Els partits polítics comarcals responen a l’anunci del dia i la pregunta de la consulta

CiU, ERC, PSC, PP, ICV-EUIA, C’s, CUP i PxC han volgut donar la seva opinió a La Premsa del Baix.

Serà finalment el 9 de novembre de 2014 la data on la ciutadania de Catalunya podrà decidir el seu futur polític a través d'una consulta. Ahir ho va anunciar el president de la Generalitat de Catallunya, Artur Mas, i els dirigents dels quatre grups parlamentaris (ERC, CiU, ICV-EUiA i la CUP) que donen suport. I ho va fer en una roda de premsa conjunta al Palau de la Generalitat. La pregunta consta de dues parts: 'Vol que Catalunya esdevingui un Estat? En cas afirmatiu, vol que aquest estat sigui independent?'. La Premsa del Baix ha volgut saber l’opinió de totes les forces polítiques de la comarca a través dels seus representants.

CDC (CiU)
Josep Maria Llop, President Comarcal de CDC i regidor per CiU a la Palma de Cervelló, explica que “l’Agrupació de CDC del Baix Llobregat celebra l'acord històric que ha liderat el President de la Generalitat de Catalunya i que aplega tots els partits favorables a la consulta. Agraïm tant el lideratge del President Mas com la generositat de tots per arribar a la concreció de la data i de la pregunta.Des d'avui mateix ens posem a treballar amb tot el compromís perquè la participació i el resultat al Baix Llobregat siguin un èxit per a la llibertat nacional del nostre país.Esdevenir un estat independent és avui la millor opció per donar més i millors serveis a les persones i impulsar la nostra economia,  i per això des de Convergència defensarem el sí a la dignitat de tots i a la plena llibertat i sobirania nacionals.”

ERC
D’altra banda, el vicentí Oriol Junqueras, President d’Esquerra Republicana i alcalde de Sant Vicenç dels Horts, manifesta que aquesta pregunta “inclou el que Esquerra Republicana considerava imprescindible, votar sobre la independència, tot i que no és la pregunta que volia ERC, però acull un consens molt ampli i permet a la ciutadania expressar-se amb plena llibertat. L’acord aconsegueix que hi hagi una majoria parlamentària molt àmplia i molt sòlida al darrere. Per a nosaltres, com més aviat es faci la consulta, millor. Des del govern ens han exposat una sèrie d'arguments tècnics que fan que la pregunta sigui el novembre, i nosaltres assumim aquesta data com a pròpia. El que és important és que els ciutadans de Catalunya podran votar sobre el futur del nostre país. D'això és del que es tractava: posar el futur de Catalunya en mans dels seus ciutadans.”

PSC
La pallejanenca Eva Granados, Diputada del PSC al Parlament de Catalunya, afirma que el dret a decidir “només l'aconseguirem amb un acord polític a partir del diàleg no amb confrontació. La foto d'ahir és una cortina de fum que amaga uns pressupostos molt perjudicials per la ciutadania. Els i les socialistes continuarem treballant per una consulta legal i acordada.”

PP
El viladecanenc Sergio García, Diputat del PP al Parlament de Catalunya, diu queel Gobierno de España mantendrá su responsabilidad y firmeza para garantizar la unidad, la convivencia y la concordia de todos los españoles. El PP será claro y firme; se cumplirán las leyes democráticas y no se producirá un referéndum de autodeterminación ilegal. Los que buscan el conflicto con la democracia que hemos decidido todos los españoles tendrán la respuesta firme desde el estado democrático de derecho. España también es de los catalanes y somos muchos los catalanes que no estamos dispuestos a renunciar a lo que es nuestro. España somos nosotros. La soberanía, la capacidad de decisión, radica siempre en el pueblo español y no puede parcelarse esa capacidad de decisión".

ICV-EUiA
El santfeliuenc Jaume Bosch, Diputat d’ICV-EUiA al Parlament de Catalunya, considera que “l’acord del 12 de desembre entre CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP és un molt bon acord pel país, per mantenir la cohesió social i per avançar en l’exercici del dret a decidir que defensa una gran majoria de la societat.ICV-EUiA considera que la data (9 de novembre) és encertada, que la decisió d’enviar al Congrés dels Diputats la petició legal de celebrar el referèndum és la correcta per omplir-nos de legitimitat i que la doble pregunta permet a federalistes i independentistes expressar la seva opinió i apostar alhora junts per trencar la situació actual a la què ens ha portat la sentència del Tribunal Constitucional que no va respectar la voluntat del poble català. Ara el que toca és continuar lluitant. La batalla del dret a decidir no està guanyada: ni el PP ni el PSOE ens volen deixar votar. I en aquesta lluita voldríem poder comptar amb molts i moltes socialistes a qui el PSC ha abandonat. L’hegemonia necessària de les esquerres també es construeix dins el dret a decidir.”

C’s
L’espluguina Francesca Benito, Delegada Territorial del Baix Llobregat de Ciutadans i Vicepresidenta del Consell General, pensa que no “habrá consulta pese a que se tiene la pregunta y fecha. Ellos saben que es un ejercicio de engaño a la ciutadanía, y que evidentemente lo que se está consiguiendo es la fractura social en Catalunya. Es una huida hacia adelante y no se está resolviendo los problemes reales de la ciutadania, y puede provocar en una futuro no my lejano más crisis. No se puede ir en contra de la legalidad vigente y de la Constitución, sinó que se debe conseguir por las vías y los cauces democráticos por lo que se debe pasar por el Congreso de los Diputados. Nuestra Constitución lo prevé y no se puede cambiar esta por cuatro señores”.

CUP
Quim Arrufat, Diputat de la CUP al Parlament de Catalunya, destaca, en declaracions a una ràdio basca, que sembla ser “que no ens deixaran expressar-nos lliurament a les urnes i, per tant, és un desafiament democràtic cap a un Estat antidemocràtic que no respecta unes minories i que no respecta el dret col·lectiu dels catalans per decidir el seu futur. És un compte enrere cap a un conflicte democràtic expressat de forma material amb l’Estat espanyol. Sobre el contingut de la pregunta no és el que demanàvem i té llacunes importants, hem estat crítics però tenint la força que tenim i, per tant, les altres tres forces han arribat a un acord amb el format i no hi ha hagut espai per altres alternatives. Penso que hi ha hagut un dèficit democràtic i un dèficit per al qui realment havia de decidir la pregunta que era la societat civil. Cal tenir preparada la logística, ja que l’Estat no ho farà.”

PXC
El santboià David Parada, Secretari d’Organització de Plataforma per Catalunya i regidor a l’Ajuntament de Sant Boi, diu que Plataforma per Catalunya “manifesta el seu compromís de continuar treballant per una Catalunya capdavantera integrada a Espanya enfront de la votació de caire rupturista que el Govern de Catalunya ha fixat pel pròxim 9 de novembre de 2014. Plataforma per Catalunya (PxC) també manifesta que si finalment s'arribés a celebrar la consulta de manera legal o il·legal, pactada o no amb el Govern d'Espanya, treballarà en contra de la separació de Catalunya de la resta d'Espanya. Sobre la pregunta considera que és una pressa de pel absolut i la conclusió d'una estratègia fracassada on els polítics catalans ja saben des del principi que mai es farà aquesta consulta. Plataforma per Catalunya denuncia la deriva rupturista que ha pres el Govern de Catalunya i el president Artur Mas no és més que una estratègia política davant la incapacitat de governar i la corrupció que afecta de forma directa a la seva formació política. Considerem també que aquest procés de ruptura és una irresponsabilitat històrica impulsada amb mentides i manipulacions que compta amb el suport d'entitats i mitjans de comunicació subvencionats.”

Redacció / Foto: LV
 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix