La incidència a l’R2 de Gavà no va ser un llamp

L’informe d’Adif ho atribueix al trencament d’un fil de la catenària i a la vandalització del sistema de terra que havia de protegir les instal·lacions ferroviàries

L'informe d'Adif arran de la incidència de Gavà que va deixar el servei de l'R2 sud greument alterat el passat mes de maig descarta que la causa fos un llamp i ho atribueix al trencament d'un fil de la catenària i a la vandalització del sistema de terra que havia de protegir les instal·lacions. Concretament, el fil de contacte de la catenària va tocar una senyal metàl·lica i va provocar una sobrecàrrega elèctrica que va arribar a afectar el quadre d'enclavament perquè les preses de terra que l'havien de protegir estaven vandalitzades per un robatori, segons assenyala l'ens gestor d'infraestructures ferroviàries. Inicialment, des del Ministeri de Transports es va apuntar que la causa la incidència podia ser un llamp.

f32821df fb47 4f83 8b70 ec98de3190e9 scaled

Adif apunta que el trencament d'un fil de la catenària no té importància i no acostuma a tenir repercussió en el servei ferroviari, sobretot si és en una via apartada, com va ser aquest cas. Tot i així, assenyala que la mala sort va fer que el cable toqués un senyal metàl·lica i que a partir d'aquí se sobreescalfés la resta del cablejat fins al quadre d'enclavament.

El trencament del fil de la catenària va ser causat per l'absència d'una peça que Adif, tot i que Adif assegura que no pot precisar-ne el motiu, ja que podria ser per la vibració causada pel pas dels trens, per causes meteorològiques o problemes en el seu muntatge. Sense aquesta peça, va provocar un sobreescalfament que va anar causant una degradació.

780 0008 6198229 2d326baf822699e1c6c613881f2c2d95ver2

Un altre factor que va ser determinant és que les preses de terra que han d'evitar les sobretensions sobre l'enclavament i que derivi en un incendi, com va passar al maig, estava "vandalitzada" en produir-s'hi un robatori que no es podia detectar automàticament quatre dies abans de l'incendi. La darrera revisió es va produir el 26 d'abril i la incidència va tenir lloc el dia 1 de maig.

Cal recordar que a conseqüència de l'incendi, la circulació de l'R2 sud va quedar greument afectada i durant unes tres setmanes hi van circular, de forma progressiva, un màxim de quatre trens per hora i sentit fins que el 20 de maig es va poder restablir el servei. A la zona, els treballs es van allargar durant divui dies per analitzar els danys i reparar la infraestructura. A més de reparar el fil de contacte, es van reposar vuit quilòmetres de cable, entre d'altres.

El Govern diu que la ministra va mentir

Després de conèixer l’informe, el Govern de la Generalitat no ha trigat gaire a acusar la ministra de Transports en funcions, Raquel Sánchez, de "mentir" amb la incidència de l'R2 de Gavà. La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha demanat la dimissió de Sánchez: "Qui menteix i no dóna la cara ni les explicacions necessàries no pot continuar al davant d'un ministeri". Així mateix, ha subratllat que el ministeri "va negar" que les causes fossin altres que un llamp, i a més en període de campanya electoral.

645b986dd740e.r d.2270 918 2809

El Govern ho considera "gravíssim", sobretot perquè es va posar "en perill" la integritat física de les persones usuàries de Rodalies. En aquest sentit, l'executiu ha tornat a exigir el traspàs íntegre del servei. Plaja ha subratllat que, després de conèixer l'informe d'Adif, el ministeri encara no ha donat "cap explicació" sobre les causes reals -la falta de manteniment de la catenària- ni pel fet que en primera instància Sánchez "mentís". La portaveu del Govern ha afegit que han hagut de passar quasi cinc mesos per conèixer les causes que van deixar centenars de persones atrapades en trens de Rodalies, i centenars de milers d'usuaris durant un mes sense el servei que corresponia.

Redacció / Fotos: Arxiu

 

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
208

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix