El 6,8% dels joves que han passat Covid encara tenen símptomes

Segons dades de l'Enquesta d'hàbits de salut a alumnes de quart de l'ESO que elabora la Diputació de Barcelona, la prevalença és superior entre les noies (8,6%) que entre els nois (5,3%)

Tot i la creença generalitzada que la Covid-19 és especialment lleu entre els més joves, en aquest col·lectiu també es troben seqüeles de la infecció, tot i que en el nostre entorn no hi ha encara massa estudis. Segons l'Enquesta d'hàbits de salut a alumnes de quart de l'ESO elaborada per la Diputació de Barcelona durant el primer trimestre del curs 2023-2024 (tres anys i mig després de l'inici de la pandèmia), el 6,8% dels adolescents de les comarques de Barcelona que han passat la Covid-19 presenten símptomes persistents. Aquest percentatge, similar al de cursos anteriors, és molt superior entre les noies (8,6%) que entre els nois (5,3%).

joves adolescents covid

La reinfecció és un factor fortament associat amb la Covid-19 persistent. Així, si entre els adolescents que han passat la COVID una vegada el 5,6% presenta símptomes persistents, el percentatge és mes del doble (11,6%) entre els que l'han passat més d'un cop.

En l'actual curs 2023-2024 han respost ja l'Enquesta d'hàbits de salut a alumnes de quart de l'ESO un total de 1.954 adolescents de les comarques de Barcelona, dels quals 1.059 declaren haver passat un diagnòstic confirmat de COVID. D'aquests, el 6,8% declara presentar símptomes persistents relacionats amb l'esgotament i la dificultat per fer activitats necessàries per a la vida quotidiana: el 69% diu patir cansament, un 44% més dificultats per respirar, un 44% pateix mal de cap i un 36% més dificultat per concentrar-se i/o fer activitats mentals.

covid persistent

"La Covid-19 persistent és una de les conseqüències encara no resoltes que tenim de la pandèmia”, -adverteix la diputada de Salut Pública de la Diputació de Barcelona, Gemma Tarafa.  I afegeix que “abans de passar pàgina hem de ser conscients del potencial impacte sanitari, social, econòmic i de benestar que la COVID  persistent pot tenir, especialment en la nostra població jove". El problema, recorda la diputada, "s'ha d'abordar des d'una triple perspectiva: seguir monitoritzant l'evolució; donar resposta social, emocional i sanitària als i les adolescents afectades; i intentar reduir en la mesura que socialment sigui possible les infeccions i reinfeccions."

Des de la pandèmia, la Diputació de Barcelona incorpora la Covid-19 persistent en l'Enquesta d'hàbits de salut que elabora des de 2015 amb la participació d'estudiants de 4t d'ESO de 90 municipis de la demarcació. La percepció de l'estat de salut, així com els hàbits i les conductes relacionades amb la salut dels adolescents, ajuden a orientar les polítiques locals de salut.

Redacció / Fotos: Arxiu-Diputació de Barcelona

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix