Contaminades les espècies aquàtiques a la desembocadura del riu Llobregat

El projecte i-plastic ha alertat de la capacitat d’aquests elements de captar químics nocius que poden entrar a la cadena alimentària

Totes les espècies aquàtiques de les desembocadures dels rius de la Mediterrània -entre les quals es troba la del riu Llobregat- i de l'oceà Atlàntic estan contaminades per microplàstics, segons informa l’ACN. Així es desprèn del projecte i-plastic, en què ha participat l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB). El treball ha revelat que els mol·luscs són els animals més afectats a causa de la seva capacitat de filtrar l'aigua. La recerca també ha avisat que els estuaris són focus d'acumulació d'aquestes partícules que es queden retingudes als sediments. Ha alertat de la capacitat d'aquests elements de captar químics nocius que poden entrar a la cadena alimentària i acumular-se en nivells tròfics superiors, incloent-hi espècies d'alt valor comercial.

MERS BI LenaHeinz Microplastics 1

Les conclusions del projecte han exposat que els rius són una de les principals fonts de contaminació per microplàstics (de 5 a 0,0001 mm de mida) i nanoplàstics (menors de 0.0001 mm) als oceans. Els científics han explicat que la contaminació per nanoplàstics pot ser encara més problemàtica que per microplàstics i pot representar un risc més gran per als organismes aquàtics, ja que poden travessar la membrana cel·lular i danyar-los en major mesura. Així s'ha detectat en el cas dels musclos.

img tayala 20190814 170904 imagenes lv terceros plasticos kr3H U464077423659JID 992x558LaVanguardia Web

"La contaminació és omnipresent als estuaris i a les costes adjacents, tant a les zones mediterrànies, tropicals com temperades", ha indicat Patrizia Ziveri, oceanògrafa de l'ICTA-UAB i coordinadora del projecte. Ha recordat que la quantitat de partícules acumulades al sediment ha augmentat a les darreres dècades al mateix ritme que la producció mundial de plàstics i que, des de l'any 2000, les partícules dipositades al fons del mar s'han triplicat.

IMG 7862 1024x683

D'acord amb la recerca, aquesta pol·lució suposa una amenaça global addicional per als sistemes d'esculls de corall a tots els nivells de profunditat, ja que provoca una reducció del creixement.

Més contaminació a zones urbanes i depuradores

En aquesta línia, els investigadors han advertit que la contaminació és especialment elevada a prop dels centres urbans i de les àrees d'abocament de les depuradores d'aigües residuals, des d'on s'aboquen microfibres. Quan arriben al fons marí, les partícules no es degraden per manca d'erosió, oxigen i llum.

Captura de pantalla 2023 11 16 a las 8.20.56

"Els plàstics de la dècada del 1960 romanen encara al fons del mar, i deixen empremta de la contaminació humana", ha indicat Michael Grelaud, oceanògraf de l'ICTA-UAB i també coordinador del treball. A més, els científics han assegurat que les partícules que no es dipositen al fons marí poden ser transportades pels corrents i marees a centenars de quilòmetres en pocs mesos.

Redacció / Fotos: Lena Heinz-Arxiu

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
194

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix