Denunciat l'abocament d'aigües fecals a la platja de Gavà-Viladecans

Les Agulles-Ecologistes en Acció entén que els fets podrien constituir la possible comissió d'un delicte contra els recursos naturals i el medi ambient i delictes relatius a la gestió de residus i esperen que s’investigui

Les Agulles-Ecologistes en Acció ha denunciat davant de la fiscalia de medi ambient de Barcelona l'abocament d'aigües fecals a la platja de Gavà-Viladecans que, segons asseguren, va tenir lloc el 9 de gener passat, segons informa l’ACN. Jaume Serra, representant de l'entitat ecologista, ha explicat que han decidit portar-ho a la fiscalia aquest dimarts després de no haver obtingut resposta formal de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) o els Agents Rurals sobre l'origen del vessament. Serra, que ha parlat en roda de premsa des del Parlament, ha assenyalat que seria "greu" si l'origen fos la depuradora.

GDkU3qhbEAAk1o3

L'associació entén que els fets podrien constituir la possible comissió d'un delicte contra els recursos naturals i el medi ambient i delictes relatius a la gestió de residus i espera que la fiscalia ho investigui.

D'acord amb la denúncia, testimonis presencials, pescadors aficionats a la platja de Gavà, van comprovar el 9 de gener com un líquid pestilent i amb sòlids com tovalloletes, productes d'higiene i plàstics, sortia des de la desembocadura de la llacuna de la Murtra i s'escampava pel mar, segons l’ACN. Així, apunten que es tracta d'un vessament d'aigües fecals directament al medi natural, "que en moltes ocasions ha procedit presumptament de la depuradora EDAR Gavà i Viladecans, situada a pocs centenars de metres de la costa". Això, segons els ecologistes, afecta greument la llacuna de la Murtra i les platges adjacents de Viladecans i Gavà.

GDj kFwXAAA10Ca

Durant la roda de premsa, Serra va destacar que la llacuna de la Murta és un espai protegit integrant de la Xarxa Natura 2000 com a zona d'especial interès per a les aus i ha afirmat que els abocaments d'aigües residuals sense tractar que tenen documentats són "recurrents". "Realment creiem que hi ha suficients dades que acrediten una irregularitat en el sistema de funcionament de depuració d'aigües", va dir. També va recordar que hi ha una normativa europea que obliga a la depuració de totes les aigües residuals, un fet que creuen que no s'està garantint amb la depuradora EDAR Gavà i Viladecans, situada a pocs centenars de metres de la costa.

PHOTO 2024 01 24 07 01 35

Respecte als fets del 9 de gener, fonts de l'AMB, que gestiona la depuradora, ja van assegurar que l'operadora de la infraestructura, ABEMCIA, no tenia constància d'incidents a la depuradora ni a cap col·lector que hagués derivat en un vessament contaminant. "Sembla que no hi ha cap responsable", va lamentar Serra, que va reiterar que seria preocupant que l'origen del vessament fos la depuradora."Confiem que en les setmanes vinents la bateria de peticions a ajuntaments, l'AMB i l'ACA ens puguin oferir més informació i posar llum a la foscor en la gestió d'un espai d'un alt valor ecològic.”

Redacció / Fotos: Les Agulles-Ecologistes en Acció

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
224

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix