El Parlament de Catalunya lliura la medalla d'honor a Ramon Esteller

El president Puigdemont elogia el "compromís de país" del metge i investigador santboià i la seva contribució a "canviar el món".

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va elogiar ahir a la tarda el “compromís de país” de l’investigador Manel Esteller, un compromís, va dir, que “no només aspira a fer un país millor, sinó a contribuir a canviar el món”. “Quan ens preguntem com volem que se’ns conegui als catalans al món ens agrada i volem que sigui com un poble capaç de fer aportacions rellevants en el canvi i el progrés de la humanitat”, va reblar.

El cap de l’Executiu va posar en relleu la figura de Manel Esteller després que el Parlament va lliurar la medalla d’honor de la cambra en la categoria d’or “per la seva trajectòria com a metge i investigador català de referència internacional”. Carles Puigdemont va encapçalar l’acte juntament amb la presidenta del Parlament, Carme Forcadell.

El president Puigdemont també va posar en valor el bon nivell del país en l’àmbit científic i ha remarcat que “no és casual que a Catalunya s’estigui treballant de manera pionera a l’avantguarda en la investigació en la biomedicina, en àmbits com la sida, el càncer o les malalties cardiovasculars”. I ho va atribuir a “un conjunt de bona gent, que participa en el sindicat de la bondat” i que té una manera d’entendre la seva presència al món “que defuig tot egoisme, cofoisme i sobretot de la resignació, que no sucumbeix al determinisme sobretot davant malalties devastadores del no hi ha res a fer.”

El president es va referir a aquestes persones que tenen “la determinació a no resignar-se a allò que semblava impossible i que volen vèncer investigant, compartint coneixement, fomentant coneixement i apel·lant a un model de país que faci del coneixement, de la recerca, una aportació de dignitat al progrés de la humanitat un vector essencial del seu creixement”. I va subratllar que amb la seva actitud “ens ajuden a situar una aportació catalana modesta però ambiciosa a la millora de la humanitat.”

Acord per unanimitat

La mesa del Parlament va acordar al juliol per unanimitat l’atorgament de la distinció, amb què reconeix “la tasca d’investigació i els èxits assolits” per Esteller “en la seva lluita contra el càncer humà” i “la seva contribució a la projecció d’una Catalunya capdavantera en la recerca científica”,  a més de fer palesa “l’aportació al progrés col·lectiu que ha significat l’aplicació de les seves investigacions en àmbits tan diversos com les ciències humanes i socials, les ciències de la vida i de la salut, l’enginyeria, la tecnologia i les ciències experimentals.”

A més del president de la Generalitat i la presidenta del Parlament, i del mateix guardonat, en l’acte també va intervenir Jesús Ureña, professor agregat de la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona, que va glossar la figura de Manel Esteller.

El perfil

Manel Esteller Badosa (Sant Boi de Llobregat, 1968), és un dels metges i investigadors catalans més reconeguts mundialment per la seva lluita contra el càncer. Llicenciat en medicina per la Universitat de Barcelona (1992), s’hi va doctorar amb un treball sobre la genètica molecular del carcinoma d'endometri (1996). Del 1997 al 2001, va fer els estudis de postdoctorat a la Universitat Johns Hopkins de Baltimore (EUA), on es va centrar en la relació entre la metilació de l’ADN i el càncer. Entre el 2001 i el 2008, va dirigir el Laboratori d'Epigenètica del Càncer del Centro Nacional de Investigaciones Oncológicas (CNIO).

Actualment és director del Programa d'Epigenètica i Biologia del Càncer de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques de Bellvitge (IDIBELL). És també professor de genètica de la Universitat de Barcelona, professor d'investigació de la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA) i ocupa el càrrec de president de la Societat d'Epigenètica, d'àmbit internacional.

Manel Esteller és, a més, un dels tres distingits enguany, juntament amb els oncòlegs Josep Basselga i Joan Massagué, amb el Premi Internacional Catalunya, que atorga la Generalitat.

Redacció / Foto: Generalitat

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix