Una part del Baix Llobregat suspèn la directiva de qualitat de l’aire

Pel seu incompliment entre 2010 i 2017 posant en risc la salut de milions d’habitants

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) van concloure que Barcelona i la seva àrea metropolitana -juntament amb Madrid- van infringir "sistemàticament" la directiva comunitària sobre la qualitat de l'aire. En una sentència publicada ahir dijous, el TJUE apunta que Barcelona i Madrid van superar els nivells màxims permesos de diòxid de nitrogen (NO2) entre els anys 2010 i 2018, mentre que en el cas del Vallès Oriental, l'Occidental i una part del Baix Llobregat l'incompliment es va produir entre 2010 i 2017. En la sentència, la justícia europea subratlla que l'omissió dels objectius climàtics ha posat en risc la salut dels 4,2 milions d'habitants que tenen les zones catalanes i dels 3,1 milions que viuen a la capital espanyola.

DPOeR52UQAALh9Y

Segons defensa el TJUE, Espanya no va vetllar per evitar que se superessin els nivells de contaminació establerts i tampoc per establir una sèrie de directrius que tinguessin com a objectiu corregir la situació "com més aviat millor". La sentència, a més, desestima les al·legacions formulades per l'Estat, el qual defensava que no s'havia pogut demostrar el caràcter "sistemàtic" dels incompliments. En l'escrit publicat aquest dijous, el tribunal amb seu a Luxemburg creu que les dades aportades per la Comissió són suficients i que l'anàlisi que es va dur a terme a les ciutats catalanes i Madrid va ser l'adequat.

Malgrat els incompliments decretats, el TJUE no imposa cap sanció econòmica a les ciutats o a l'Estat, més enllà de cobrir els costos del procés judicial. Amb aquesta sentència es pretén que es prenguin mesures immediates a les zones afectades i que es corregeixi la situació per evitar nous capítols de pol·lució.

Emissions que superen els límits permesos

Tal com estableix la directiva europea de qualitat de l'aire, que va entrar en vigor l'any 2010, el valor límit anual d'emissions de diòxid de nitrogen (NO2) és de 40 micrograms per metre cúbic (¿g/m³). Segons les dades recollides per la Comissió Europea, Barcelona va superar aquest llindar entre un 30% i un 65% entre 2010 i 2018, mentre que les dues comarques del Vallès i el Baix Llobregat van superar-lo entre un 8% i un 38% entre 2010 i 2017.

"Ignorar aquest fet equivaldria a fer cas omís dels objectius perseguits per la directiva comunitària, en particular el de la protecció de la salut humana i del medi ambient", apunta el TJUE, tot recordant l'alt nombre d'habitants en cada una de les zones urbanes afectades.

En general, el TJUE considera que moltes de les mesures introduïdes pels governs municipals, regionals i estatals al llarg dels últims exercicis "no són prou concretes", ja que "simplement fan referència a reforçar el transport públic, promoure els vehicles nets, impulsar la xarxa de recàrrega elèctrica o promoure els desplaçaments a peu i en bicicleta." 

1366 2000

A més, recorda que iniciatives com la Zona de Baixes Emissions (ZBE) de Barcelona es van començar a executar després del període fixat per la Comissió i que la seva efectivitat està limitada als requisits de la seva aplicació.

Avisos reiterats

El posicionament de la justícia europea arriba després de nombrosos avisos per part de la Comissió Europea, la qual va advertir en reiterades ocasions que portaria als tribunals els incompliments sobre la qualitat de l'aire a Barcelona i la seva àrea metropolitana i Madrid si no es prenien mesures correctores.

2ade914f 0266 4b81 81ef b283866446bf alta libre aspect ratio default 0

L'executiu europeu va llançar un primer avís a l'Estat l'any 2017 per, dos anys més tard, traslladar finalment la situació a Luxemburg i posar de manifest la gravetat els fets. En la denúncia presentada davant el TJUE, la Comissió apuntava que les zones urbanes havien superat els nivells de diòxid de nitrogen "de forma sistemàtica i continuada" entre 2010 i 2018 i lamentava que cap de les ciutats havia dissenyat nous plans per garantir la qualitat de l'aire.

Redacció / Fotos: AMB-Arxiu

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix