Disminueix un 4,27% els delictes i faltes a la Regió Policial Metropolitana Sud el 2014

A la comarca del Baix Llobregat el descens va ser l’any passat d’un 4,53%.

La Regió Policial Metropolitana Sud (RPMS) va registrar durant l’any 2014 un total de 73.493 fets penals, el que suposa un descens del 4,27% respecte a l’any anterior o el que és el mateix s’han denunciat 3.274 fets menys. En l’àmbit del Baix Llobregat l’índex és superior amb un 4,53%. Unes dades que han estat facilitades durant la roda de premsa que s’ha celebrat aquest matí a la sala de reunions de la Comissaria dels Mossos d'Esquadra de Sant Feliu de Llobregat on s’ha realitzat la presentació dels principals indicadors de seguretat de la Regió Policial Metropolitana Sud, a càrrec del director general de la policia autonòmica, Albert Batlle, la comissària Cristina Manresa, cap de la Regió Policial Metropolitana Sud (RPMS), i l'intendent Xavier Porcuna, portaveu dels Mossos d'Esquadra.Així doncs, la pressió policial realitzada durant els anys 2013 (-1,5) i 2014 (-4,27%) ha permès invertir les dades i reduir notablement els fets delinqüencials.

Terrorisme jihadista i Segrestos virtuals

Les darreres notícies de la detenció de jihadistes en diferents zones de la geografia catalana va ser un dels altres punts destacats durant la roda de premsa a preguntes dels periodistes. Albert Batlle va assegurar que “hem pogut comprovar que no té res a veure la nova forma de terrorisme que fa un temps enrere i, per tant, cal que els cossos policials revisin els seus operatius i es reforcin encara més” i va voler puntualitzar que “el nostre treball i el dels mitjans de comunicació és no crear alarmisme social, ja que això podria afavorir a aquests grups islamistes. Una cosa és la voluntat i l’altre és la capacitat real que tenen”. El director general de la policia autonòmica també ha manifestat una “preocupació davant la magnitud de l’amenaça” però confia “en la professionalitat de la policia i la bona col·laboració entre tots els cossos policials. Penso que no s’ha de criminalitzar el món islàmic”. Va acabar dient que en el Baix Llobregat no hi ha una amenaça específica.

També s’ha parlat dels ‘segrestos virtuals’. Xavier Porcuna va destacar que “a Catalunya hi ha hagut un total de trenta-dos dels quals tres han estat denunciats. Tinc constància que en cap d’ells hi ha hagut pagament.”

Els descensos

Un dels descensos més significatius ha estat el que correspon als robatoris amb violència i intimidació pel mètode de l’estrebada, que durant els darrers anys han baixat un 36,68%, i els d’establiment comercial amb un 20,22% menys respecte a l’any 2013. A més, l’any 2014, els delictes, que representen el 51% del total de fets coneguts, es van poder reduir un 7,66%, mentre que les faltes penals (el 49% del total) van disminuir un 0,49% respecte a l’any anterior.

D’altra banda, els fets contra el patrimoni manté la tendència a la baixada detectada l’any passat i enguany torna a baixar amb un 4,69% respecte al 2013. El robatori amb violència i/o intimidació ocupa el 7% dels fets contra el patrimoni i en totes les seves modalitats s’observa un decreixement al llarg del 2014. Destaca en primer lloc la reducció de les estrebades, amb un 36,38% menys respecte el període anterior. En segon lloc, se situen els robatoris violents a establiments comercials, que baixen per segon any consecutiu, enguany un 20,22%. Destaca també la reducció dels robatoris violents a interior de domicili, un 16,88%.

Els dispositius específics que els Mossos d’Esquadra realitzen en aquest àmbit, en col·laboració amb les Policies Locals han donat uns resultats positius al llarg de l’any. Enguany, s’ha desarticulat nou organitzacions criminals.

Els robatoris amb força baixen un 12,23%, especialment a interior de vehicle (21,31% menys), a empresa (un 13,37%) i a establiment comercial (un 9,45%).

Els increments

Els robatoris amb força a interior de domicili és l’únic indicador que puja amb un 7,05% respecte al 2013.

Referent a la resolució dels homicidis, l’any 2014 es van produir no homicidis (5 víctimes eren homes i 4 dones). Quatre més que l’any anterior. L’índex de resolució d’aquest tipus de crims continua essent molt elevat, d’un 100%.

També augmenta considerablement els delictes per estafa amb un 24,95% mitjançant la compra per internet i un 6,77% altres modalitats d’estafa. És el cas dels falsos operaris d’empreses subministradores d’energia. Cal destacar també un increment en la la modalitat de falta de deslluïments de bens (vagons de tren que són pintats amb grafitis), amb 47,07%.

Activitat policial

Al llarg del 2014, la feina que realitzen els cossos policials en l’àmbit de la prevenció –consells de seguretat a la gent gran, veïns i altres ciutadans per tal d’evitar ser víctimes d’un fet delictiu- va donar com a dada més de 2.000 contactes de relació amb la comunitat, amb un increment del 3,84%. Durant el passat any es va arribar presencialment al 3,9% de la població de la RPMS, amb un total de 51.752 assistents.

A més, en els darrers dos anys s’han dedicat un total de 311.463 hores, un 2,73%, més que el període anterior als Programes Operatius Específics (POE), entre els quals destaquen el POE Habitatge i el de Comerç i Empresa, entre altres, en la prevenció.

D’altra banda, el 2014, s’han instruït gairebé 143 mil atestats. La mitjana de temps d’espera a les oficines d’atenció al ciutadà ha estat de 17 minuts.

Un altre índex que es va donar a conèixer durant la roda de premsa va ser les proteccions judicials en vigor, 2.454 al llarg del 2014, un 12% menys que el període anterior. El 99,8% de les víctimes protegides són de nivell 3, quatre proteccions de nivell 2 i cap de protecció de nivell 1.

Mapa delinqüencial al Baix Llobregat

De les set Àrees Bàsiques Policials (ABP ) que hi ha al Baix Llobregat, la comissaria d’Esplugues de Llobregat s’ha observat un lleuger increment del 0,77% amb un augment molt reduït de 23 fets més. La resta són: ABP Gavà (-5,31%), ABP El Prat de Llobregat (-2,93%), ABP Cornellà de Llobregat (-4,30%), ABP Sant Feliu de Llobregat (-5,56%), ABP Martorell (-3,90%), ABP sant Boi de Llobregat (-4,60%).

La comissària, Cristina Manresa, cap de la Regió Policial Metropolitana Sud (RPMS), ha fet un balanç molt positiu de les dades dient que “la comarca és molt heterogènia (agricultura, indústria, comerç, zones turístiques, esdeveniments, etc) i amb un gran pes demogràfic i, per tant, el descens dels fets delinqüencials el 2014 és una bona notícia per a tots i fruit del treball de moltes parts, el treball que es fa des de Mossos d’Esquadra, la col·laboració amb els diferents cossos policials, amb la ciutadania, etc”. A més, va destacar la gran importància “de la prevenció, i per això estem treballant intensament amb els Programes Operatius Específics”. Finalment, l'intendent Xavier Porcuna, portaveu dels Mossos d'Esquadra, ha destacat en la seva intervenció que “les dades globals de la RPMS segueixen el patró de Catalunya, tot i que hem de destacar que són dades millors que altres regions”. També van incidir amb la gran quantitat d’hores que es dedica “a la prevenció, com un dels eixos estratègics de la Policia de la Generalitat, sobretot, en les persones vulnerables com la gent gran, les dones, i el col·lectiu de menors” i ha afegit que “estem treballant de valent també en la prevenció de delictes contra el patrimoni, aquí és molt important la col·laboració amb les policies locals, així com del control en les autopistes com a vies ràpides d’escapatòria dels delinqüents i en la investigació especialitzada (desarticulació de grups criminals i delictes informàtics).”

Redacció / Foto: Mossos d'Esquadra

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
208

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix