El salari de referència mitjà a la metròpolis és de 1.447,49 €/mes

Amb l'increment dels preus dels aliments i del cost de l'energia, les despeses associades al cistell de la compra i els subministraments (aigua, llum, gas i telèfon) representen el 34%, mentre que la rebaixa d'alguns títols de transport públic i la gratuïtat de Rodalies han suposat una reducció de 46 € de mitjana en el pressupost destinat a la mobilitat 

El salari de referència mitjà a la metròpolis de Barcelona va ser, durant el 2022, de 1.447,49 €/mes. Això suposa que les famílies de l'àrea metropolitana van necessitar un 7,58 % més que l'any 2021 per fer front a les necessitats bàsiques de les llars. Aquell any, el salari de referència metropolità es va situar en 1.345,48 €/mes.

La inflació, causada per l'inici de la invasió a Ucraïna (que va disparar els preus en l'alimentació) i l'increment del cost de l'energia, ha provocat que calguin més diners per fer front al cistell de la compra i a les necessitats bàsiques de les llars. L'any 2022 fer la compra va ser, de mitjana, 92,48 € més car que l'any 2021, i pagar els subministraments (aigua, llum, gas i telèfon) va costar 41,46 € més. Amb tot, les despeses associades a l'alimentació i els subministraments van representar el 34 % del salari, dos punts percentuals més que l'any 2021. 

denunciar sueldo en b cobrar en b que es cobrar en b evitar que paguen en b

Per al conjunt de llars metropolitanes, les despeses relacionades amb el lloguer o la hipoteca van suposar el 34 % del total del pressupost de necessitats bàsiques, un punt percentual menys que el 2021. Pagar el transport també va costar menys, concretament dos punts percentuals menys (-45,77 € de mitjana). La rebaixa substancial dels títols de transport públic impulsada pel govern central i reforçada per les administracions competents i la gratuïtat de Rodalies són els principals motius d'aquesta davallada.  

Pel que fa al pressupost destinat a les despeses extraordinàries, com ara millores a l'interior de l'habitatge o compra d'electrodomèstics, es va mantenir en el 15 %.

AMB infografia SRM v5 JPG

El càlcul del salari de referència, com en les edicions anteriors, s'ha efectuat per a tres àmbits territorials: el conjunt de l'àrea metropolitana de Barcelona, l'àrea metropolitana de Barcelona excloent-ne la capital i, finalment, Barcelona ciutat. Des del 2016, primer any de la sèrie estadística, el salari de referència metropolità ha augmentat el 38 %.

Captura de pantalla 2023 03 02 a las 11.45.56

Cal tenir en compte que aquest càlcul es fa per a diversos tipus de llars existents al conjunt de l'àrea metropolitana de Barcelona. 

Captura de pantalla 2023 03 02 a las 11.46.02

El salari de referència metropolità (SRM) o salari de vida té com a objectiu principaldeterminar la remuneració que es considera suficient perquè una persona que treballi i la seva família puguin viure dignament. L'indicador dona visibilitat al fet que moltes persones, tot i tenir feina, no ingressen prou diners per mantenir el nucli familiar. El SRM es calcula fent unpressupost de les necessitats bàsiques que permeten una vida digna i dividint-lo entre les persones adultes que formen part d'una llar.

Redacció / Fotos: Arxiu

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix