La Guàrdia Civil detè un cornelllanenc en el marc de l’operació “Ventalle”

El cos policial ha desarticula una organització dedicada al narcotràfic que utilitzava persones jubilades o aturades

La Guàrdia Civil ha desarticulat a Barcelona una organització dedicada al narcotràfic que utilitzava a persones jubilades o aturades. Han estat detingudes quinze persones, una d'elles de 82 anys d'edat i investigades altres sis per pertinença a una organització criminal i pels delictes de tràfic de drogues, blanqueig de capitals, encobriment i revelació de secrets. S'han confiscat 4.840 grams de cocaïna. Part d'aquesta substància provenia d'Argentina i de la República Dominicana i era enviada a través de petits paquets postals que eren recollits en les oficines de correus per persones jubilades o aturats, amb escassos recursos econòmics. Mitjançant aquest modus operandi van ser intervinguts en total 2.663 grams de cocaïna ocults en 5 enviaments diferents. Durant la fase d'explotació de l'operació s'ha desmantellat un laboratori ocult en una perruqueria on s'han intervingut 1.177 grams de cocaïna, 1 litre de cocaïna líquida, 697 grams de productes precursors i efectes per a la manipulació de la droga. També han resultat investigats dos Lletrats per un delicte de Revelació de Secrets en haver estat contractats per l'organització criminal per recopilar informació sobre les recerques policials i així evitar ser descoberts.

Nou mesos d’investigació

La Guàrdia Civil, en el marc de l'operació “Ventalle”, ha desenvolupat durant els últims nou mesos una àmplia recerca dirigida a identificar, localitzar i detenir als membres d'una organització criminal dedicada al tràfic internacional de Cocaïna entre Espanya, República Dominicana i Argentina, liderada per ciutadans d'origen dominicà.

L'organització criminal desarticulada per la Guàrdia Civil tenia com a fi la introducció i distribució de substàncies estupefaents, fonamentalment cocaïna, a Barcelona, l’Hospitalet del Llobregat, Cornellà de Llobregat, Sabadell, Terrassa i Vilafranca del Penedès.

En la fase d'explotació de l'operació duta a terme a la fi del mes de juny s'ha procedit a la detenció de quinze persones i investigat (no detingut) a altres sis, als qui se'ls acusa de la presumpta comissió de delictes de pertinença a organització criminal, tràfic de drogues, encobriment, revelació de secrets i falsificació documental.

Durant aquesta fase s'han practicat tres registres domiciliaris, dos en l’Hospitalet del Llobregat i un a Terrassa. En un dels realitzats a l'Hospitalet de Llobregat es va descobrir en la part posterior d'una perruqueria un laboratori clandestí dedicat a la transformació i adulteració de la cocaïna on es van intervenir 1.177 grams d'aquesta droga, un litre de cocaïna líquida, 697 grams de productes precursors així com tot tipus d'instruments utilitzats en el procés manipulació i/o adulteració de la droga.

Foto 3

Entre els investigats es trobaven dos advocats que van ser contractats per l'organització criminal amb la finalitat de recopilar informació de l'estat de les recerques policials i així els seus integrants intentar evitar ser descoberts.

Primeres recerques a Cornellà

La recerca es va iniciar a la fi del mes d'octubre quan la Guàrdia Civil va intervindre un paquet postal procedent de la República Dominicana, recollit en la localitat de Cornellà del Llobregat per un dels investigats, de 72 anys d'edat, que va ser detingut per un presumpte delicte de tràfic de drogues, en transportar en l'enviament un total d'uns 1.110 grams de cocaïna ocults en un ventilador de sostre.

Per aquest mateix fet, en els mesos següents, es va procedir a la detenció d'un altre membre de l'organització, de 82 anys d'edat, per la seva suposada implicació en els fets i la seva pertinença a l'organització criminal.

Es va demostrar en la recerca que ambdues persones jubilades i amb escassos recursos econòmics, van ser neros intermediaris en la recollida del paquet postal; el seu rol en l'organització criminal era la de facilitar les seves dades i encarregar-se de la recollida per al lliurament posterior del paquet al veritable amo i responsables de l'enviament.

Els investigadors van determinar que cap dels dos tenia la capacitat econòmica ni la infraestructura necessària per a l'organització del citat enviament. Tots dos necessitaven els diners extres que li proporcionava l'organització per arribar a final de mes; tots dos es dedicaven a el “sovintejo de drogues”. Fruit d'aquestes detencions, la Guàrdia Civil de la Comandància de Barcelona va començar a treballar sobre noves línies de recerca que els va portar a la identificació del supòsit “dirigent” de l'Organització Criminal, conegut com “El Maestro”, i els seus homes de confiança.

L'organització estava assentada en la localitat de l’Hospitalet del Llobregat i tenien com a base de les seves operacions una perruqueria denominada “De Nena” que ocultava un laboratori clandestí per a la manipulació i adulteració de la cocaïna.

“Modus operandi”: Transport de la droga a través de petits paquets postals. Per rebre els enviaments postals utilitzaven identitats reals i una adreça on no residia el destinatari, obtinguda pels investigats a Espanya, que eren facilitats al seu contacte a Argentina a través de correu electrònic.

El ciutadà argentí preparava l'enviament a través de paquets postals inferiors a dos quilos (per tant tractat en correus com una carta), la qual cosa provocava que no hi hagués cap registre del seu seguiment a través del nom del destinatari o remitent. Una vegada a Espanya, el ciutadà argentí avisava per telèfon de l'arribada dels enviaments postals als dirigents de l'organització a Espanya.

Foto 2

A més, utilitzaven per recollir els enviaments a persones de l'entorn de l'Organització Criminal, alguns d'ells ja jubilats i d'avançada edat, amb escassos recursos econòmics i també persones en desocupació, amb l'objectiu que aquests perfils poguessin passar desapercebuts a la vista dels investigadors. A aquesta activitat criminal se li afegia la col·laboració de dos advocats contractats per l'organització criminal per recopilar informació sobre les recerques policials i eludir ser descoberts. Es tractava de mesures de seguretat orientades a dificultar la labor de vigilància i seguiment dels objectius i dels llocs a controlar.

Desarticulació de tres punts de venda

Tots els investigats es dedicaven al comerç de drogues (cocaïna) a mitja escala a la província de Barcelona, tenint com a punts de venda dos dels domicilis registrats i la perruqueria on se situava el laboratori clandestí de drogues, des d'on sortia la substància estupefaent ja manipulada i/o adulterada per a la seva posterior distribució.

Blanqueig de Capitals

La finalitat principal d'aquesta organització era l'enriquiment il·lícit a través del tràfic de drogues. Enviava els beneficis econòmics, obtinguts de l'activitat del tràfic de drogues, a través de gestores de transferències de diners (WesterUnión, MoneyGran, Ria, etc…) amb destinació a Argentina i la República Dominicana.

Per moure per aquest sistema una quantitat important de fons, utilitzaven la repetició dels girs en petites quantitats, amb la participació de diverses persones que prestaven les seves identitats com a ordenants dels enviaments i als quals l'organització criminal pagava entre 20 i 50 euros per cadascun d'ells.

En total s'han identificat a unes 30 persones que han facilitat els seus noms per a la transferència de quantitats de diners que oscil·laven entre els 1.000 i 2.000 euros (es calcula que hagin pogut enviar una quantitat propera als 50.000 euros).

L'operació efectuada per la Unitat Orgànica de Policia Judicial de la Comandància de la Guàrdia Civil de Barcelona ha estat dirigida pel Jutjat de 1ª Instància i Instrucció número 3 de Cornellà del Llobregat.

Redacció / Fotos: Guàrdia Civil

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

La Festa Major de Sant Boi 2024 tindrà lloc del 17 al 20 de maig al municipi baixllobregatí

La Festa Major de Sant Boi 2024 escalfa els motors

El pregó anirà a càrrec de la il·lustradora santboiana Raquel Gu, mentre que en l'apartat de la cultura popular destaca la presentació d'un nou…
325

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix