Zeroport qualifica la comissió de l’Aeroport de “nul·la credibilitat”

La plataforma ecologista considera que de les onze propostes presentades per Foment del Treball per ampliar la instal·lació té en compte el principal problema mundial actual: les crisis ambiental i energètica globals

Les organitzacions que formen part de la plataforma Zeroport ja han reaccionat després de l’anunci de la comissió impulsada per Foment que ha presentat un estudi sobre diverses propostes per a l’ampliació de l’Aeroport Josep Tarradellas Barcelona-El Prat.  

aeropuerto barcelona elprat 1

Zeroport qualifica de “nul·la credibilitat la comissió creada per Foment del Treball per estudiar l'ampliació, ja que inclou empresaris clarament interessats i que serien afavorits en qualsevol ampliació de les infraestructures. Amb les seves propostes, Foment del Treball pretén erigir-se en un actor principal del debat, quan realment la seva visió és parcial i només reflecteix els interessos dels grans capitals per continuar-se enriquint, independentment de les veritables necessitats de la població. Promou, a més, un debat tècnic, que no és tal: és en realitat la campanya d'un lobby que pretén assumir un paper polític que no li pertoca.”

F9HN1g9WMAALDgC

 Per a la plataforma ecologista “Foment faria bé a dedicar-se més a estudiar quins seran els escenaris futurs davant la greu crisi ambiental que ja patim actualment i com es pot reorientar l'economia cap a aquesta nova realitat, en què s'haurà de decréixer en molts sectors econòmics, inclòs el sistema aeroportuari català” i afegeix que “no es pot escudar en el fet que el seu és un projecte d'interès general quan en el món actual l'interès general està molt lluny de l'afany de lucre dels grans capitals.”

A més considera que el debat ha de girar al voltant de com preservar el Delta del Llobregat, els seus espais naturals i agraris, però també “com la indústria aèria i les seves infraestructures han d'adaptar-se als acords i lleis contra el canvi climàtic, en l'àmbit català, estatal i europeu, així com a les normatives sobre la qualitat de l'aire i la contaminació. I l'únic camí possible per aconseguir-ho és el decreixement, cosa que ni es planteja en les propostes de Foment.”

Mesures compensatòries pendents

Zeroport vol recordar que encara estan pendents les mesures compensatòries de l'anterior projecte d'ampliació, les quals van formar part de la carta de procediment d’infracció a Espanya per part de la Comissió Europea pel deteriorament del Delta, emesa l'any 2021. “No és realista pensar que la Comissió Europea permetrà la instal·lació o ampliació de noves infraestructures si encara no s'han abordat els quatre punts que reclamava en la carta l'any 2021”, explica. En aquest sentit, Zeroport adverteix que encara s'ha de concretar l'ampliació de la Zona d'Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) del Delta del Llobregat, que la Generalitat va iniciar el 2022 i que està pendent. Tot el Delta quedarà afectat per aquesta nova delimitació.

610a43654cfff.r 1630674609446.7 0 789 440

El Delta del Llobregat “és un agroecosistema que ja està en el seu punt crític, més del 60% sota el ciment, i els seus fràgils sistemes naturals i agrícoles (aiguamolls, conreus, pinedes, espais dunars...) estan interconnectats en els àmbits terrestre i marítim”, indica la plataforma. Per això, Zeroport recorda que els espais protegits del Delta també inclouen els espais marins, des del sud del Port fins a Viladecans, i que tampoc es poden vulnerar.

Per tot això Zeroport exigeix:

    - que es deixi de fomentar el debat sobre les infraestructures aeroportuàries del país i les seves ampliacions

    - que es defineixin plans de reducció de línies de vols per disminuir els nivells de contaminació atmosfèrica i acústica, i assolir la reducció anual d’emissions de CO2  per complir amb els objectius climàtics l’any 2030

    - i l’eliminació de manera urgent dels privilegis fiscals i dels subsidis de l’activitat aeroportuària.

 

Mijoler: “El projecte és caduc, fracasat i ple d’errors”

L'alcalde del Prat de Llobregat, Lluís Mijoler, ha qualificat de "caduc, fracassat i sobretot ple d'errors" el projecte que ha plantejat aquest dilluns Foment del Treball per a ampliar l'Aeroport de Barcelona-El Prat per sobre de la Ricarda. "Això és negacionisme climàtic, un document com aquest és anar en contra del sentit popular que ens està imposant Europa", ha criticat.

aeroport 016

A més, ha afirmat que "tant el Govern de la Generalitat com el Govern de l'Estat han abandonat" el projecte d'ampliació de l'Aeroport, ja que es tracta d'un projecte fracassat, segons ell, i ha demanat reflexionar sobre les infraestructures que necessita Catalunya.

Redacció / Fotos: Arxiu-EcoAvant-LV
 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix