Es vol evitar “la fallida econòmica” de l’Ajuntament de Sant Andreu

El Ple va aprovar el Pla del Govern Municipal modificant les ordenances fiscals i aplicant criteris de prudència financera per mantenir els serveis

El Ple de Sant Andreu de la Barca aprova, amb el suport de FEM Sant Andreu, En Comú Podem i Som Sant Andreu; el pla del Govern Municipal per evitar la fallida econòmica de l’Ajuntament i evitar posar en marxa un Pla de Sanejament que implicaria que el consistori fos tutelat per part de la Generalitat de Catalunya i es bloquegessin les partides de pagament no obligatori per al consistori baixllobregatí per sanejar els comptes: cultura, serveis socials, esports, contractes temporals... “És a dir, totes les partides que no siguin nòmines, pagaments dels contractes amb les empreses que donen serveis a l’Ajuntament i crèdits bancaris”, segons expliquen fonts municipals.

2023 10 25 13 45 42 sala plens 2

El pla del Govern Municipal per evitar aquesta fallida econòmica es basa en tres punts bàsics:

  • Ajustar el pressupost i adaptar-lo a la realitat d’execució del mateix
  • Establir una política rigorosa i prudent d’ingressos i despeses que permeti complir amb la recomanació que el 20% dels ingressos ordinaris es destinin al romanent (totes les previsions indiquen que no n’hi haurà pel pressupost del 2024)
  • Modificació de l’IBI per a l’any 2024 amb un increment mitjà de 3,70€ mensuals per habitatge

L’aprovació inicial de les ordenances fiscals del 2024 obre el període d’exposició pública de trenta dies abans de la seva aprovació definitiva. Durant el Ple Municipal, l’alcalde, Marc Giribet, ha explicat quina és la situació econòmica global de l’Ajuntament de cara el 2024, amb un increment de les despeses d’1,2M€.

Crèdit, contractes i salaris incrementen la despesa

De cara a la previsió pressupostària de l’any vinent, l’Ajuntament ha de fer front a uns interessos i amortitzacions de préstecs demanats durant el període 2015-2023 (10 milions d’euros) que pugen fins els 500.000€ de més del que es pagava fins ara, segons fonts municipals.

A més, ha de fer front a l’increment de preu dels contractes pactat en el mandat anterior amb les empreses que donen serveis a l’Ajuntament que suma uns 340.000€ més. A aquests 840.000 euros cal afegir la pujada dels salaris dels treballadors i treballadores públics proposat pel govern espanyol que es preveu d’un 2%, el que significa afegir uns altres 340.000€ en el capítol de nòmines. L’augment dels preus de l’energia també s’hauran de sumar a aquesta xifra superant 1,2 milions d’euros d’increment de la despesa pel pressupost del 2024.

En els darrers quatre anys hi ha hagut un increment generalitzat de les despeses amb un augment de l’IPC del 16%, dels salaris del personal de l’administració pública d’un 10% (aprovat pel govern espanyol) i d’un 4,5% en els tipus d’interès. 

Reducció del romanent

Els 8,8 milions d’euros de romanent de tresoreria que hi havia l’any 2021 se’n van utilitzar 5,5 milions d’euros l’any 2022:

  • 2,8 milions d’euros es van utilitzar per pagar compromisos de despesa adquirits com retribucions, factures de serveis, compres i activitats
  • 1,3 milions d’euros per finançar el capítol I del personal, els serveis de recollida d’escombraries i deixalleria, prestacions socials i la Festa Major
  • 1,2 milions d’euros a amortitzar préstecs per reduir la càrrega financera
  • 200.000 euros per finançar l’empresa SAB Urbà.

Del romanent de tresoreria de l’any 2022 (4,3 milions d’euros) es van utilitzar 2,4 milions d’euros per destinar-los a compromisos de despesa adquirits.

Les previsions dels serveis econòmics de l’Ajuntament són acabar l’exercici pressupostari del 2023 sense romanent de tresoreria perquè no es compliran les previsions d’ingressos i, per tant, es tancarà en negatiu, el que suposa que no es podrà finançar cap despesa de l’any 2024 amb aquests recursos.

Aquesta situació financera de l’Ajuntament, la no disposició de romanent de tresoreria i el fet que no es puguin demanar crèdits per pagar despesa ordinària de l’Ajuntament, obliga a recórrer a l’increment de les ordenances fiscals.

Factures de gas pendents del 2022

El Ple Municipal també ha aprovat el pagament de factures de subministrament de gas dels centres educatius pendents de liquidar des de finals de l’any 2022 i que sumen un total de 220.000 euros. Per poder pagar aquestes factures s’han fet una modificació del pressupost del 2023.

Redacció / Fotos: Aj. Sant Andreu de la Barca

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix