La campanya Mercats Sostenibles estalvia més de 27.000 bosses de plàstic

El projecte de la Diputació de Barcelona, que arribava a la tercera edició, ha fet una prova pilot a quatre mercats de Badia del Vallès, el Prat de Llobregat i Sant Joan Despí

La campanya Mercats Sostenibles, impulsada per la Diputació de Barcelona per conscienciar els clients dels mercats municipals sobre la importància de reduir residus d’un sol ús, ha permès estalviar l’ús de més de 27.000 bosses de plàstic en un mes. El projecte, que enguany arribava a la 3a edició, s’ha fet al Mercat municipal del Prat de Llobregat, al Mercat municipal de Badia del Vallès i al Mercat de les Planes i Mercat del Centre de Sant Joan Despí.

FfBj VXEAEPJ6Y

IMG E8768

Del 30 d’octubre al 2 de desembre, les persones que compraven en aquests mercats podien demanar a algun dels 67 paradistes adherits a la campanya un “Passaport sostenible”. En aquest passaport, els clients obtenien un segell per cada compra feta sense generar residus, per exemple quan portaven els seus propis envasos o bosses reutilitzables. Quan l’usuari aconseguia 10 segells al seu passaport, rebia com a obsequi una bossa de reixeta reutilitzable i de cotó i podia participar en el sorteig de tres lots de productes residu zero a cada mercat. En total, en aquesta edició s’han completat 2.772 passaports, el que suposa més de 27.000 compres fetes sense generar residus. El municipi més actiu ha estat El Prat de Llobregat, amb 1.307 passaports completats (més de 13.000 compres sense bossa), seguit de Badia del Vallès (768 passaports) i Sant Joan Despí amb 697 passaports, dels quals 150 al Mercat del Centre i 547 al Mercat de les Planes.

IMG E8764

El projecte va començar el 2021 als mercats municipals de Manresa, Viladecans i Rubí. L’any passat es va fer la segona edició als mercats de Vilafranca del Penedès, Sabadell, Sant Feliu de Llobregat, Mollet del Vallès, Mataró, Terrassa, Vilanova i la Geltrú, i Igualada.

Més de 120 estudiants implicats

La campanya Mercats Sostenibles involucra també l’alumnat d’ESO dels instituts municipals mitjançant un projecte educatiu d’Aprenentatge i Servei (ApS), una innovadora metodologia educativa que combina l’adquisició de competències per part de l’alumnat amb un servei a la comunitat. En concret, enguany han participat 124 estudiants de 4t d’ESO de l’IES Badia i 3r d’ESO de l’IES Federica Montseny, a Badia del Vallès; de 4t d’ESO de l’INS Ferrer i Guàrdia i 1r d’ESO de l’IES Gran Capità, a Sant Joan Despí; i de 1r d’ESO de l’INS Salvador Dalí, al Prat de Llobregat.

campanya mercats sostenibles 2023 3

campanya mercats sostenibles 2023 4

Durant el projecte, els alumnes han treballat a l’aula quin és l’impacte dels plàstics d’un sol i han fet diferents activitats i elaborat materials comunicatius de suport a la campanya. També han ajudat a difondre la iniciativa i han participat en la recollida i en l’anàlisi posterior de les dades, incloent-hi visites als mercats per conèixer la problemàtica in situ i ajudar a conscienciar els clients com a informadors.

Redacció / Fotos: Diputació de Barcelona-Aj. Sant Joan Despí

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
208

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix