Retiren arbres morts per la sequera a Sant Climent per un perill d’incendi

El Pi blanc i l’alzina són les espècies més castigades per la sequera en el Baix Llobregat amb una important pressió humana i molts incendis forestals

La greu sequera que pateix Catalunya ja està començant a mostrar els seus efectes. Efectius del Grup Especial de Prevenció d’Incendis Forestals (GEPIF) estan realitzant aquests dies uns treballs d’emergència per retirar els arbres secs que s’han localitzat a la finca de Can Colomer a Sant Climent de Llobregat.

85220c27 c804 4c95 9565 1da4827db006 1

Tècnics del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural van detectar en aquesta zona a finals de l’any passat, mentre feien el seguiment dels treballs de prevenció d’incendis forestals que s’hi estan duent a terme, exemplars morts a causa de la sequera acumulada dels últims tres anys. Així, van decidir activar el GEPIF, que des d’aquesta mateixa setmana està realitzant una actuació d’emergència i retirant del bosc els exemplars més perillosos. L’actuació de tallada i posterior retirada permet reduir el combustible mort que en cas d’incendi forestal implica que cremi amb molta més facilitat.

231ee8d4 857a 4638 a5f8 cd562be367e1

La finca de titularitat pública de Can Colomer, de 161 hectàrees, conté diversos Punts Estratègics de Gestió (PEG) del Perímetre de Protecció Prioritària (PPP) del Garraf-Ordal. Els PEG són localitzacions del territori en què la modificació del combustible i/o la preparació d’infraestructures permet al servei d’extinció executar maniobres d’atac segures per limitar l’abast d’un gran incendi forestal (GIF).

Espècies més castigades a la comarca

Per poder delimitar les zones on s’està donant mortalitat o decaïment de la vegetació, el Servei de Prevenció d’Incendis Forestals està utilitzant imatges del satèl·lit Sentinel, que permet detectar zones de canvi de l’estat de la vegetació, ja sigui per sequera, incendis o altres pertorbacions. La comparativa d’imatges de setembre de 2022 amb setembre de 2023 ha permès tenir una primera aproximació de zones on es poden estar donant episodis de mortalitat.

dfed2a2f e267 4d7e 8f5a 9b4516ba8f10

En aquesta primera aproximació, a la comarca del Baix Llobregat les dades preliminars són de 500 hectàrees afectades, en una comarca on la superfície forestal ocupa el 53% del total. Les espècies més castigades per la sequera serien principalment el pi blanc (321 ha), l’alzina (113 ha) i els matollars (80).

El 50% de superfície forestal

El Baix Llobregat és una de les comarques més afectades pels incendis forestals a Catalunya, tot i que solen ser de petites dimensions. Els darrers cinc anys (2019 a 2023), hi ha hagut en aquesta comarca 170 incendis forestals que han cremat 252 hectàrees.

L’incendi forestal més important d’aquest període va ser el 13 de juliol de 2021 a Castellví de Rosanes quan uns treballs amb una serra radial a la parcel·la d’una urbanització van causar un incendi que va cremar 195 hectàrees.

puig vicens

El Baix Llobregat és una comarca amb nombroses urbanitzacions altament vulnerables al foc forestal. El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ofereix subvencions a les entitats locals per obrir i mantenir franges de protecció perimetral. Concretament, en la convocatòria de 2023, s’han subvencionat amb 100.000 € 32 actuacions per condicionar franges de protecció perimetral i zones verdes interiors d’urbanitzacions i nuclis de població d’aquesta comarca.

Redacció / Fotos: Dep. Acció Climàtica

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
190

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix