L’Ajuntament de Gavà no vol tenir habitatges buits a la ciutat

Al pròxim setembre es constituirà una Taula Local del Dret a l’Habitatge per promoure el lloguer social.

Gavà vol lluitar contra el parc d’habitatges buits i per la qual cosa ahir va presentar el Pla Social d’Habitatge (PSH) per al municipi baixllobregatí. Una eina que servirà al consistori municipal per potenciar les polítiques locals d’habitatge a través de quatre eixos d’actuació: facilitar l’accés a l’habitatge, evitar la pèrdua de l’habitatge habitual, promoció de la rehabilitació i promoure la convivència veïnal en cas de conflicte. Es potenciarà la mediació perquè les famílies afectades puguin continuar residint al seu habitatge amb un lloguer social i es promourà la inclusió dels habitatges buits en una borsa de lloguer a preu assequible.

L’alcaldessa, Raquel Sánchez, va explicar durant la roda de premsa de la presentació del Pla Social d’Habitatge que “un dels objectius prioritari és abordar les polítiques d’habitatge d’una perspectiva més social, donant una volta més a totes aquelles accions que fins ara hem anat desenvolupant. Les nostres competències i els nostres recursos són limitats però la crisi econòmica està situant moltes famílies en una situació complicada quant a la possibilitat de mantenir o fins i tot accedir a un habitatge i davant d’això cal actuar.”

Actuació

Per actuar sobre el parc d’habitatges buits es portaran a terme programes d’inspecció a fi de detectar i comprovar aquells immobles que es troben en situació de permanent desocupació (un període igual o superior a dos anys). A partir d’aquests programes s’elaborarà una relació detallada de pisos buits de la ciutat, amb identificació dels seus propietaris a partir del contrast entre IBI i Padró i la comprovació dels consums de subministraments.

Taxa d’inspecció

D’altra banda, l’Ajuntament de Gavà s’ha adreçat per escrit a les entitats bancàries sol·liciten que destinin els habitatges buits que disposen a la borsa d’habitatges socials amb indicacions de les sancions a aplicar. Així es procedirà a inspeccionar els habitatges buits, i s’aplicarà una taxa per aquesta inspecció (aprovada al Ple municipal de juny) que oscil·larà entre els 170 i els 800 euros. En cas que els habitatges no es destinin a l’ús social, s’aplicaran les sancions que preveu la legislació catalana (entre 3.000 i 900.000 euros).

Taula Local

A més, el pròxim setembre es constituirà la Taula Local del Dret a l’Habitatge. Aquesta taula estarà formada per representants dels departaments municipals de Serveis Socials, Economia, Igualtat i Ciutadania i Oficina Local d’Habitatge, de la Generalitat de Catalunya (Ofideute), de la Diputació de Barcelona (SIDH), a més de la PAH, jutjats, Col·legi d’Advocats, entitats veïnals i socials, i entitats bancàries. Elaboararà una Guia d’Habitatge, establirà consens en la gestió de la Borsa d’Habitatge Social i marcarà criteris i procediments de selecció de les persones arrendatàries dels habitatges de la borsa d’habitatges socials propietat de les entitats bancàries. A més, serà l’encarregada d’establir convenis per resoldre cassos d’emergència, gestionar el parc d’habitatges de les entitats bancàries i requerir a les propietats que el posin a disposició de l’Oficina Local d’Habitatge pel programa de lloguer.

D’altra banda, en una situació d’impagaments de subministraments, el consistori municipal continuarà posant a disposició de les famílies les ajudes socials pertinents perquè puguin tenir garantits els serveis bàsics així com prestacions d’urgència per fer front al pagament del lloguer.

Altre de les línies d’actuació van adreçades a la promoció de la rehabilitació d’habitatges. A partir del setembre, l’Ajuntament destinarà una partida per subvencionar la rehabilitació dels edificis i la instal·lació d’ascensors. Finalment, amb l’objectiu de garantir la convivència veïnal en cas de conflictes, s’articula un servei de mediació i un servei de Suport, a més d’assessorament sobre la Llei de propietat Horitzontal a través de l’Oficina de Drets Civils.

Redacció / Foto: Arxiu

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

El Casal de joves de Sant Feliu de Llobregat

La Cambra de Barcelona i l’Ajuntament de Sant Feliu impulsen GiraFeina

La fira d’ocupació tindrà més de 320 ofertes disponibles i se celebrarà el 10 de maig -de 9.30 a 14.00h i de 15.30 a 18.00h- al Casal de joves de…
164

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix