Es reactiva la xarxa metropolitana de refugis climàtics

Enguany són dinou llocs més que l’any passat i cinquanta-quatre més que l’estiu de 2021, quan va néixer la XMRC 

L'AMB ha reactivat la seva xarxa metropolitana de refugis climàtics (XMRC), amb l’arribada dels mesos més càlids de l’any. Un conjunt d'espais accessibles, públics i d’accés gratuït, que proporcionen confort tèrmic, descans i seguretat davant dels calorosos estius metropolitans. Des de la seva posada en marxa l’estiu del 2021, la XMRC ha crescut dels vint refugis inicials als setanta-quatre actuals

Captura de pantalla 2023 06 03 a las 13.28.32

La XMRC inclou dues tipologies de refugis climàtics: els interiors, com biblioteques i centres cívics, i els exteriors, com alguns parcs i espais verds metropolitans. Aquests equipaments i espais públics compatibilitzen els usos i les funcions habituals amb aquest servei durant els mesos d’estiu. Els refugis romandran actius entre el 15 de juny i el 31 d’agost (cal consultar els horaris específics de cada refugi). 

Refugi Climàtic 002

Els refugis climàtics interiors, conformats bàsicament per equipaments públics repartits arreu de la metròpolis, estan equipats amb refrigeració, de manera que poden garantir unes condicions adequades per apaivagar la forta calor, amb una temperatura que es manté al voltant dels 27 °C. 

Refugi Climàtic 001

Els refugis climàtics exteriors, situats en alguns parcs del territori metropolità, disposen d'una regulació tèrmica natural, ja que la presència d'aigua, de vegetació arbòria densa i de terreny permeable actuen com a reguladors de la temperatura i permeten gaudir d'un ambient més fresc.  

En general, els espais verds amb una presència de vegetació moderada poden tenir uns 2-3 °C (durant el dia) menys que les zones sense vegetació. Aquesta diferència de temperatura s'incrementa després de la posta de sol, sobretot en llocs menys humits, on pot arribar fins a 5 °C, i en alguns casos a 6,5 °C. 

Refugi Climàtic 003

Els refugis climàtics de la XMRC poden acollir la població en general, però prioritzen les persones vulnerables a les altes temperatures, com la gent gran, els nadons o els malalts crònics. La XMRC té un conveni amb Teleassistència que permet establir un canal directe amb aquesta població vulnerable, facilitant que puguin fer ús dels espais de la xarxa. 

L'objectiu de la XMRC és que qualsevol persona resident a l'àrea metropolitana de Barcelona disposi d'un d'aquests refugis a menys de 5 minuts a peu des de casa seva.  

refugis 2

Refugis climàtics de la XMRC actius aquest estiu al Baix Llobregat

- Castelldefels: parc del Castell, parc de la Muntanyeta, centre cívic Vista Alegre, Espai del Mar, edifici de la República, biblioteca Ramón Fernández Jurado i centre Frederic Mompou. 

- Cornellà de Llobregat: parc del Canal de la Infanta, parc de Can Mercader, parc de Rosa Sensat, biblioteca Central, biblioteca Marta Mata, biblioteca de Sant Ildefons, centre cívic de Sant Ildefons, parc esportiu Llobregat, complex aquàtic i esportiu Can Mercader i Citilab

- Sant Boi de Llobregat: parc de la Muntanyeta, parc Can Julià, plaça Marianao, plaça Focs de Sant Joan, casal Can Massallera, biblioteca Jordi Rubió i Balaguer, Cal Ninyo i biblioteca Maria Aurèlia Capmany.

- Viladecans: parc del Torrent Ballester, parc de la Torre Roja, casal de barri Montserratina.

- Sant Feliu de Llobregat: parc d’Europa, parc Llobregat, parc de Can Falguera i biblioteca Montserrat Roig.

- Altres parcs metropolitans: Parc Nou (El Prat de Llobregat), Parc del Pi Gros (Sant Vicenç dels Horts), Parc de Can Vidalet (Esplugues de Llobregat), Parc de Torreblanca (Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Feliu de Llobregat).

 

Redacció / Fotos: AMB

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix