ERC-Viladecans vol trencar amb el monopoli del tanatori a la ciutat

Els republicans comparteixen les queixes de l’Associació contra els abusos en els serveis funeraris i la Federació d’Associacions de Veïns i consideren que l’ordenança municipal ha quedat obsoleta i s’està incomplint el decret legislatiu català.

El grup d’ERC-AM a l’Ajuntament de Viladecans presenta avui al Ple municipal una moció per garantir l’accés a la informació i les millors condicions dels serveis funeraris de Viladecans on rebutja la situació de monopoli i manca de lliure competència que s’està donant al tanatori de Viladecans, inaugurat l’octubre de 2014 i gestionat pel grup Àltima. Els republicans assenyalen com a principals causants les males pràctiques de repartiment del mercat entre les grans empreses del sector i la manca d’un assessorament adequat als ciutadans per part dels serveis municipals.

La moció, que ha estat negociada amb l’equip de govern i la resta de grups a l’oposició, en principi prosperarà perquè compta amb el vistiplau de la resta de formacions polítiques. ERC (a l’oposició amb tres regidors) ha prioritzat el consens tot i que Martín admet que “ens hagués agradat anar un pas més enllà, adquirint compromisos més ferms, com incloure l’obligatorietat que el tanatori s’obri a altres operadors. Ara bé, s’han introduït punts a la moció que ho poden garantir sense necessitat que ho reculli la futura ordenança, sinó a través del compromís que l’Ajuntament vetllarà pel compliment de la llei catalana de serveis funeraris.”

L’actual escenari comporta l’establiment d’uns preus molt elevats, que es poden qualificar d’abusius, i en tot cas molt superiors als d’altres indrets de Catalunya o d’Europa per un servei essencial d’interès general, tal com denuncia l’Associació contra els Abusos en els Serveis Funeraris (AASF). En aquest sentit, ERC insta al govern municipal a actualitzar l’ordenança de 1998 que regula aquest àmbit, ja que ha quedat obsoleta, per exemple quan exigeix a les empreses disposar de tanatori o d’un local obert al públic a Viladecans.

D’altra banda, la directiva europea de serveis de 2006 va modificar la normativa catalana en matèria de serveis funeraris amb un decret legislatiu el 2010 al qual Viladecans encara no s’ha adaptat. Entre d’altres, aquest decret estableix el dret dels usuaris a obtenir informació veraç i actualitzada sobre els serveis i les condicions econòmiques de forma fàcil i entenedora a través de l’Ajuntament i preveu que qualsevol prestador habilitat pugui prestar el servei de transport de cadàvers i les activitats associades a tot el territori de Catalunya. 

Cal recordar que el Tribunal Català de Defensa de la Competència ja va multar el 2011 a l’empresa Àltima (la mateixa que gestiona el tanatori de Viladecans) amb 800.000 € i a l’Ajuntament de l’Hospitalet amb 500.000 € més per pràctiques contràries a la lliure competència. També existeix jurisprudència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i del Tribunal Suprem sobre males pràctiques d’ajuntaments propers per obstaculitzar la lliure competència amb la seva actuació de facto. Per tant, aquesta situació, a més de provocar uns preus abusius al ciutadà, podria provocar una sanció econòmica a l'Ajuntament.

Incompliment d’imports pactats

D’altra banda, la moció també es fa ressò de les queixes de la Federació d’Associació de Veïns de Viladecans (FAVV) que denuncia l’incompliment per part d’Àltima dels preus pactats en la licitació que es va aprovar en sessió plenària el 28 de gener de 2010. En l’oferta presentada i finalment guanyadora, l’empresa oferia el servei de sala de vetlla per l’import de 550 euros (IVA no inclòs) a tots els veïns empadronats a Viladecans. Però, segons la FAVV, hi ha indicis que demostren que això no sempre és així. En aquest sentit, la moció inclou una proposta d’acord per requerir a Àltima que revisi tots els serveis funeraris prestats durant la seva licitació a Viladecans, perquè en cas d’haver aplicat la tarifa estàndard pel concepte “Sala de vetlla” a ciutadans empadronats a Viladecans, reemborsi immediatament la diferència entre aquest import i el que es va pactar en la corresponent licitació.

Tal com ha explicat el regidor d’ERC, Xavier Martín, amb aquesta moció “no només hem d’actualitzar les ordenances i el reglament, sinó que volem introduir mesures per afavorir la competència i que el ciutadà se’n vegi beneficiat amb millors serveis i millors preus. Perquè la mort d’una persona propera ja és prou dura com per haver de pagar un peatge extra, sigui en forma de sobrepreu o havent de tenir una assegurança tota la vida per evitar càrregues econòmiques insalvables a la família”.

Redacció / Foto: ERC-Viladecans

 

 


 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix