Inaugurat el nou edifici de l'Hospital Sagrat Cor de Germanes Hospitalàries

Per construir-lo s'hi han destinat 15 milions d'euros procedents de recursos propis del centre sanitari martorellenc i en el disseny s'ha posat el focus tant en la sostenibilitat com a dignificar els espais per a una millor atenció de les persones

El conseller de Salut, Manel Balcells, ha inaugurat avui a Martorell el nou edifici assistencial de l'Hospital Sagrat Cor de Germanes Hospitalàries. A l'acte l’han acompanyat el director gerent del centre, el doctor Jesús Ezquerra; la superiora de l'Hospital Sagrat Cor, sor Isabel Blázquez, així com representants de Germanes Hospitalàries Espanya, com Alberto Martín de la Mata i José Antonio Larraz, director general i director de l'Àrea Assistencial i Educativa, respectivament. També hi ha assistit l’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa; la regidora d'Ensenyament i Salut, Soledad Rosende, i el primer tinent d'alcalde, Lluís Amat.

F5WKNZGXgAA 8Zx

Durant la visita als nous equipaments, el conseller de Salut ha volgut conèixer de primera mà dels professionals del centre les impressions i el canvi que ha suposat aquest equipament, així com les necessitats del seu dia a dia.

F5WLN7nXcAAOfEh

Aquest nou equipament, que avui s’inaugura oficialment tot i que va iniciar l’activitat fa uns mesos, consta de quatre plantes, amb una superfície total de 8.000 m2, i en la construcció s'han invertit 15 milions d'euros a partir de recursos propis de l'hospital.

IMG 0626

Les noves instal·lacions, a més d'acollir dues unitats d’atenció psicosocial de l’àrea de rehabilitació de llarga estada de salut mental amb una capacitat de trenta llits cadascuna, també integren l'Equip de Valoració Integral Ambulatòria (EAIA) de trastorns cognitius, el Programa d'Atenció Domiciliària (PADES), i els serveis centrals de Farmàcia Hospitalària, així com espais de suport administratiu i de docència.

F5WLNR8XMAAvyBF

Intervencions

Durant la inauguració, el conseller Balcells ha destacat que avui és un dia de bones notícies perquè aquest nou equipament contribuirà a millorar l’atenció intermèdia i, sobretot, en salut mental, on tenim unes necessitats que han anat en augment i que des del sistema de salut hem d’abordar. Aquest repte l’encarem amb bons professionals, que tenen experiència i vocació de servei, en un moment en què estem canviant el paradigma d’atenció a les persones i les estem posant al centre.”

F5WLbMmXEAAmRJE

En la seva intervenció, el Dr. Ezquerra ha posat èmfasi en el procés de reconversió de les unitats de llarga estada de salut mental impulsat pel Departament de Salut. L’Hospital Sagrat Cor forma part de les cinc experiències pilot que s’estan desenvolupant a Catalunya. Aquest procés implica un canvi de model basat en la potenciació dels serveis comunitaris per tal d'evitar els ingressos de llarga durada. De fet, a dia d’avui ja hem tancat més de quaranta llits de llarga estada i seguim treballant per tal que aquest procés d’externalització de pacients de les unitats de llarga durada sigui amb el suport social adequat i assegurant-ne la continuïtat assistencial. Per altra banda, aquest nou edifici, amb el seu disseny polivalent, està preparat per donar resposta a futures necessitats del territori en l’àmbit de la salut mental o de l’atenció intermèdia”, ha destacat el director gerent de l’Hospital.

Per la seva banda, sor Isabel Blázquez ha explicat que amb aquest equipament s’ha volgut posar una cura especial a la dignificació dels espais perquè les persones rebin la millor atenció possible, pensant no només a oferir-los els millors tractaments, sinó, també, uns espais confortables, saludables i sostenibles. La superiora del Centre també ha recordat el compromís amb la salut mental de la Congregació de Germanes Hospitalàries des dels seus orígens, amb una atenció centrada en la persona i un enfocament continu en la humanització, recuperació i integració comunitària, incorporant els avenços en el tractament i atenció a la malaltia mental. “La col·laboració amb el Sistema Públic de Salut i Social forma part del nostre ADN i ens permet, d'una banda, donar resposta a les noves necessitats d'atenció en l'àmbit de la salut mental, i d'una altra que el mateix sistema públic es beneficiï de l'experiència i els recursos especialitzats oferts per la Institució”, ha recalcat.

Un edifici sostenible

Aquest equipament d'hospitalització polivalent té una geometria i una orientació que donen resposta al seu entorn més proper, buscant el màxim aprofitament del sol, la millor vista i la màxima privacitat per als espais de les habitacions i de les sales comunes, així com una bona ubicació per al pati de la planta baixa.

IMG 0617

L’edifici té forma d’una L, en què els costats nord-est i nord-oest de la parcel·la envolten el pati pel costat nord per evitar que el mateix volum de la seva estructura faci ombra al pati. Totes les plantes, les sales d’activitats i la sala d’estar disposen d’una terrassa-solàrium orientada al sud. Les habitacions són assolellades durant gran part del dia, i s’organitzen a banda i banda d'un passadís; n’hi ha que tenen vistes al bosc de la part posterior de la parcel·la i d’altres que tenen vistes al pati interior. Totes disposen de bany adaptat i doble porta d'accés, la segona amb espiell.

Visita a l’Hospital Sant Joan de Déu

Durant la jornada d’avui, el conseller Balcells també ha visitat l’Hospital Sant Joan de Déu de Martorell, que està a punt de començar les obres de remodelació i ampliació que li permetran augmentar la seva capacitat i millorar les seves instal·lacions. Els treballs començaran aquesta tardor i suposaran una inversió de 32 milions d’euros que seran finançats a través d’una subvenció del Departament de Salut.

F5WKLKBWgAAxjDw

Balcells ha recorregut les instal·lacions acompanyat de Jordi Trelis, gerent de l’hospital, i Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell i president del Patronat de la Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell. Posteriorment, s’ha reunit amb una representació dels professionals del centre amb els quals ha conversat sobre els projectes assistencials que duen a terme i els reptes del sistema sanitari públic.

Redacció / Fotos: Dep. Salut

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix