Radiografia de la dona treballadora al Baix Llobregat

Augmenta de manera generalitzada la taxa d’ocupació i disminueix la distància entre la taxa d’ocupats i ocupades

L’Observatori Comarcal i el Consell de les Dones del Baix Llobregat han publicat una nova edició de l’informe “Les dones en el mercat de treball”, que recull les darreres dades disponibles sobre la situació laboral femenina, així com d’altres àmbits directament relacionats, com la formació, els usos del temps o les pensions.

5b34679e fa4f 4f05 9cd5 c3233c83e81b facebook aspect ratio default 0

Les dades d’aquest informe corresponen majoritàriament a l’any 2023 on, gràcies a les noves dades disponibles del cens de població i habitatges, es pot aprofundir en les desigualtats al mercat laboral des d’una perspectiva de gènere. L’informe s’estructura en cinc grans àmbits: 1. Accés al mercat de treball. La formació; 2. Principals indicadors de la població en edat de treballar; 3. Usos del temps i cura; 4. Salaris, prestacions i pobresa i 5. El mercat de treball segons demanda.

  • FORMACIÓ. Augmenta el nombre absolut de dones matriculades als cicles formatius i a Batxillerat, però disminueix el seu pes relatiu.
  • INDICADORS GENERALS DE POBLACIÓ ACTIVA. Augmenta de manera generalitzada la taxa d’ocupació. Disminueix la distància entre la taxa d’ocupats i ocupades.
  • ROTACIÓ LABORAL. La rotació laboral afecta més a les dones.
  • EMPRENEDORIA. Només el 36% dels autònoms són dones.
  • USOS DEL TEMPS. L’Índex d’Igualtat de Gènere (IIG), en la seva dimensió del temps, mostra una càrrega desigual en la distribució del treball domèstic i de cures.
  • SALARIS. La bretxa salarial existeix i es fa més gran segons edat, ocupació i rang salarial. La bretxa creix en els joves i les ocupacions d’atenció al públic i administració.
  • PENSIONS. El gènere continua determinant la quantia de les pensions per jubilació.
  • POBRESA. La taxa de risc de pobresa és major entre les dones. El major descens de la taxa de risc de pobresa se situa en les persones majors de 64 anys i en especial en les dones.
  • OCUPACIÓ. Disminueix el diferencial total d’homes i dones treballant a la comarca, tot i amb això, el diferencial creix amb l’edat.
  • TEMPORALITAT. Es registra la menor taxa de temporalitat de la sèrie.
  • ATUR. L’atur del Baix Llobregat continua tenint nom de dona. Més dones aturades de molt llarga durada.
 
Captura de pantalla 2024 03 05 a las 19.25.26
Captura de pantalla 2024 03 05 a las 19.26.21
Captura de pantalla 2024 03 05 a las 19.26.32
Captura de pantalla 2024 03 05 a las 19.25.43
Captura de pantalla 2024 03 05 a las 19.25.55
Captura de pantalla 2024 03 05 a las 19.25.15
Captura de pantalla 2024 03 05 a las 19.21.29

Redacció / Fotos: OCBLL

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix