Esplugues garanteix els drets de les persones celíaques

La moció, presentada per Esquerra Republicana en el Ple del 27 d’abril, obliga l’Ajuntament a facilitar la vida quotidiana d’aquests malalts.

El Ple ordinari de l’Ajuntament d’Esplugues va aprovar per unanimitat la moció presentada pel grup municipal d’Esquerra Republicana—Gent per Esplugues per garantir aliments sense gluten per a les persones afectades per la malaltia celíaca que no disposen de prou recursos.

La moció, en concret, estableix que les persones que pel seu nivell d’ingressos són beneficiàries del programa d’aliments tinguin garantit el dret d’accedir a aliments sense gluten, que són més cars que la resta. La regidora republicana Herminia Villena, pediatra de professió, va explicar “que es calcula que 75.000 catalans pateixen aquesta malaltia” i que la diferència de preu “entre un producte sense gluten i amb gluten pot superar el 300 per cent, fet que suposa uns 1.600 euros a l’any”. Com que, segons Villena, “l’Estat espanyol és l’únic estat europeu que no atorga ajuts directes per als celíacs”, la moció aprovada proposa tot un seguit de mesures a favor dels afectats per aquesta malaltia, que es poden aplegar en tres grups: primer, garantir l’accés a aliments sense gluten a les persones sense recursos i en els actes que organitza l’Ajuntament, i que hi hagi més possibilitats d’anar a restaurants d’Esplugues que serveixin menjars sense gluten; segon, crear campanyes de difusió i informació, i altres accions, per sensibilitzar i fer conèixer aquest problema a la població d’Esplugues; tercer, instar a la Generalitat de Catalunya i a l’Estat espanyol a impulsar mesures per augmentar la qualitat de vida dels celíacs, entre les quals abaixar l’IVA dels aliments amb farines sense gluten al 4 per cent.

Altres acords del Ple

El Ple també va aprovar una moció per adherir Esplugues a la xarxa de ciutats lliures del tràfic de dones, nenes i nens destinats a la prostitució. La moció, presentada per PSC, PP i CDC, va rebre crítiques dels altres grups municipals per la postura abolicionista de la prostitució que defensa. En aquest sentit, la regidora Herminia Villena va fugir de solucions maximalistes i maniquees que, des del desconeixement, volen solucionar problemes de col·lectius victimitzats sense comptar amb ells.

Durant el Ple també es va aprovar una modificació de crèdit de 4,5 milions procedents d’una entrada d’ingressos atípica, que s’esmerçaran en projectes de sostenibilitat i socials. Es va acordar apujar el preu de les zones blaves i es van acceptar els plans de Seguretat Local i de Reactivació Econòmica. També es van aprovar dues mocions de rebuig: una que deplora el pacte de la Unió Europea amb Turquia per expulsar els refugiats, i una altra que denuncia la suspensió de la Llei catalana de les professions de l’esport, congelada per un recurs d’inconstitucionalitat.

Redacció / Foto: ERC-Esplugues

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
220

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix