Perill de plaga del bernat marbregat al Baix Llobregat

Una primavera humida podria comportar un augment d’aquest insecte podria provocar danys als cultius de fruites i hortalisses, però és inofensiva pels humans i els animals

Amb l’arribada de la primavera i la pujada de les temperatures, el bernat marbrejat acaba la seva hibernació i surt dels llocs on s’havia amagat per alimentar-se i reproduir-se. Enguany, les dades meteorològiques apunten que l’estació primaveral serà més plujosa de l’habitual i provocarà que les plantes brotin més. Tenint en compte els paràmetres estudiats els darrers anys pels investigadors de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), una primavera humida podria provocar un increment del nombre d’individus de la plaga coneguda com a bernat marbrejat als municipis del Baix Llobregat.

Figura 1 Identificacio de linsecte Escudero i Pujadas

El bernat marbrejat (Halyomorpha halys) és un insecte de color marró amb una venació marcada de color fosc en l’extrem de les ales i dues bandes clares a les antenes. És d’origen asiàtic i es va trobar a Catalunya per primera vegada a Girona el 2016, però el mateix any es va trobar també a la ciutat de Barcelona, estenent-se, posteriorment, als cultius del Baix Llobregat. Podria haver arribat accidentalment a través de material comercial provinent dels països de l’Est i el Sud-est asiàtic originaris de l’insecte o bé de països on va ser introduït i ha desenvolupat grans poblacions com ara els Estats Units o Itàlia.

AEscudero adult Halyomorpha sobre tomaquera scaled

Ha esdevingut una plaga pels conreus de fruites i hortalisses del Parc Agrari del Baix Llobregat, especialment els arbres fruiters i algunes hortícoles com els pebrots i tomaqueres, però també per les plantes i flors ornamentals. Segons els registres, el 2020 la primavera va tenir uns paràmetres més humits dels habituals i van afavorir una alta població de bernat marbrejat. En canvi, el 2021, la primavera va ser més seca i va frenar-ne l’augment d’individus, limitant així el possible dany als conreus i les molèsties als nuclis urbans.

Què hem de fer?

Tot i ser un insecte que no transmet malalties als humans i els animals, produeix molta nosa quan entren a les cases o estan als balcons i terrasses, a més d’atacar els cultius provocant pèrdues econòmiques. Per això, des del Servei de Sanitat Vegetal del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya i l’IRTA recorden que cal eliminar tots els exemplars de l’insecte per evitar que es reprodueixin i generen poblacions més altes que tornin a entrar a les cases durant l’estiu i la tardor i evitar que causin danys als cultius.

IRTA bernatmarbrejat infografiagemmasola esquema casacamp

Poden aparèixer en llocs molt diversos de les llars. Per exemple, se’l pot trobar al sofà, a les cortines, dins de coixins o als escocells de les finestres. Si se’n troba als habitatges, la recomanació és eliminar-los directament sense aplicar insecticides, per exemple utilitzant un aspirador o ofegar-los amb aigua i, sobretot, no alliberar-los a l’exterior.

Dany en tomaquets 2 Adriana Escudero

Al portal www.elbernatesaqui.cat s’hi i al web del DACC s’hi pot trobar informació relacionada amb la plaga, així com una secció oberta a la ciutadania perquè ajudin a reportar observacions d’individus de bernat marbrejat per ajudar als experts a fer-ne un seguiment. Aquesta campanya està impulsada pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC), l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i la Diputació de Barcelona.

 Redacció / Foto: Chloè Leclerc- Adriana Escudero

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

La Festa Major de Sant Boi 2024 tindrà lloc del 17 al 20 de maig al municipi baixllobregatí

La Festa Major de Sant Boi 2024 escalfa els motors

El pregó anirà a càrrec de la il·lustradora santboiana Raquel Gu, mentre que en l'apartat de la cultura popular destaca la presentació d'un nou…
431

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix