El PSC continua mantenint el cinturó vermell al Baix Llobregat

ERC perd posicions, Junts es recupera, En Comú Podem punxa, ressorgeix el PP, VOX irromp a l’escenari polític municipal, mentre que Ciutadans i la CUP passen a ser partits residuals

El passat 28 de maig es van celebrar les Eleccions Municipals 2023 per escollir els nostres representants als trenta municipis que componen la comarca del Baix Llobregat. Estaven cridats a votar un total de 614.534 persones, de les quals només el 53,62% (329.507 persones) van exercir el seu dret a vot. Així, la primera dada important a ressaltar va ser l’alta abstenció que es va produir, una de les més altes dels darrers comicis (46,38%, 285.207). Els diferents partits polítics que es van presentar van destacar la baixa participació i el gran nombre de vots nuls (4.207, 1,28%) i en blanc (5.460, 1,86%), que s’interpreta per una preocupant desafecció de l’electorat cap als seus polítics i la política municipal.

28M MDR

Tot i que una mica més de la meitat de la població baixllobregatina es va apropar als col·legis electorals, els resultats van donar com a guanyador el PSC-CP, seguit d’ERC-AM i en tercer Junts per Catalunya-AM. En Comú Podem, Partit Popular i VOX, van ocupar la quarta, cinquena i sisena posició respectivament. Ciutadans va acabar sent un partit residual.

Domini vermell

Tot i que van perdre vots respecte al 2019, els socialistes (PSC-CP) va tornar a guanyar les eleccions per nombre de vots. Els de la rosa van sumar un total de 111.740, un 34,35% i van aconseguir 207 regidors. Seves han estat les grans ciutats comarcals, entre les quals Abrera, Cornellà, Esplugues, Sant Boi i Sant Joan Despí han assolit la majoria absoluta. Altres, com Gavà, Viladecans o Vallirana han perdut la majoria i hauran de pactar. En total han estat 18 municipis on han aconseguit guanyar.

ACTE PRESENTACIO BELEN GARCIA 1 1 e1683465995611

CANDIDATURA SANT BOI 2

A més, han aconseguit vèncer en poblacions on no manaven com Sant Feliu de Llobregat, Olesa de Montserrat, Santa Coloma de Cervelló, Corbera o Collbató. L’altra cara de la moneda ha estat la pèrdua a Sant Andreu de la Barca.

Patacada republicana

Tot i que els republicans han estat la segona força política més votada a la comarca, amb un total de 50.005 vots (15,37%) ha perdut més de 17.000 vots respecte a les anteriors eleccions del 2019 on va sumar 67.760 vots (17,94%). Aixi doncs, ha passat de 119 regidors a menys d’un centenar (98).

28M FEM Teatre El Casino

FxO gQvWcAAPNQs

Una gran i inesperada decepció per a ERC-AM que esperava repintar el cinturó vermell. Els independentistes només han pogut guanyar en dos municipis. Un ha estat Sant Esteve Sesrovires, encara que serà difícil que governin, ja que tot apunta que el PSC pactarà amb ARASES, que ja va compatir el govern municipal en l’anterior legislatura. L’altra, contra tot pronòstic, ha estat Sant Andreu de la Barca. Marc Giribet ha aconseguit capgirar els pronòstics i derrotar a la fins ara alcaldessa socialista, Ana Alba. El que podria ser el futur alcalde del municipi es confirma com a un polític emergent entre les files republicanes.

webmail.lapremsadelbaix.es

A més han perdut a municipis com Collbató i Corbera, on es van imposar el 2019. Són la segona força política a Cervelló, Cornellà, Esparreguera, Cervelló, Esplugues, Molins de Rei, Sant Boi, Sant Feliu, Sant Joan Despí, Gavà, Santa Coloma de Cervelló, Vallirana, Sant Vicenç dels Horts,  y Viladecans.

Ressorgeix Junts

D’altra banda, Junts per Catalunya, que s’ha presentat a diversos municipis amb altres sigles ha aconseguit ressorgir de les cendres després dels resultats obtinguts a les Eleccions Municipals del 2019 on pràcticament van desaparèixer en la majoria de municipis. Aquest cop ha estat diferent i ha sumat regidors (ha passat de 55 a 67) i ha assolit un total de 29.079 vots (l’any 2019 va sumar 30.926, 8,195). El 8,94% el va situar com a tercer a la classificació final.

FxPfVrpXwAAvAtu

Junts ha aconseguit el seu millor resultat, en una gran ciutat, a Martorell on va assolir la majoria absoluta de la mà de Xavier Fonollosa. També tindrà majoria a Castellví de Rosanes i La Palma de Cervelló. A més, ha guanyat a Begues, El Papiol i Sant Climent de Llobregat, on haurà de pactar per tenir el comandament del govern municipal.

FcXu2ZiXEAAQ0vY

La seva proposta política ha estat marcada per la presentació en alguns municipis de la marca Ara Pacte Local, la plataforma municipalista creada per PDeCAT i Ara Catalunya, on els seus millors resultats han estat a Molins de Rei, Esparreguera i Sant Just Desvern.

Fórmula fallida

La coalició formada per Catalunya en Comú i Podem Catalunya no van donar els resultats esperats. Només han pogut sumar un total de 59 regidors (han perdut 6 respecte el 2018 on van obtenir 65). Les seves alegries s’han centrat en dos municipis que ja manaven com Pallejà i El Prat de Llobregat, encara que en els tots dos hauran de pactar. La decepció ha estat a la capital, Sant Feliu de Llobregat, on era un bastió pels Comuns i que ara ho deixa de ser. Són la segona força a Martorell, Abrera, La Palma de Cervelló y Sant Joan Despí.

FxNVWDaWwAQ LiT

Aires nous

Una de les grans sorpreses de la jornada electoral del passat 28 de maig ha estat el Partit Popular. S’han col·locat cinquens amb un total de 33.443 vots (10,28%) i augmenten gairebé cinc punts respecte a fa quatre anys on van obtenir el 5,47% (20.663 vots). De pràcticament desaparèixer de la majoria dels municipis a tenir representació en molts d’ells: Corbera, Abrera, Begues, Collbató, Cornellà, Olesa de Montserrat, El Prat, Esparreguera, Sant Andreu de la Barca, Sant Boi, Sant Feliu, Sant Just Desvern, Sant Joan Despí y Viladecans.

3eafb24b 20a3 4617 bf47 6596b418f024

La seva gran victòria ha estat a Castelldefels, on Manu Sánchez va guanyar per quarta vegada consecutiva i ara caldrà veure si finalment serà alcalde si no hi ha un consens entre l’oposició com ja va passar en l’anterior legislatura. Cal destacar també els resultats obtinguts a Esplugues, Cornellà i Gavà.

Irromp la ultradreta

Ja ho deien les enquestes i no s’ha equivocat. VOX ha estat la gran sorpresa electoral. El partit de Santiago Abascal ha aconseguit representació en quinze de les vint-i-tres poblacions que es presentaven: Viladecans, Cornellà, Gavà, El Prat, Sant Andreu de la Barca, Sant Boi, Sant Vicenç dels Horts, Abrera, Cervelló, Esparreguera, Esplugues, Sant Feliu, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern i Vallirana.

 v18Hdy

FxUkC2RWwBU3sw6

De ser un partit residual l’any 2019 amb 4.729 vots (1,255) ha passat a sumar un total de 20.710 vots (6,37%). I sense cap dubte serà un partit a tenir en compte en els pròxims comicis.

Ciutadans, desapareix

La jornada electoral ha estat per oblidar per al partit taronja, ja que ha desaparegut del mapa polític baixllobregatí. Així ha passat de comptabilitzar un total de 36.778 vots (9,74%) en les eleccions del 2019 a sumar només 6.003 (1,85%). L’Única alegria ha estat a Olesa de Montserrat on ha aconseguit un regidor. Patacada de les grans i que el podrien dur a la seva desaparició definitiva en un futur pròxim.

La CUP, en cinc municipis

Els resultats de la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) també han estat molt pobres, ja que han sumat 6.186 vots (1,90%), lluny dels 11.145 que van obtenir fa quatre anys (2,95%). Ha sumat un total de 13 regidors repartits entre Esparreguera, Corbera, Begues, El Papiol i Sant Just Desvern.

Consell comarcal

Amb els resultats obtinguts per les diferents forces polítiques que es van presentar en els comicis municipals, el PSC continuarà manant en el Consell Comarcal del Baix Llobregat. Els socialistes sumen un més respecte al 2019 i passen de 16 a 17. ERC serà la segona força amb set membres, mentre que Junts suma quatre igual que el Partit Popular, els Comuns un total de cinc i VOX entra per primera vegada amb dos representants.

Captura de pantalla 2023 05 29 a las 6.17.07

Eleccions generals anticipades

Els partits no tindran gaire temps per pair els resultats a les Eleccions Municipals 2023. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va comparèixer ahir dilluns al matí a les escales del palau de La Moncloa per convocar eleccions generals anticipades, que es faran el diumenge 23 de juliol, d'aquí a vuit setmanes.

4b16214e 0cf4 4f31 983f 1a759a556acd 16 9 discover aspect ratio default 0

Serà la primera vegada que unes eleccions generals es fan en ple estiu, el juliol o l'agost. A més, estableix la data límit de constitució del Congrés dels Diputats i el Senat al voltant del 17 d'agost.

Redacció / Fotos: Arxiu-Ajuntaments-Partits Polítics

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
209

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix