Augmenta la població assalariada en el Baix Llobregat

S’incrementa el nombre de cotitzants a la seguretat social però baixen els autònoms, mentre que disminueixen els contractes temporals i pugen els indefinits.

L’Observatori Comarcal del Baix Llobregat ha donat a conèixer l’informe trimestral (1r trimestre de 2016) de la conjuntura laboral a la comarca. Com a dada més significativa hi ha hagut un nou augment de població assalariada, increment que ha anat acompanyat d'una pujada del nombre de centres de cotització a la Seguretat Social. No obstant això, el nombre de treballadors del règim autònom ha experimentat una lleu disminució. A més, l'atur registrat ha baixat respecte el trimestre anterior, tot i que el nombre absolut de contractes formalitzats també ha baixat, especialment pel que fa a la contractació temporal.

Estructura productiva

Per onzè trimestre consecutiu es dóna un augment de població assalariada. Durant el primer trimestre de 2016, aquest increment que ha anat acompanyat d’una pujada del nombre de centres de cotització a la Seguretat Social. El nombre de treballadors del règim autònom però, disminueix respecte l’últim trimestre de 2015.

Pel que fa a les activitats que més creixen en afiliació respecte el trimestre anterior, destaquen les de transport aeri i de serveis socials sense allotjament. En canvi es dóna una caiguda de la població afiliada en activitats relacionades amb el comerçe al detall, activitats postals i de correus, i serveis a edificis i jardineria.

En termes interanuals, l’augment d’afiliació està protagonitzat clarament per l’activitat de transport aeri, tot i que el comerç al detall també presenta un notable increment. Altres activitats que han generat ocupació en termes interanuals són els serveis socials sense allotjament, els serveis a edificis i jardineria i els serveis de menjar i begudes.

167432 645 349

Atur registrat

L’atur registrat disminueix en el primer trimestre de l’any, i en termes interanuals es confirma el descens de l’atur en més de 8.000 persones. La baixada d’aquest es dóna sobretot entre els homes, i especialment en els grups d’entre 35 i 44 anys. Comparant amb el mateix període de l’any anterior, es confirma un trimestre més la disminució de l’atur registrat en tots i cadascun dels grups de sexe i edat.

El 14,7% de les persones aturades tenen nacionalitat estrangera, una proporció que es manté per sota de l’Àmbit Metropolità (16,8% i del conjunt de Catalunya (20,1%). Les activitats immobiliàries, la producció de vehicles de motor, l’educació i els serveis d’allotjament, han estat les activitats que més han disminuït en termes relatius l’atur registrat a les oficines. Per contra, les activitats que han crescut en termes d’atur aquest trimestre han estat activitats associatives, les activitats administratives d’oficina i el col·lectiu sense cap ocupació anterior.

El nombre de persones perceptores de prestacions per desocupació ha continuat disminuint aquest trimestre i tot plegat fa que la proporció de perceptors de prestacions sobre el total d’atur hagi baixat fins al 54,2% del total de persones registrades a les oficines.

Contractació registrada

Disminueixen en 3.520 els contracte registrats respecte el trimestre anterior. En termes interanuals però, la contractació s’incrementa respecte al mateix període de 2015.

La contractació cau en un -5,6% respecte al trimestre anterior, però augmenta respecte el primer trimestre de 2015. Els contractes disminueixen exclusivament per la caiguda de la contractació temporal, ja que la modalitat de contractació indefinida augmenta respecte el trimestre anterior. El 86,4% dels nous contractes d’aquest trimestre han estat temporals, proporció que baixa lleuerament respecte el trimestre anterior. Per sectors econòmics, els que més han augmentat el nombre de contractes aquest trimestre han estat la indústria i els transport i les comunicacions.

Amb independència d’aquestes variacions, les activitats que concentren la proporció més gran de contractes respecte el total continuen sent el comerç, restauració i hostaleria concentren el 22,7% del total de contractes) seguides dels serveis a la producció, que concentren el 22,4% dels contractes d’aquest trimestre. El 35,8% de les contractacions registrades van ser per a ocupacions elementals i un altre 19,9% per a treballadors de restauració, personals i venedors.

La contractació de persones estrangeres segueix la mateixa tendència que el global de la contractació. Així, els contractes a estrangers disminueixen lleugerament respecte el trimestre anterior i es situen en un 14,2% del total de contractes (per sota de la mitjana del conjunt de l’àmbit metropolità i de Catalunya).

Redacció / Fotos: Arxiu


 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix