El ciment s’ha imposat al Baix Llobregat en poc més de 50 anys

La superfície urbanitzada s’ha multiplicat per cinc, i els conreus s’han reduït en un 72%.
El Mapa de Cobertes del Sòl de la Província de Barcelona, elaborat conjuntament entre la Diputació de Barcelona i el CREAF (Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals), ha posat al descobert més de 50 anys de canvis en el territori del Baix Llobregat, ja que es pot comparar a partir del que es va elaborar l'any 1956.

La primera dada significativa del treball és la superfície destinada a conreus, que s’ha reduït en un 72%, en canvi la superfície urbanitzada (ciutats, polígons, vies de transport, etc) s’ha multiplicat per cinc (535,6%) en més de 50 anys. Així, el Baix Llobregat ha passat a ser un territori dominat per conreus que significava l’any 1956 un 47,1% a ser de només un 13,2% el 2009. Tot el contrari ha passat amb la superfície construïda. L’any 1956 era el 5% mig segle després un 31,8% del total. Destacar també que la superfície d’arbrat entre el 1956 o 2009 ha experimentat un increment del 16,7%, mentre que els matollars i prats han pujat durant aquest període un 9,3%.

Així doncs, la distribució del sòl en el 2009 va ser el següent: arbrat (30,5%), matollars i prats (21,5%), conreus (13,2%), construït (31,8%) i altres (pedreres, graveres, platges, etc), 3%.

A la província
D'acord amb els resultats d'aquest treball el territori de la província de Barcelona, en 50 anys, la superfície destinada a conreus s'ha reduït un 60% i que, en canvi, la superfície urbanitzada s'ha multiplicat per quatre. Així, el territori de Barcelona ha passat de ser un espai dominat pels conreus, que ocupaven el 37% del territori, i amb molt poca superfície urbana, que significava el 3% del total, a ser un territori molt forestal, amb un 50% de la superfície, i també molt urbanitzat, amb un 13% del total. L'increment del sector de la construcció al llarg d'aquests 50 anys ha provocat que s'urbanitzessin unes 77.546 hectàrees, el que significa set vegades l'àrea que ocupa la ciutat de Barcelona, i que abans eren dedicades bàsicament a conreus. També, el creixement del port de Barcelona, juntament amb algunes platges del litoral sud, han comportat un augment de prop de 500 ha la superfície de la província.

El mapa es pot consultar de forma universal i gratuïta per Internet a través del servidor de mapes de la Diputació de Barcelona, més enllà de quantificar amb precisió els canvis ocorreguts, obre la porta a nous estudis d'evolució del medi natural i socioeconòmic, ja que permet entendre, de forma sinòptica, on i com s'han produït els canvis, i aportar informació que permeti fer un planejament territorial més equilibrat i eficient.

Redacció / Foto: DIBA
 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix