L’Ajuntament de Sant Esteve Sesrovires els ha prohibit reprendre la seva activitat econòmica dels diumenges tot i que el Procicat els permet l’obertura després del final de l’Estat d’Alarma
A l’Ajuntament de Sant Esteve Sesrovires se li ha obert un nou front després del cas Farràs amb la venda il·lícita, segons el jutge, d’uns terrenys al Polígon Sesrovires. Des de principis de juliol, el consistori ha prohibit als paradistes del ‘Mercadillo de Can Brians’ poder desenvolupar la seva activitat econòmica els diumenges al polígon industrial Anoia “per raons de salut pública a conseqüència de la COVID-19”. Un fet que afecta més de 220 parades i, de retruc, totes les famílies que hi viuen. La decisió que ha aixecat molta polseguera entre els venedors que es troben en peu de guerra, i que podia acabar als jutjats.
La crisi sanitària de la COVID-19 ha permès al consistori sesrovirenc, de forma unilateral, prendre la decisió de tancar el mercat setmanal i no respectar, segons els paradistes que s’ha constituït en una plataforma, “el procediment judicial amb sentència favorable que ens permet desenvolupar la seva activitat”. Així, l’Ajuntament no permet la reobertura i, a més, vol tancar-lo de forma definitiva un mercat ambulant que funciona des de fa uns dotze anys.
“Des del 18 i 25 de juny la Generalitat va publicar la Resolució SLT 1429/2020 pel qual es prenen mesures específiques per a Catalunya i que ja des de l'Estat, entre ells Ordre SND/458/2020, de 30 de maig (art.16), s'havien dictat mesures prèvies per a les diferents fases de la desescalada en el qual es contemplaven les mesures per a la reobertura dels mercats setmanals, aquesta reobertura ha d'estar garantida pels ajuntaments, perquè el no fer-ho suposa un incompliment de les seves obligacions de Servei Públic i amb les llicències d'ocupació de via pública concedides i en vigor, per la qual cosa suposa, no sols una arbitrarietat administrativa, sinó també un total abús d'autoritat i deixadesa de funcions”, afirmen. De fet, el Procicat autoritza expressament la realització dels mercats de marxants i, per tant, aquest no pot prohibir-se. Els venedors ambulants manifesten que “complim amb la normativa per evitar contagis per coronavirus.”
Intervenció policial
De fet, el passat 5 de juliol la intervenció de la Policia Local i els Mossos d’Esquadra va impedir als paradistes poder treballar com habitualment ho feien abans de l’aplicació de l’Estat d’Alarma. L’acció policial no va tenir cap mena d’incident -tot i que els venedors ambulants van haver de plegar i des de les hores no han pogut obrir per ordre municipal-.
A més, es queixen que el consistori “ha retirat els contenidors d’escombraries, lavabos públics, personals municipal, etc, provocant un mal i perjudici en el qual ens reservem realitzar les accions legals oportunes” i recorden que “als recursos econòmics personals i materials, que segons la notificació oficial declara no posseir el consistori, hem d'indicar que l'obligació de donar aquest servei correspon a l'ajuntament íntegrament, atès que va emetre unes llicències municipals en vigor actualment”.
Segons afirmen alguns paradistes, “tampoc entenem com excusant-se en la crisi de la COVID-19, ha deixat que funcioni l'altre mercat ambulant del municipi (ja que aquesta funcionant fa més d'un mes) i la fruiteria il·legal que existeix en el marge de la carretera sense cap mena de mesures higièniques sanitàries, ni regulació existent possible.”
Trobada
D’altra banda, els paradistes també es mostren sorpresos amb la decisió de l’ajuntament quan qualifica el mercat ambulant com "un punt de trobada setmanal amb productes artesanals i de proximitat, espai lúdic, etc....". En aquest sentit afirmen que “ni som una trobada, ni estem situats en un espai lúdic. Som un mercat ambulant i estem en un polígon industrial.”
Reunió amb l’alcalde
Des de la decisió de l’Ajuntament de tancar el mercat setmanal, han estat diferents els intents dels paradistes de poder trobar un espai de diàleg per solucionar el tema, però “l’ajuntament s’han negat en rodó. Precisament en una de les poques trobades que hem tingut amb l’alcalde, Enric Carbonell, ens va dir que el cost municipal anual de serveis era de 90.000 euros. Segons els nostres càlculs la despesa és d’uns 36.000 euros. I nosaltres ens preguntem, si això es pot certificar la diferència que hi ha on està? I a on es reflecteix aquesta partida comptable. En definitiva, nosaltres pensem que busquen qualsevol motiu per fer-nos fora”. De fet, els paradistes afegeixen que en cap moment “ens neguem a anar a una nova ubicació, però és que l’ajuntament tampoc està per la labor.”
Presumptes pressions
Segons indiquen els paradistes, sospiten que hi ha un interès ocult que no vol explicar el consistori sesrovirenc: “Aquesta decisió incomprensible apareix en el moment que grans empreses multinacionals que s’ha establert a la zona es queixen que els seus camions no poden aparcar ni tenen prou espai de mobilitat. De fet, alguns d’aquests camions han rebut multes de fins a 600 euros per incomplir les normes d’estacionament els diumenges. Així doncs, creiem que hi ha una pressió de les empreses a l’Ajuntament perquè marxem”.
La paciència dels paradistes ha acabat i ara ja han passat a l’acció i intenció d’anar a judici “per defensar els nostres drets i el nostre treball” amb l’objectiu d’aconseguir l’obertura del ‘mercadillo’. A més, la intenció és demanar també a l’Ajuntament de Sant Esteve Sesrovires danys i perjudicis per tot el temps que estan sense poder treballar.
La Premsa del Baix s’ha posat en contacte amb l’Ajuntament de Sant Esteve Sesrovires per poder parlar amb alguna persona autoritzada que pogués explicar la visió que té el consistori així com certificar les afirmacions fetes per diverses fonts sobre la situació actual, però no hem rebut cap mena de resposta fins ara.
Redacció / Fotos: Paradistes (Arxiu)