El 16% de les empreses i el 12% de l'ocupació al Baix és d’activitat turística

L'afiliació a la Seguretat Social al sector de l'hostaleria va créixer el 2014 un 6,6% a l'Hospitalet i a la comarca, superior al 3,5% del conjunt de sectors de l'economia.

Segons el darrer Informe Trimestral de Conjuntura Econòmica del Fòrum Empresarial del Llobregat, el pes del Valor Agregat Brut (VAB) de l'hostaleria sobre el VAB del sector serveis a l'Hospitalet i el Baix Llobregat el 2013 se situa en el 9,3%, per sota de la mitjana de l'11,3% de Catalunya i en el mateix nivell que al Barcelonès. Malgrat aquest pes relativament reduït de l'hostaleria, que ve explicat per l'alta diversificació de l'economia de la comarca, registra un creixement del 0,5%, enfront del descens del VAB del conjunt del sector serveis, del 0,2%, o de la contracció del conjunt de l'economia de la comarca, del 0,28%.

Estructura productiva

Pel que fa a l'estructura productiva, el 16% de les empreses i el 12% de l'ocupació al Baix Llobregat desenvolupen activitats turístiques. El 9% de les empreses que realitzen activitats turístiques al conjunt de Catalunya estan ubicades al Baix Llobregat, així com el 10% de la població ocupada en aquestes activitats.

Més afiliats a la Seguretat Social

El 2014, l'afiliació a la Seguretat Social al sector de l'hostaleria ha crescut d'un 6,6% a l'Hospitalet i el Baix Llobregat, superior al 3,5% del conjunt de sectors de l'economia, i el nombre d'empreses lligades al sector turístic ha augmentat d'un 2,1%, enfront del 3,1% del total. 

Més establiments hotelers

D’altra banda, pel que fa als establiments hotelers, els darrers 10 anys s'ha produït una transformació a l'Hospitalet i el Baix Llobregat, passant de 75 establiments hotelers a 97, i triplicant-se el nombre de places, de les 4.736 del 2003 a les 13.393 del 2013. Destaca l'intens creixement observat a l'Hospitalet, on s'ha passat de 300 a 3.612 places hoteleres, totes en hotels d'alta categoria (4 i 5 estrelles). 

Concentració

Pel que fa al pes territorial de les activitats turístiques a l'economia del Baix Llobregat, s'observa una distribució molt desigual. Els municipis de la zona del Delta i Centre de la comarca concentren la major ocupació d'activitats turístiques del Baix Llobregat. I per tipologia d'activitats de l'hostaleria, serien els serveis de menjars i begudes l'activitat que tindria un major pes dins el sector turístic del Baix Llobregat (54% de la població afiliada i el 63% de les empreses del sector).

Bones expectatives

La perspectiva del sector turístic té factors que presenten elements de futur molt positius per a l'Hospitalet i el Baix Llobregat i que podrien complementar el rellevant teixit industrial del territori, aprofitant la seva situació estratègica, prop del centre neuràlgic de Barcelona i dels transports clau (aeroport, port i transport terrestre). El creixement del flux, tant de turistes estrangers com nacionals, perfila unes bones expectatives per als pròxims anys, no només en el turisme de negocis, que pot mantenir el dinamisme dels darrers anys, sinó també aprofitant la tendència a l'alça observada els darrers anys en el turisme de vacances. Per aprofitar els actuals avantatges i explotar-ne de nous, el sector demanda una major especialització en l'oferta, que tingui en compte tant el perfil del client com els canals d'informació i comunicació per apropar-s'hi.

Turisme domèstic

El turisme ha esdevingut un pilar de la recuperació de l'economia espanyola i catalana recentment. El Baix Llobregat i l'Hospitalet no han estat aliens a aquesta recuperació, malgrat el pes relativament reduït del sector per l'alta diversificació de la seva economia. En el cas del Baix Llobregat, amb un perfil peculiar, que barreja turisme d'oci i negocis, i amb dades del 2013, el turisme domèstic continua sent predominant i augmenta el seu pes fins al 52,1%, respecte al 50,3% del 2012. 

L’any 2013 s'ha anat consolidant el turisme conegut com MICE (Meeting, Incentives, Conferencing and Exhibition), o turisme de negocis, a l'Hospitalet i el Baix Llobregat, emmarcat en la bona posició d'Espanya en el rànking de països per nombre de reunions realitzades, elaborat per l'ICCA (International Congress and Convention Association), segona posició només després d'Alemanya. L'Hospitalet i el Baix LLobregat resulten molt atractius per la influència de Barcelona, que esdevé la segona ciutat espanyola en convencions realitzades i la cinquena pel conjunt de països europeus, segons l'ICCA, i per les grans fires internacionals que tenen lloc, tant a Barcelona com a L'Hospitalet (Mobile World Congress, Saló Internacional de la Logística, Construmat, Alimentària,...). Aquest turisme MICE es trasllada al motiu d'estada de la clientela en els establiments hotelers del Baix Llobregat, on el 52,4% del total de les estades són per motiu de negocis, mentre que el 35,4% és per vacances i el 12,2% per altres motius.

Tot i el pes del turisme de negocis, el turisme de vacances ha tornat a créixer durant el 2013, tendència observada els darrers cinc anys.

Tipologia de client

Per tipologia de client, el 2013, el client hoteler del Baix Llobregat ha estat principalment nacional, però s'observa un augment del client català, d'un 2,1%, i suposa ja un 37,2% del total nacional, seguit dels clients de Madrid (15%) i València (9,8%). Pel que fa al client estranger, França ocupa la primera posició, amb un 18,3%, seguida d'Alemanya (11,1%) i Regne Unit (10,4%).

Redacció / Foto: AC Gavà

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
224

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix