L’AMB acaba la primera fase del projecte ‘Dunes híbrides’ a les platges comarcals

Fins ara s’ha actuat sobre disset zones diferents a les zones dunars de Castelldefels, Gavà i Viladecans.

La primera fase d’actuacions portades a terme a les platges metropolitanes per l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha finalitzat. L’objectiu del projecte és el de recuperar alguns dels paisatges dunars, característics d’algunes d’aquestes platges comarcals (Gavà, Castelldefels i Viladecans), i que en els últims anys havien quedat molt danyats per culpa de l’acció humana, dels animals de companyia i de les espècies invasores, sobretot vegetals. L’actuació va començar el mes de maig, i la present fase ha durat fins aquest juliol.

Projecte OPERAs

La primera fase d’aquesta actuació s’emmarca dins del projecte de recerca europeu OPERAs, centrat en els serveis ecosistèmics, és a dir, els serveis que donen els espais naturals als habitants i usuaris. Fins ara s’ha actuat sobre disset zones diferents d’intervenció, a les zones dunars de les platges de Castelldefels, Gavà i Viladecans, així com a la barra de sorra de la desembocadura del Besòs. En total s’ha intervingut sobre més de 1.500 m lineals de platja, afectant una superfície d’ uns 15.000 m2. Les feines han consistit en la remodelació, amb mitjans mecànics, de les dunes, que estaven estabilitzades però molt deteriorades a causa de les plantes invasores i ruderals. A banda de retirar aquest tipus d’espècies perjudicials, també s’ha realitzat la plantació de més de 2.000 plantes característiques de les zones dunars. A més, per protegir les zones més complexes s’hi han instal·lat més de 200 metres de corda units per estaques de fusta, que ajuden a delimitar els espais.

D’altra banda, per augmentar la consciència sobre el valor d’aquests espais a l’àmbit metropolità, s’han senyalitzat les zones d’actuació amb 56 cartells informatius, i s’ha informat també a través de mitjans digitals. El projecte de recuperació està present en el Programa Metropolità d’Educació per a la Sostenibilitat, amb l’activitat “Les dunes litorals, un ecosistema viu”.

Pròximes actuacions

A partir del setembre es reprendran les actuacions a la platja del Prat de Llobregat i de Viladecans, un cop finalitzat el període cria d’aus protegides, com el corriol camanegre, amb el rejoveniment i creació de noves dunes. També és realitzarà una nova campanya de plantació de vegetació dunar com el borró (Ammophila arenaria). Abans de final d’any, l’AMB organitzarà un workshop internacional sobre les dunes i els seus valors ambientals i socials.

Redacció / Foto: AMB

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix