El 80,8% dels alumnes no universitaris estudien en el mateix municipi

El 9 % dels estudiants universitaris de Catalunya provenen del Baix Llobregat.

Segons l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), el 80,8% dels alumnes del Baix Llobregat d’ensenyaments no universitaris estudien al mateix municipi on resideixen (un total 110.912 alumnes) mentre que el 19,2% es desplacen a altres llocs per estudiar (26.280 alumnes), majoritàriament dins de la mateixa comarca. L’any 2012 es van comptabilitzar 137.192 escolars (alumnes matriculats en ensenyaments no universitaris) que resideixen al Baix Llobregat.

D’entre les poblacions que registren més del 50% d’alumnes no universitaris que es desplacen fora del seu municipi per estudiar els municipis de Castellví de Rosanes, Sant Climent de Llobregat i el Papiol són els que encapçalen el rànquing.

Els desplaçaments
Segons l’Observatori Comarcal, el Baix Llobregat és una de les comarques catalanes que genera més desplaçaments a fora de la mateixa per raó d'estudi en comparació amb els que rep. Es tracta de dades de 2012, publicades recentment per l’Institut d’Estadística de Catalunya a partir de les dades de matrícula i de residència dels i les estudiants.

S’observa una relació entre la grandària municipal i la mobilitat obligada per raó d’estudis en ensenyaments no universitaris. Els municipis amb menor nombre d’habitants són els que presenten una major mobilitat entre els estudiants no universitaris. La proximitat amb Barcelona és una altra de les variables que fa incrementar la mobilitat entre els estudiants no universitaris, així com l’oferta educativa de cada municipi.
D’altra banda, a mesura que augmenta l’edat dels escolars s’incrementa el nombre de desplaçaments fora del municipi. Així, el 94% dels alumnes d’Educació Infantil del Baix Llobregat estan matriculats en el municipi de residència, percentatge que és del 92% en el cas dels estudis de primària i del 87% entre els estudiants de secundària. En els ensenyaments post obligatoris, aquest percentatge disminueix de manera significativa, en especial entre els matriculats a cicles formatius, on menys del 50% dels estudiants estan matriculats en el seu lloc de residència. L’explicació d’aquest fenomen es troba principalment en la disponibilitat d’oferta formativa per a cada nivell en funció del municipi

Mobilitat universitària
Pel que fa a la mobilitat de l'alumnat universitari, el 9% dels estudiants universitaris de Catalunya provenen del Baix Llobregat. Aquest percentatge disminueix fins al 5% entre els estudiants de màster. Entre els principals destins de l’alumnat universitari del Baix Llobregat destaca la Universitat de Barcelona, que aplega el 50% del total d’estudiants universitaris del Baix Llobregat. La Universitat Politècnica de Catalunya (25%) i la Universitat Autònoma de Barcelona (16%) són les altres universitats on es concentra el nombre més gran d’estudiants universitaris de la comarca.

Redacció / Foto: LP
 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix