Sant Boi reivindicarà els drets de les persones refugiades

Des del 13 i fins el 20 de juny hi ha previst un ampli ventall d’activitats que es plantegen com una denúncia a les vulneracions de drets humans i el dret d’asil que posin fi a les morts que s’estan produint al Mediterrani.

Amb motiu del Dia Mundial de les Persones Refugiades, Sant Boi de Llobregat ha preparat un ampli ventall d’activitats per a reivindicar els drets d’aquests. Així, el 13 de juny els donarà el tret de sortida els actes de commemoració del Dia Mundial de les Persones Refugiades, “que el municipi baixllobregatí organitza per primera vegada, dins el marc del Pla d'acollida a persones refugiades de la ciutat que es va aprovar en el Ple de desembre de 2015”, segons explica Clara Sopeña, tècnica de Cooperació, Solidaritat i Pau a l’Ajuntament.

L'exposició dels fotògrafs santfeliuencs Raül Clemente i Xavi Herrero, Shameful Isaland. Lesbos, la porta d'entrada a Europa s'instal·larà el dia 13 de juny i es podrà visitar gratuïtament al Museu-Can Barraquer de la ciutat fins el dia 30 de juny.

refugiats

Acte central

El proper 18 de juny se celebrarà l’acte central. “una jornada es planteja com una en la denúncia a les vulneracions de drets humans que estan patint les persones que cerquen protecció internacional i l'exigència de l'establiment de vies segures d'accés a l'asil, que posin fi a les morts que s'estan produint al Mediterrani en el procés d'èxode forçat que protagonitzen milers de persones. En el que va d'any com a mínim 2510 persones han mort a les costes europees”, diu Sopeña.

Els testimonis de persones refugiades i de persones voluntàries a camps de refugiats estaran presents en una jornada on es donarà a conèixer (19 h) la tasca que realitzen les entitats especialitzades (ACNUR i la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat, entre altres). Durant la jornada, es farà una connexió en directe via skype amb voluntaris de d'ong Pro Activa Open Arms que trevallen fent salvament marítim a l'illa grega de Lesbos. En paral·lel, una carpa de l'ACNUR instal·lada a la plaça, acollirà els 19 curtmetratges elaborats per més de 150 joves de la ciutat reflexionant des de diferents perspectives sobre aquesta crisi humanitària. També hi ha previst un conta-contes per infants (18 h).

Dues performances

D’altra banda, també el 18 de juny es realitzaran a la plaça de l'Ajuntament dues 'performances': El Periplo, a càrrec de l'artista tarragoní Juan Carlos Lozano, inspirada en les morts que es produeixen al Meditarrani com a conseqüència de la crisi de refugiats que estem vivint i concebuda com a un espai de reflexió i sensibilització; i Maa saalama ('adéu' o 'fins aviat', en àrab), del coreògraf i pedagog Aimar Pérez Galí, on s'analitzaran les migracions i els conflictes que han provocat a Europa l'anomenada crisi dels refugiats. Així mateix, a la carpa que instal·larà ACNUR, es projectaran els 19 curtmetratges que es van presentar a la I Mostra Local de Cinema i Convivència, realitzats per més de 150 nois i noies de 12 escoles de la ciutat .

Escultura i audiovisual

L'escultura 368+, de Juan Carlos Lozano, que fa referència a la tragèdia de l'illa italiana de Lampedusa de 2014, és la imatge del cartell anunciador de la commemoració. La peça estarà exposada a l'aparador de l'Ajuntament, a partir del dia 13 de juny. La jornada finalitzarà amb la lectura d'un manifest i una encesa d'espelmes que respon a la crida #llumpelsrefugiats feta a les xarxes socials. La jornada conclourà (20.30 h) amb una lectura d'un manifest i amb una encesa d'espelmes que respon a la crida.

La denúncia seguirà el dilluns dia 20 de juny, als Cinemes Can Castellet amb la projecció del documental To Kyma. Rescat al mar Egeu i el col·loqui amb representants de Pro Activa Open Arms (19h).

Redacció / Fotos: Arxiu

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
212

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix