El 9,4% dels alumnes es desplacen fora del municipi

Els estudis de Batxillerat i, sobretot, els cicles  formatius són els ensenyaments que generen una major mobilitat.

Segons dades facilitades per l’Observatori Comarcal del Baix Llobregat, el 9,4% dels escolars d’estudis no universitaris del Baix Llobregat es desplacen fora del seu municipi per estudiar. Els estudis de Batxillerat i sobretot els cicles  formatius són els ensenyaments que generen una major mobilitat fora del mateix municipi.

L’any 2014, es van comptabilitzar 138.611 escolars residents al Baix Llobregat (alumnes matriculats en ensenyaments no universitaris). Aquesta xifra ha augmentat en 206 alumnes respecte l’any anterior. Els llocs d’estudi localitzats, és a dir, el total d’estudiants matriculats en centres educatius no universitaris del Baix Llobregat, són 130.106. Això significa que 8.505 escolars que habiten a la comarca es desplacen fora de la mateixa per realitzar els seus estudis.

Segons l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), el 90,6% dels alumnes del Baix Llobregat d’ensenyaments no universitaris estudien al mateix municipi on resideixen (125.608 alumnes), mentre que el 9,4% restant es desplaça a altres llocs per estudiar (13.003 alumnes), majoritàriament dins de la mateixa comarca. A mesura que augmenta l’edat dels escolars s’incrementa el nombre de desplaçaments fora del municipi.

Així, el 96% dels alumnes d’Educació Infantil del Baix Llobregat estan matriculats en el municipi residència, percentatge que és del 95% en el cas dels estudis de primària i del 93 % entre els estudiants  de secundària.

Ensenyaments postobligatoris

En els ensenyaments postobligatoris, aquest percentatge disminueix de manera significativa, en especial entre els matriculats a cicles formatius superiors, on només la meitat dels estudiants estan matriculats en el seu lloc de residència. L’explicació d’aquest fenomen es troba principalment en la disponibilitat d’oferta formativa per a cada nivell en funció del municipi.

La mobilitat obligada dels estudiants no universitaris és més elevada en els estudis postobligatoris que no pas en els obligatoris, ja que l’alumnat acostuma a triar segons el seu interès o vocació en un determinat tipus d’estudis o uns altres, per sobre de la influència de l’aspecte de quin és el municipi on es realitzen aquest tipus d’ensenyaments.

La grandària del municipi també és un altre factor que serveis per explicar la mobilitat obligada per raó d’estudi. Així, el grau de mobilitat augmenta a mesura que el municipi té menys població o aquesta és més dispersa en termes espacials. Així, Castellví de Rosanes i la Palma de Cervelló són els municipis de la comarca que registren més del 50% d’alumnes no universitaris que es desplacen fora del seu municipi per estudiar. A continuació es troben municipis com el Papiol o Sant Climent de Llobregat, amb aproximadament un 47% d’estudiants residents que estudien fora del municipi.

Pel que fa a comarques, el Barcelonès és la que atrau un major nombre d’escolars, i també la que més desplaçaments genera cap al Baix Llobregat.

El Baix Llobregat és, en xifres absolutes, la comarca de Catalunya que genera més desplaçaments en relació amb els que rep. Les comarques més properes al Barcelonès són en general les que més tendeixen a presentar un saldo negatiu de desplaçaments, amb més sortides per raó d’estudi que entrades: es veu així un saldo negatiu de -8.505 moviments al Baix Llobregat, -3.393 al Maresme, -2.413 al Vallès Occidental i -2.282 al Vallès Oriental. Les causes d’aquest fenomen poden ser diverses, com ara   el fort poder d’atracció de Barcelona pel que fa a nombre i varietat d’oferta de centres educatius o bé el fet de les facilitats d’accés en termes de mobilitat i la proximitat d’aquestes comarques a Barcelona.

En tot el Baix Llobregat, només els municipis del Prat de Llobregat, Sant Boi de Llobregat i Gavà presenten un nombre relativament alt d’estudiants de cicles formatius que cursen els seus estudis al propi municipi, i aquests percentatges només arriben al 50%, 42% i 40%, respectivament. En ensenyaments d’infantil i primària el percentatge d’alumnes que estudia al propi municipi s’aproxima al 100% en la majoria dels casos, i en secundària aquest percentatge disminueix, principalment a causa d’una qüestió d’oferta i de la situació de proximitat o influència d’alguns municipis vers els municipis veïns.

Mobilitat per raons d’estudi en els ensenyaments universitaris

El nombre de desplaçaments universitaris augmenta lleugerament al 2013 respecte l’any anterior, tant pel que fa als llocs d’estudi localitzats a la comarca com per la part dels desplaçaments de població resident al Baix Llobregat cap a centres universitaris situats a fora de la comarca.

Donada la situació de l’oferta educativa universitària, el Baix Llobregat és evidentment una comarca que genera molts més desplaçaments cap a fora de la mateixa que no pas en rep. Tot i així, localitats com Castelldefels (campus UPC) i Esplugues de Llobregat (campus UB) es configuren com a municipis atractors de desplaçaments d’estudiants universitaris.

Entre els principals destins de l’alumnat universitari del Baix Llobregat destaca la Universitat de Barcelona, que aplega més del 50% del total d’estudiants universitaris del Baix Llobregat.

La Universitat Politècnica de Catalunya(20%) i la Universitat Autònoma de Barcelona(16%) són les altres universitats on es concentra el major nombre d’estudiants universitaris de la comarca.

Redacció / Foto: Arxiu

 

 

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
224

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix