Un web interactiu en 3D reivindicarà el patrimoni natural de la comarca

El nou projecte dels creadors d”’El pati del darrer” és finançat amb una campanya de micromecenatge a la plataforma Verkami.

Després de l'èxit del documental sobre el Baix Llobregat 'El pati del darrere', els seus creadors han fet un pas més enllà amb la posada en marxa d'un nou projecte: 'Orgull de Baix'. Es tracta d'un innovador lloc web on els visitants trobaran el documental i nous continguts connectats a un mapa en 3D que els permetrà descobrir la riquesa natural i paisatgística d'una comarca molt desconeguda i sovint menystinguda.

La seva responsable, Isabel Fernández, assegura que "només estimem allò que coneixem" i que el Baix Llobregat és un territori "a qui se li ha donat l'esquena". Amb tot, reconeix que el documental va "despertar la consciència i l'orgull de pertinença" de molta gent i que això els ha empès a tirar endavant 'Orgull de Baix'. "Volem reforçar la creació d'una identitat col·lectiva al territori i que el projecte creixi amb l'aportació de la gent que hi viu", afegeix. 'Orgull de Baix' s'està finançant amb una campanya de micromecenatge a la plataforma Verkami que finalitza aquest diumenge.

Un experiment

La responsable del projecte i directora del documental, Isabel Fernández, destaca que 'Orgull de Baix' és "un experiment" que utilitza la darrera tecnologia web per descobrir i potenciar els atractius del Baix Llobregat i, alhora, fomentar la participació de la gent per enriquir-lo. A l'hora de definir-lo, Fernández explica que 'El pati del darrere' era "una foto fixa" de la realitat del territori i que 'Orgull de Baix' vol ser una plataforma per transformar-lo a través de la implicació de la gent que hi viu i de la gent de l'entorn que no el coneix. "Volem reforçar la creació d'una identitat col·lectiva que serveixi per protegir i potenciar de manera sostenible l'entorn", afegeix.

Sobre el Baix Llobregat, destaca que és un territori pel que passen diàriament milions de persones i en el que molt poca gent s'hi fixa. "Vivim d'esquenes a unes de les comarques més riques i interessants de Catalunya", lamenta. A més, recorda que els espais naturals que encara conserva la comarca, com ara el Parc Agrari del Baix Llobregat estan perpètuament amenaçats per les requalificacions, la pressió immobiliària i el constant creixement de les infraestructures. "Per protegir un territori cal estimar-lo, i per estimar-lo cal conèixer-lo", explica.

L’agricultura

Un dels aspectes on fa més incidència el projecte és en el pes de l'agricultura a la comarca, especialment l'ecològica, que cada dia té més pes. En aquest sentit, assegura que el projecte vol posar en valor la feina de molts joves agricultors que estan apostant per un model que hauria de ser prioritari en un futur perquè aposta pels productes de proximitat i, per tant, per la sostenibilitat. Sobre el funcionament de la web, Fernández explica que consistirà en un mapa 3D pel que els usuaris hi podran navegar lliurement escollint els continguts que més els interessin simulant "el vol d'un dron per tota la comarca a gust del consumidor". Quan es navegui sobre el mapa aniran emergint finestres que mostraran petits relats dels racons essencials de la comarca. Així, els usuaris coneixeran les aus que habiten els espais protegits de la comarca, els seus rius, la seva gent i imatges històriques d'un territori sempre en lluita, per exemple.

Per últim, i sobre el recorregut que pot tenir el projecte, explica que l'objectiu és que pugui anar creixent amb el temps. Així, per exemple, apunta que pot tenir aplicacions educatives, de promoció del territori i de la seva agricultura, i, fins i tot, servir com "una mena de guia turística."

Redacció / Foto: Arxiu

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix