al Baix Llobregat

Augmenta de manera generalitzada la taxa d’ocupació i disminueix la distància entre la taxa d’ocupats i ocupades
234

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix