El TJUE decideix demà si s’ha infringit la directiva de qualitat de l'aire

Tot i que les ciutats no s'exposen a una multa econòmica, el posicionament del Tribunal de Justícia de la Unió Europea podria suposar un cop dur per a la seva imatge de Barcelona i l’àrea metropolitana

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) es prepara per decidir avui dijous 22 de desembre si Barcelona, part del Baix Llobregat, el Vallès Occidental i l'Oriental i Madrid van infringir la directiva de qualitat de l'aire fixada per les institucions europees, segons informa TV3. Després de nombroses advertències per part de la Comissió Europea, l'executiu comunitari va optar el 2019 per la via judicial, en considerar que les mesures mediambientals adoptades en aquestes zones eren "insuficients i inadequades" i que els incompliments de les normatives sobre gasos contaminants eren "sistemàtics". Tot i que les ciutats no s'exposen a una multa econòmica, el posicionament del TJUE podria suposar un cop dur per a la seva imatge.

2ade914f 0266 4b81 81ef b283866446bf alta libre aspect ratio default 0

El cas concret de Barcelona i la seva àrea metropolitana i Madrid va començar a prendre força l'any 2017, quan la Comissió Europea va advertir Espanya a través d'un 'avís motivat' que portaria els incompliments sobre la qualitat de l'aire davant la justícia europea si no es prenien mesures.

200102 AF SenyalsZBE 0006 760x428

Després que l'Estat esquivés els tribunals en un primer moment, Brussel·les va considerar el 2019 que la situació era prou crítica per traslladar la qüestió a Luxemburg. En la denúncia presentada davant el TJUE, la Comissió apuntava que les zones mencionades havien superat els nivells de diòxid de nitrogen "de forma sistemàtica i continuada des del 2010" i lamentava que cap de les ciutats havia dissenyat nous plans per garantir la qualitat de l'aire.

Nivells de NO2 per sobre el permès

Les queixes de Brussel·les apunten que Barcelona i la seva àrea metropolitana i Madrid han infringit els límits permesos d'emissions de diòxid de nitrogen (NO2), que se situen en 40 micrograms per metre cúbic, segons explica TV3 al seu web.

Segons les anàlisis dutes a terme per la Comissió, aquesta xifra es va superar entre els anys 2010 i 2018, posant en risc la salut de moltes persones. Segons dades de l'Agència Europea del Medi Ambient, cada any moren prematurament prop de 9.000 persones a causa de l'alta concentració de NO2.

9e5e737c 9777 41e5 b96a c595ebe374c6 16 9 aspect ratio default 0

Malgrat que els nivells de diòxid de nitrogen a Barcelona van tornar a situar-se per sota els límits permesos el 2020 i el 2021, la mateixa Agència Europea del Medi Ambient creu que és difícil atribuir el descens a una sola mesura -com per exemple la Zona de Baixes Emissions- i recorda que altres condicionants com la meteorologia o l'alentiment de l'activitat econòmica arran de la pandèmia també hi han pogut influir.

Redacció / Fotos: MITMA-Arxiu

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
190

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix