Exigeixen que es faci efectiva l’ampliació del ZEPA al Delta del Llobregat

Entitats socials i ambientals denuncien el retard en l’execució per part del Govern de la Generalitat i assenyalen pressions “d’alguns `lobbies’ que intenten pressionar per erosionar les demandes de protecció de les zones humides, de la biodiversitat i de l’agricultura de proximitat”

Diverses organitzacions socials i ambientals ha denunciat, davant del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, el retard que s'està produint en l'execució urgent per ampliar la Zona d'Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) 146 del Delta del Llobregat. Les entitats exigeixen a la Generalitat que compleixi amb la legalitat i “no endarrerexi més aquest procés”, i asseguren que el Govern està rebent pressions de grups de pressió “empresarial i econòmic català”. “Cal evitar la transformació dels últims espais naturals, naturalitzats i agrícoles en entorns degradats, industrialitzats o urbanitzats depèn en bona part de la voluntat i capacitat del Govern per aplicar polítiques que donin resposta als reptes ambientals”, indiquen.

DSC 0869

DSC 0885

En un comunicat, les entitats denuncien que la carta d'emplaçament de la Comissió Europea, febrer de 2021 ja assenyalava la degradació ambiental del delta del Llobregat, i instava la Generalitat a millorar-ne la preservació i a augmentar la superfície protegida com a ZEPA. Al seu torn, el departament d'Acció Climàtica va presentar al novembre d'aquell mateix any una primera proposta d'ampliació que va rebre, en la fase de consulta prèvia, suggeriments de millora per part de diverses entitats per poder complir amb el requeriment de la Unió Europea.

DSC 0916

DSC 0899

El Servei de Fauna i Flora del departament va emetre un informe el març de 2022 sobre l'ampliació de la ZEPA  en quinze nous espais, que incrementaven les 935 ha actuals fins a les 2.381 ha proposades. No contemplava totes les zones d'importància per a les aus (IBA), però amb la voluntat de donar resposta a la demanda de la Comissió Europea.

Finalment, el juny de 2022 es va presentar el projecte d'acord de govern de modificació de la delimitació de la ZEPA delta del Llobregat. Això no obstant, les entitats destaquen que tot i les millores previstes i anunciades pel Govern, la ZEPA segueix sense aprovació: "Les organitzacions denunciem de nou aquest endarreriment i alertem sobre les campanyes barroeres d'intoxicació d'alguns 'lobbies' que intenten pressionar el Govern per erosionar les demandes de protecció de les zones humides, de la biodiversitat i de l'agricultura de proximitat", destaquen en un comunicat.

DSC 0887

En aquest sentit, asseguren que les mateixes pressions busquen promoure els interessos especulatius, augmentar la urbanització, el creixement insaciable de les infraestructures com el port i l'aeroport, l'extensió de polígons industrials, o els projectes d'activitat agroindustrial. "Aquests interessos s'adrecen a evitar, reduir o limitar la proposta d'ampliació de ZEPA presentada pel Govern", apunten. Demanen que el Govern “no cedeixi en aquests xantatges que no aporten cap argument solvent; la resposta que està esperant la població del delta i del conjunt del país és l'aprovació urgent i sense retallades del projecte d'ampliació de la ZEPA. Prou endarreriments i destrucció del Delta.”

Redacció / Fotos: Salvem l’Olla del Rei

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
200

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix