El Parlament insta el Govern a aturar la nova ZEPA del delta del Llobregat

L'Institut Agrícola Català Sant Isidre ha celebrat la moció aprovada

El Parlament ha instat el Govern a aturar la nova ZEPA del Delta del Llobregat fins que no hi hagi consens territorial i sectorial. Aquest dijous la cambra ha aprovat una moció promoguda pel PSC amb la qual demana a l'executiu convocar en menys de quinze dies les tres taules de treball amb què s'ha de fixar de nova limitació d'espai protegit, millorar les infraestructures hidràuliques i revisar la normativa urbanística del Parc Agrari. "No s'aprovarà una nova delimitació si no s'ha constituït la taula de treball i s'ha assolit un consens majoritari sobre el tema", recull la moció, que ha rebut el suport de PSC, Junts, Vox, Cs PP i el diputat no adscrit. Al seu torn, ERC, CUP i ECP hi han votat en contra.

Captura de pantalla 2023 10 05 a las 17.33.33

La mateixa moció també insta el Govern a elaborar "de forma urgent i preferent" el Pla Especial de Protecció del Medi Natural i del Paisatge dels actuals espais ZEPA del delta. El text recull que aquest pla "requerirà de la participació dels ajuntaments afectats, les cooperatives agràries, els sindicats agrícoles i les organitzacions empresarials agroalimentàries", i ressalta que especificarà mesures per restablir l'estat original que va motivar l'actual ZEPA. En aquest sentit, es demana que indiqui les limitacions que la implementació comportarà per les activitats econòmiques.

Captura de pantalla 2023 10 05 a las 17.33.20

També ha quedat aprovada la proposta del PSC que insta l'executiu a fer urgentment una modificació del Pla Especial de protecció i millora del Parc Agrari "per impulsar les explotacions cap a una agricultura moderna". Per això demana que es prioritzi la implantació de la darrera tecnologia i les tècniques més òptimes per garantir la competitivitat. El punt ha estat rebutjat per ERC, CUP i ECP.

F7qvcJNWUAECzMs

D'altra banda, amb la moció, la majoria de grups han acordat demanar al Govern que impulsi mesures per evitar inundacions als camps, millorar el funcionament de comportes de l'estany de la Murtra i planificar les mesures necessàries per millorar la sortida d'aigua de les rieres de Sant Climent i del Remolar. Intervenir a la resta de rieres de l'entorn del delta, constituir taules tècniques de seguiment entre Acció Climàtica, l'ACA i els Ajuntaments, i fer un pla de manteniment de totes les infraestructures hídriques són altres peticions aprovades.

L'Institut Agrícola aplaudeix el suport del Parlament

D’altra banda, l’Institut Agrícola Català Sant Isidre ha celebrat la moció aprovada al Parlament. En un comunicat, l'associació ressalta que la moció insta el Govern a treballar per aconseguir un consens majoritari i considera que l'aprovació del text "evidencia la inexistència d'un Pla de Gestió de l'actual ZEPA". L'Institut sosté que la proposta de la Generalitat "significava la ruïna" de la indústria agroalimentària del Baix Llobregat. "Es posa de manifest que teníem raó quan afirmaven que el creixement econòmic de la indústria agrícola i la protecció ambiental són compatibles, i que l'ampliació de la ZEPA no era la solució", asseveren.

F6nIxtcXUAAlNwv

L'Institut Agrícola ha valorat "molt positivament" la moció. En un comunicat emès aquest dijous poc després de l'aprovació del text a la cambra catalana, l'entitat assegura que la gestió del Departament d'Acció Climàtica queda esmenada després d'aquesta moció, i recalca que el Govern "haurà d'arxivar" la seva proposta d'ampliació de la ZEPA.

La patronal també valora que els grups han instat el Govern a fer diverses inversions per protegir el medi ambient i els espais naturals, i a modificar la normativa del Parc Agrari per facilitar la modernització de les explotacions. Finalment, celebra que el text insti el Govern a fer les millores necessàries per evitar inundacions als camps quan hi ha temporal.

Redacció / Fotos: Arxiu-Parc Agrari BLL

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
204

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix