La comarca diposita 235 tones de tèxtil usat als contenidors d’Humana

La reutilització contribueix a protegir el medi ambient: la roba recollida evita l’emissió de 744 tones de CO2 a l’atmosfera, i els recursos generats amb la gestió del tèxtil es destinen a programes de cooperació internacional al desenvolupament i d’ajuda local

Humana Fundació Pueblo para Pueblo, organització que promou la protecció del medi ambient mitjançant la reutilització del tèxtil i duu a terme programes de cooperació a l’Àfrica, Amèrica Llatina i l’Àsia, i també d’ajuda local al territori més proper, ha recollit 234.999 kg de tèxtil usat al Baix Llobregat al 2016.

La Fundació hi té instal·lats contenidors ubicats en llocs de fàcil accés on els ciutadans hi dipositen la roba, el calçat, els complements i el tèxtil de la llar que ja no utilitzen i als quals se’ls hi pot donar una segona vida. És un servei gratuït i representa un estalvi important en les despeses de recollida i eliminació de residus sòlids urbans.

Humana contenidor

Els cinc municipis de la comarca on hi recollim més roba usada són:

  • Castelldefels     57 tones
  • Cornellà           50 tones
  • Abrera             33 tones
  • Gavà               25 tones
  • Sant Boi          20 tones

La xifra aconseguida és lleugerament inferior a la del 2015, amb un petit descens del 5%. El responsable d’Humana a Catalunya, Jose Arrancudiaga, destaca que “a la comarca hi ha molt camí per recórrer perquè encara hi ha molta quantitat de roba, de residu tèxtil, que va a parar a la brossa i no es pot aprofitar” i afegeix que “des de la nostra entitat volem facilitar als ciutadans la possibilitat de dipositar la roba que ja no usen en els punts de recollida adequadament identificats”. “Per això apostem per treballar activament amb els municipis per a obtenir una òptima presència de punts de recollida al carrer per a assolir els millors resultats en reutilització i reciclatge”, indica.  

Arrancudiaga senyala també que cada cop més hi ha “una major consciència mediambiental per part de la ciutadania així com un clar interès per promoure-hi un model d’economia circular que perllongui la vida del tèxtil. A més, els ciutadans aposten per donar-li una segona vida a la seva roba usada gràcies en bona part a l’esforç que ajuntaments, empreses i entitats com la nostra fan per dotar-li d’una finalitat social”.

Humana va recollir a Catalunya 5.179 tones de tèxtil usat al 2016. Aquesta xifra representa un augment del 15,3 % respecte a l’any anterior.

Jerarquia de gestió de residus

Les peces dipositades als contenidors d’Humana són traslladades a la planta de classificació de l'Ametlla del Vallès (Vallès Oriental), i tenen la següent destinació:

  • El 48,58% es prepara per a la reutilització: el 13,58% es destina a les botigues secondhand i el 35% es tracta de roba i sabates de qualitat Àfrica que s’hi exporten per a ser venuda a preus baixos a comerciants locals, per a satisfer la demanda d'aquests països, impulsar-hi l’activitat econòmica local i generar-hi recursos per al desenvolupament.
  • El 40,7% del tèxtil classificat es destina a reciclat.
  • El 8,66%, a valorització energètica.
  • L’1,5% correspon a d’altres productes (plàstic, cartró, RAEE) que es destinen a reciclat.

Redacció / Fotos: Humana

 

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix