El Baix Llobregat compta amb un pla per reduir l’impacte del canvi climàtic

Aquest dimecres s'ha presentat el Pla comarcal de resiliència al canvi climàtic, elaborat amb el suport tècnic de la Diputació de Barcelona. Contempla 45 accions, de les quals n'hi ha una trentena d'àmbit supramunicipal

El Consell Comarcal del Baix Llobregat ha presentat aquest dimecres el Pla comarcal de resiliència al canvi climàtic. El document planteja quaranta-cinc accions per reduir-ne l'impacte negatiu i incrementar la resiliència d'un territori que agrupa trenta municipis. S'ha elaborat amb el suport tècnic de la Diputació de Barcelona.

Fj8hKWsWYAA3whL

El pla agrupa una trentena d'accions en set eixos: 1) Salut pública, confort climàtic i seguretat de la població; 2) Gestió forestal adaptativa i prevenció d'incendis; 3) Gestió integral del cicle de l'aigua; 4) Adaptació dels conreus i gestió dels espais agraris; 5) Foment de la biodiversitat; 6) Reducció de la incidència d'inundacions i riuades; i 7) Governança i participació. A més, integra accions altres plans, com ara el Pla d'Accions de Muntanyes del Baix, el Pla de Gestió i Desenvolupament del Parc Agrari del Baix Llobregat i el Pla de Gestió i Desenvolupament del Parc Rural del Montserrat, que fomenten la ramaderia extensiva i la pastura en bosc o preveuen aprofitar la fusta i la biomassa per generar energia.

Coordinació municipal i supramunicipal

L'acte ha comptat amb la participació de diversos membres de la Diputació de Barcelona, entre els quals hi ha la gerent de Serveis de Medi Ambient, Inma Pruna. Ha estat l'encarregada d'explicar que el pla elabora una estratègia conjunta per a l'adaptació al canvi climàtic amb tots els municipis que formen part de la comarca i estableix una acció coordinada. El document, a més, recull accions que depassen els límits dels termes municipals i que requereixen una acció conjunta del territori. Entre aquestes, hi ha l'adopció de criteris comuns per fomentar el verd urbà i millorar la biodiversitat o la realització de plans de gestió forestal que abracin diferents localitats d'un mateix massís.  

Captura de pantalla 2022 12 14 a las 17.05.16

Pacte de les Alcaldies pel Clima i l'Energia

L'elaboració del pla té com a context el nou Pacte de les Alcaldies pel Clima i l’Energia, de 2021, que inclou els compromisos climàtics europeus de reducció de les emissions de CO2 en un 55% el 2030 i la neutralitat climàtica el 2050. Per assolir els objectius comunitaris, la Diputació de Barcelona acompanya els municipis en el desenvolupament d'un pacte climàtic local amb la implicació de tots els agents (ciutadania, empreses i governs a tots els nivells). La pràctica totalitat dels municipis del Baix Llobregat, 29 dels 30, estan adherits al Pacte.

D'altra banda, vint-i-dues localitats de la comarca formen part de l'Àrea Metropolitana de Barcelona i tenen integrades polítiques ambientals d'adaptació del territori als efectes del canvi climàtic mitjançant la redacció de plans d'acció locals d'adaptació.

Actualment, set comarques de la província ja tenen elaborat el seu pla comarcal de resiliència al canvi climàtic: Maresme, Bages, Moianès, Osona, Vallès Oriental, Garraf i Baix Llobregat. N'hi ha tres més en fase de redacció: Alt Penedès, Berguedà i Vallès Occidental. 

Redacció / Fotos: Consell Comarcal Baix Llobregat-Diputació Barcelona

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
193

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix