PIMEC constata que l’economia de la comarca segueix una tendència positiva

Carles Mas, director de l’Àrea d’Economia i Empresa de la patronal, ha explicat en un acte a la seu que l’any 2023 ha començat amb molta incertesa, a l’espera de l’evolució de la inflació, els tipus d’interès i la geopolítica

PIMEC va analitzar les projeccions de l’economia internacional per aquest any 2023 en un acte celebrat a la delegació de PIMEC Baix Llobregat-L’Hospitalet. El director de l’Àrea d’Economia i Empresa de la patronal, Carles Mas, va exposar els diversos escenaris de l’economia mundial que es poden donar enguany i va explicar que “la inflació, els tipus d’interès i la geopolítica determinaran que es doni una situació o una altra”. A més, Mas es va referir a com afectaria cadascun dels escenaris a l’economia catalana.

img 20230126 092835 20 1440x961

A la jornada també hi van participar el president de PIMEC Baix Llobregat–l’Hospitalet, Joan Soler. Durant la seva intervenció, Soler va indicar la dificultat que té fer previsions econòmiques, ja que són molts els factors que s’han de tenir presents i que acaben influint en els resultats.

Situació econòmica del Baix Llobregat

Durant l’acte també es va analitzar la situació econòmica del Baix Llobregat. El director de l’Àrea d’Economia i Empresa de PIMEC va dir que la comarca va disminuir menys la seva activitat econòmica l’any 2020 que la mitjana de Catalunya”. Mas va especificar que, després de la crisi de la Covid-19, la caiguda del VAB va ser del 8,2% al Baix Llobregat, enfront de la caiguda de l’11,5% al conjunt de Catalunya. La recuperació a la comarca va ser intensa, tot i que insuficient per reabsorbir les pèrdues anteriors. Així doncs, el VAB generat l’any 2021 es va situar un 3,1% per sota del de l’any 2019, però ja podria haver recuperat els nivells prepandèmia durant l’any 2022, tal com ha fet de forma agregada l’economia catalana.

Mas va assenyalar també que “la millora observada després de la crisi de la Covid-19 s’explica per un notable creixement del sector serveis (5,9%), el principal sector de la comarca amb gairebé el 72% del VAB”. A més, va destacar el bon comportament de la indústria, amb un augment del 5,8%, mentre que el sector primari va augmentar moderadament en un 1,7%. En el cas del sector de la construcció, Mas ha explicat que es va mantenir (0,1%).

També va explicar que “la millora que es va produir l’any 2021 al Baix Llobregat es va traduir en una significativa reducció del nombre de treballadors i treballadores que es van acollir als ERTO, passant dels 137.000 l’any 2020 als 25.500 l’any 2021”. La recuperació del territori l’any 2021 també es va evidenciar a través d’una millora de l’ocupació del 3% en afiliats. “Els 323.000 afiliats a la comarca l’any 2021 superaven als de l’any 2019 en un 2,1%”, va puntualitzar. I va afegir que a finals de l’any 2022, la xifra de nombre d’ocupats i la taxa d’atur són les millors des de l’any 2008.

Al llarg de la trobada, Mas també va afirmar que la comarca segueix la tendència positiva que mostra l’economia catalana, tot i la desacceleració mundial de l’activitat. “L’economia catalana va recuperar durant el 4t trimestre de 2022 el PIB previ a la pandèmia, fet que fa molt probable que també ho hagi fet el Baix Llobregat pel seu elevat pes dins l’economia”, va dir.

FnYuXc7XwAApJ5t

El director de l’Àrea d’Economia i Empresa va comentar durant la seva intervenció que l’economia catalana i del Baix Llobregat van experimentar un creixement positiu superior al que s’esperava i per sobre de l’entorn durant el quart trimestre de l’any 2022”. A més, va assenyalar que “tot i que la segona meitat de l’any es va produir un alentiment en l’activitat a causa de la conjuntura internacional desfavorable, durant els darrers mesos els indicadors han mostrat més resiliència del que s’esperava tenint en compte les tensions inflacionistes, l’enduriment de la política monetària i la incertesa pel conflicte a Ucraïna.”

Mas va destacar també l’evolució heterogènia del quart trimestre si es fa una valoració per sectors. “S’ha observat cert dinamisme en el sector de la construcció i, sobretot, en l’àmbit dels serveis”, va explicar. Per contra, el sector industrial i el sector agrari registren caigudes, llastats per l’encariment de costos. Pel que fa a la indústria, ha fet referència a l’evolució en negatiu del tèxtil, la indústria química i les altres indústries manufactureres, que contrasta amb l’evolució favorable dels productes farmacèutics.

Fortaleses de l’economia del Baix Llobregat

Durant l’acte, Mas també es va referir a les fortaleses de l’economia de la comarca. “El Baix Llobregat ocupa la 4a posició d’entre les 42 comarques catalanes en l’Índex de competitivitat territorial”, va afirmar. També va posar en relleu que el Baix Llobregat ocupa les primeres posicions en la majoria de factors de competitivitat, destacant especialment en infraestructures de transport i comunicacions, on ocupa la segona posició, i en avantatges distributius, on ocupa la tercera.

El director de l’Àrea d’Economia i Empresa de la patronal també va explicar que “el territori és altament beneficiós pel desenvolupament de l’activitat econòmica catalana i la creació d’empreses, ja que és una zona potencialment dinàmica.”

Redacció / Fotos: PIMEC-Arxiu



 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix