La Diputació detecta 346 casos de maltractaments a persones grans

És una xifra lleugerament superior a la de l'any anterior i el tipus més freqüent és el psicològic, seguit del físic i l'econòmic

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) defineix el maltractament a les persones grans com una de les formes de violència més oculta, més silenciada i menys estudiada i, per tant, més desconeguda, menys detectada i menys tractada.

imagen maltrato a mayores

La Diputació de Barcelona, a través del Servei Local de Teleassistència, va detectar 454 casos de sospita de maltractaments a persones grans de la província l'any 2022. D'aquests, 346 van mostrar-ne indicis. Es tracta d'una xifra lleugerament superior a la de 2021, en què es van valorar 417 casos i en 283 se'n van detectar indicis.  

Més casos de maltractament psicològic

Dels casos de sospita de maltractament, el psicològic continua sent el tipus predominant. Si l'any 2021 representava un 58% dels casos, l'any 2022 va escalar fins al 71%. En segon lloc, trobem el maltractament físic, que es redueix a la meitat: del 30% al 14%. La tercera variant de maltractament més habitual és l'econòmica, que passa del 14% al 9%.

Foto maltractaments

Amb percentatges inferiors, hi trobem la negligència (3%), la vulneració de drets (0,8%), l'abandonament (0,5%), i el sexual (0,2%).

Els fills i filles, els presumptes agressors més habituals

Pel que fa al perfil dels presumptes agressors, dos de cada tres són homes i una de cada tres són dones. Per relació amb la víctima, la meitat de presumptes agressors són fills o filles. A continuació, un 31% és la parella i el 13% altres familiars.

El perfil de la víctima

En el 88% dels casos valorats, la víctima és una dona. De fet, un 0,41% de dones usuàries del Servei Local de Teleassistència pateix maltractaments. Aquesta xifra dobla amb escreix la dels usuaris homes que en pateixen, que representen el 0,17%.

maltracta

Per franges d'edat, les persones d'entre 80 i 84 anys, així com les que en tenen entre 85 i 89, són els col·lectius amb més sospita de patir maltractaments. En tots dos casos, l'índex se situa entre el 22 i el 23%.

Gairebé 300 trucades d'emergència per violència o conflicte

El Servei Local de Teleassistència va atendre 290 trucades per violència o conflicte l'any 2022. El Programa de Prevenció de Maltractaments a les Persones Grans de la Diputació de Barcelona s'impulsa des de l'any 2011 i compta amb un servei d'assessorament jurídic per a persones grans, un servei d'assessorament jurídic per a professionals de serveis socials, la guia local per fer front als maltractament de les persones grans i diferents xerrades de sensibilització i el grup de treball que actualment integra 278 municipis, el 89% del total de la província.

maltrac images

Des de 2016, el Servei Local de Teleassistència compta amb un protocol de prevenció, detecció i actuació davant la sospita de maltractaments a persones grans. Durant aquest temps, s'han valorat 2.767 casos de possible risc. Així, el 85% de persones amb sospita de maltractament accepten l'ajuda que se'ls ofereix des del Servei Local de Teleassistència, que n'informa els serveis socials municipals. A través del seu protocol, estableix trucades més freqüents, augmenta les visites de seguiment domiciliàries, diposita les claus en custòdia o en silencia el terminal, que permet activar tots els recursos necessaris sense despertar sospites.

Redacció / Fotos: Diputació Barcelona-Arxiu

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
206

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix