ERC-EV-IxG portarà al ple la proposta de la PAH de sancionar els habitatges desocupats

El grup municipal critica l’actitud de l’equip de govern “d’incomplir el seu compromís a les peticions de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca”.
El mandat de Raquel Sánchez al capdavant de l’Ajuntament de Gavà comença amb polèmica i molta tensió. El grup municipal d’ERC-Els Verds-Independents per Gavà reclamarà al ple de la setmana vinent que, que abans de mig any s’aprovi un nou Pla d’Habitatge on es reglamenti quins habitatges es consideren desocupats i reguli els mesures de foment per evitar la desocupació permanent, així com l’aprovació d’una ordenança sancionadora als bancs que tinguin habitatges buits sense llogar i durant més de dos anys. Així mateix, ERC-EV-IxG instarà a l’aplicació del recàrrec del 50% de l’IBI per aquests habitatges desocupats, després de comprovar que mai s’ha fet. Una proposta que, segons el grup municipal, “després de constatar que el govern municipal va incomplir el seu compromís a les peticions de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH)”.

Segons el comunicat d’ERC-Els Verds-Independents per Gavà: “El passat 16 de gener, una delegació de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, va fer arribar als diferents grups municipals la petició que el consistori arbitrés les mesures oportunes per sancionar econòmicament a aquells bancs que tinguin pisos buits a Gavà, de manera permanent i durant un període superior als 2 anys. Davant d’aquesta petició, els representants dels dos grups que formen el govern municipal –PSC i ICV-EUiA– es van afanyar a prometre que la Junta de Govern Local aprovaria en la seva reunió del passat 24 de gener una proposta que permetria al consistori sancionar econòmicament a aquells bancs que tinguessin pisos buits a la nostra ciutat de manera permanent i durant un període superior als 2 anys. Un compromís que va fer desistir a ERC-EV-IxG a portar el tema al ple de gener. Però lluny de complir la promesa efectuada, la Junta de Govern Local es va limitar a aprovar una moció declarativa, sense cap mesura concreta, ni cap modificació de cap ordenança municipal, ni cap mesura reglamentària que permeti fer efectiva la promesa pública.”

A més, el 31 de gener, el grup d’ERC-EV-IxG va rebre una resposta “molt decebedora” del govern local sobre l’aplicació de les ordenances fiscals municipals existents de fa anys i que contemplen, en el cas de l’Impost de Béns Immobles, un recàrrec del 50% per als habitatges buits, i preguntàvem quants habitatges havia sancionat l’Ajuntament de Gavà els darrers anys per aquest motiu. A la resposta municipal es reconeix que aquest recàrrec no s’havia aplicat mai, “i s’escuden en què els falta un reglament que definís exactament què era «un habitatge desocupat” explica Andreu Pérez, portaveu del grup municipal d’ERC-EV-IxG. A més, afegeix que “davant del patiment de tantes famílies, trobem inadmissible que estiguin encara preguntant-se què és exactament un habitatge desocupat, mentre que públicament prometen que sancionaran als bancs que tenen pisos buits i no els lloguers.”
 
El portaveu municipal d’ERC-EV-IxG ha criticat amb duresa aquesta actuació del govern local que “sembla més una operació d’imatge que no una voluntat real d’avançar en el camí fer efectiu del dret de tots els ciutadans a tenir un habitatge digne”, i ha afegit que “esperem que al ple de dijous vinent rectifiquin i es comprometin al que els hi demanava la PAH i els hi reclamem nosaltres.”

La resposta municipal
D’altra banda, en resposta a ERC-IV-IxG, fons municipals expliquen “estan estudiant aquestes mesures, ja que jurídicament és complex, així com aplicar el recàrrec el 50% de l’IBI pels habitatges buits, ja que les ordenances ho recullen però és molt complicat jurídicament alhora d'amplicar”. De totes maneres, fons municipals han confirmat a La Premsa del Baix “la voluntat de debatre-ho en el pròxim Ple municipal i trobar una solució satisfactòria.”

Cal indicar que segons el cens de població elaborat l’any 2011 per l’Institut d’Estadística de Catalunya i l’Instituto Nacional de Estadística d’Espanya conjuntament indica que a Gavà hi ha 1.725 habitatges familiars buits.
ERC-EV-IxG porta al ple la proposta de la PAH de sancionar els habitatges desocupats davant l’incompliment del govern PSC-ICV-EUiA

Redacció / Foto: Gavà Televisió
 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix