Augmenta la població assalariada en el tercer trimestre al Baix

Aquest augment no ha anat acompanyat d’un increment del nombre de centres de cotització a la seguretat social ni del nombre de treballadors del règim autònom.

L’Observatori Comarcal del Baix Llobregat ha publicat l’informe trimestral de la conjuntura laboral. Referent a l’esctructura productiva ha augmentat la població assalariada durant el tercer trimestre de 2015, però aquest increment no ha anat acompanyat d’un augment del nombre de centres de cotització a la Seguretat Social ni del nombre de treballadors del règim autònom, que han disminuït respecte el segon trimestre.

Pel que fa a les activitats que més creixen en afiliació, s’hi troben les activitats d’educació, les de serveis de menjar i begudes i les de serveis socials sense allotjament. En canvi, es dóna una caiguda de la població afiliada en activitats d’administració pública, activitats esportives i d’entreteniment, i comerç al detall. En termes interanuals, les activitats de serveis de menjar i begudes són les que protagonitzen l’augment d’afiliació, així com les activitats de serveis a edificis i jardineria. En aquest tercer trimestre de 2015 la població ocupada al Baix Llobregat continua augmentant tant pel que fa a la dinàmica global com a la dinàmica pròpia.

Atur registrat

L’atur registrat a la comarca augmenta lleugerament aquest trimestre, però en termes interanuals es manté el descens en el nombre de persones aturades. L’increment de l’atur en aquest trimestre es dóna sobretot entre les persones joves de menys de 25 anys i en el grup d’edat entre 25 i 34 anys, i especialment entre les dones. Comparant amb el mateix període de l’any anterior però, continua la disminució de l’atur registrat en tots els grups de sexe i edat, amb l’excepció de les dones de més de 55 anys.

El 14,1% de les persones aturades tenen nacionalitat estrangera, una proporció que es situa per sota de l’Àmbit metropolità i del conjunt de Catalunya. D’altra banda, les activitats relacionades amb l’administració pública, les activitats relacionades amb l’ocupació (inclou ETT) i l’educació, són les activitats econòmiques anteriors de les persones aturades que més augmenten l’atur a les oficines de treball durant el tercer trimestre d’aquest any.

Les activitats especialitzades de la construcció, el col·lectiu sense ocupació anterior i el comerç, tan a l’engròs com al detall, per contra, són algunes de les activitats que han disminuït el nombre de persones aturades aquest trimestre.

El nombre de persones perceptores de prestacions per desocupació disminueix aquest trimestre, i tot plegat fa que la proporció de perceptors de prestacions sobre el total d’atur disminueixi fins al 54,4% del total de persones registrades a les oficines, una de les xifres més baixes dels darrers anys.

Contractació

Disminueixen en 103 els contractes registrats respecte el trimestre anterior. En termes interanuals però, la contractació s’incrementa respecte al mateix període de 2014. La contractació disminueix en un -0,2% respecte al trimestre anterior, però augmenta en un 9,5% respecte el tercer trimestre de 2015.

Els contractes disminueixen tant per la banda de la contractació indefinida com de la temporal. El 88,7% dels nous contractes d’aquest trimestre han estat temporals, proporció que es manté respecte el trimestre anterior. Per sectors econòmics, els que més han disminuït el nombre de contractes aquest trimestre han estat el comerç, la restauració i l’hoteleria, seguit de l’Administració pública i l’educació. Els serveis a la producció, en canvi, són els que més augmenten la contractació aquest trimestre.

Tot i la disminució, les activitats que concentren la major proporció de contractes respecte el total són el comerç, restauració i hoteleria (concentren el 25% del total de contractes), seguides dels serveis a la producció, que concentren el 24% dels contractes d’aquest trimestre.

El 36,6% de les contractacions registrades van ser per a ocupacions elementals i un altre 21,9% per a treballadors de restauració, personals i venedors. La contractació de persones estrangeres no segueix la mateixa tendència que el global de la contractació. Així,els contractes a estrangers augmenten respecte el trimestre anterior i es situen en un 14,5% del total de contractes (per sota de la mitjana del conjunt de l’àmbit metropolità i de Catalunya).

Redacció / Foto: Arxiu

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
190

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix